Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Akčný
  • Komédia
  • Dráma
  • Animovaný
  • Sci-Fi

Recenzie (167)

plagát

Mladá dáma (2024) 

Nasrať na všetky negatívne recenzie. Možno to malo svoje muchy, ale bolo to absolútne skvelé. Bolo to napínavé, veľmi pekné, malo to niekoľko super nápadov a nevidím najmenší problém v tom, že väčšina filmu bola o úniku. Popravde, keby tu zajtra pristálo na Netflixe pokračovanie, ihneď si to s radosťou púšťam.

plagát

Indiana Jones a Nástroj osudu (2023) 

Myslím si, že to bolo určite lepšie ako druhá časť a vlastne aj tá štvrtá. Jediné čo trocha nechápem je ten koniec, podľa všetkého úplne posledného, Indiana Jonesa. Čakal som, že keď pôjde o záverečný diel, skončí to trocha inak. Samozrejme, ten Indiho vysnívaný koniec by bol možno až priveľmi "happy ending" z jeho pohľadu. Na druhej strane, TENTO koniec je ním tak trocha tiež. Ale vezmem to okľukou na začiatok. Hudba už klasicky trefná, ikonická a dobrá. CGI ako aj kulisy a všeobecne kamera ako taká na úrovni. Nepochybne je to najkrajší Indi z pohľadu vizuálu. Mladá verzia Jonesa v úvode je miestami dychberúca, neuveriteľné čo tá dnešná technika dokáže (fascinujúce a desivé zároveň). Dĺžka filmu mohla byť pokojne podľa mňa aj trochu kratšia, ale nevadilo mi to. Herecké výkony obstojné, ale Phoebe mi teda nesadla. Netvrdím, že každá žena musí byť pekná, ani že ona nie je, ale rozhodne môžem subjektívne napísať, že mi nebola extra sympatická a častokrát mi pripadala herecky afektovaná, ba možno prehrávajúca. Škoda. Jediné za čo som rád je to, že si tam nejakým spôsobom neprebrala Jonesov klobúk a neprehlásila sa za jeho nástupcu. Týmto pozdravujem Rey zo SW. :)  Film sám o sebe pôsobí nostalgicky. Harrison je už starý a je to vidieť. No má môj obdiv za to, že to takto veľmi obstojne zvládol aj vo svojom veku. Dal by som možno aj plný počet v hodnotení, ale Phoebe mi ten dojem predsa len počas filmu kazila a taktiež mi trocha vadil scenár. Prišlo mi, že sa s ním dalo vyhrať aj lepšie a tá téma cestovania v čase sa mohla využiť aj lepšie. No a samozrejme, aj keď nakoniec pekný koniec, tak stále mi to neprišlo ako ten sľubovaný "koniec". Netuším či a kedy si to pozriem znova, ale povedzme, že som viac spokojný ako nespokojný, no nie dosť na to, aby som tam ten plný počet fakt dal.

plagát

Percy Jackson a bohovia Olympu - Veštba sa napĺňa (2024) (epizóda) 

Škoda, že ten Percy nemá v predlohe viac z toho fantasy sveta. Nečítal som knihy, takže neviem čo nás čaká v druhej sérii, ale s tou prvou som spokojný. Síce tam boli občas zbytočne dlhé scény o ničom, ale inak to bolo veľmi dobre natočené. A finále nie je výnimkou.

plagát

Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (2008) 

Určite lepšie ako druhá časť, ale zároveň najslabšie z tých štyroch. Som prekvapený ako hrozne vyzeralo cgi v roku 2008 pri filme, ktorý mal byť blockbusterom. Ale to mi ani tak veľmi nevadilo, skôr ma mrzí, že aj v takom období našiel niekto gule na to, aby tam vopchal tak enormne prehnané sci-fi scény ako pád vodopádom či šermiarsky súboj na idúcich autách. Tarzana spomínať ani nejdem. Indiana už starší, ale nejaká veľká prekážka to nebola. Čo mi ešte vadilo bol vzťah s jeho ex, ktorá sa tu objavila prvýkrát od prvej časti. Koniec filmu síce potešil, ale to správanie postáv a rýchle zmeny emócii nechápem. Spielbergov vrchol bola jednoznačne tretia časť, ktorá bola tak o chlp zábavnejšia a lepšia ako jednotka. Napriek všetkému som sa však bavil a film si užil. Možno len škoda, že keď už tam napchali toľko sci-fi, viď koniec filmu, tak to aspoň trocha nevyužili viac. Lepší scenár by tomu prospel, ale čo sa dá robiť. Neurazilo, ale ani nijako extra nepotešilo. Taký lepší priemer. :)

plagát

Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989) 

Tak v rámci maratónu po 20 rokoch som sa dopracoval aj k poslednej časti pôvodnej trilógie. Musím teda uznať, že tato časť je hádam najlepšia. Prvá sa mi veľmi páčila skrz tú tému Egypta a neho bohov a tato pre zmenu okolo grálu a podobne. Skutočne dobre natočené, dobre zahrané. Dynamika medzi otcom a synom perfektná od prvej scény až po tú poslednú. Jediná škoda, že tie záporné postavy tam nemajú vyslovene väčšiu konkrétnosť. Jednoducho prilis veľa záporných postáv vo farbách nacistov, ale ani jeden vyslovene ako hlavný zaporák. Taktiež tretí diel a zase tretia celkom iná žena. Prečo tam proste nenechali jednu a nejako to neobkecali. Taký MI má v tomto konkrétnom bode obrovský náskok v spracovaní. Ale dobre, chápem. Indiana nie je o tomto. :D Po super jednotke a slabšej dvojke teda nakoniec vrchol. :)

plagát

Indiana Jones a Chrám skazy (1984) 

Pozrel som si to snáď po 20 rokoch a ani zďaleka to nie je také dobré ako tá prvá časť. Hlavná zenska postava je doslova ukričaná celý film a v podstate, keď sa nad tým zamyslim, tak sa tam celý čas nic nedialo. Až posledných 35 minút. Všetky tie veci z kinematografie, ktoré už k 90 rokom patria viem prehliadnuť, ale určite veci proste nie. :)

plagát

Oppenheimer (2023) 

Rozmýšľam ako popísať tento skvost od Nolana. Od Interstellaru ma nijako extra nenadchol, ale v tomto prípade ide zase o návrat k blaženej spokojnosti. Osobný príbeh Oppenheimera, ktorý zároveň popri perfektnom scenári a hre s kamerou či hudbou, pôsobí ako prehliadka toho najzaujímavejšieho a najnašlapanejšieho hereckého arzenálu. Naozaj som sa bavil tým ako film pracuje s pocitmi a napätím či emóciami. Každému hercovi som jeho postavu zhltol bez najmenších pochýb. Samozrejme nejde iba o scenár a ďalšie vymenované prvky, ale tiež dialógy. Mám rád filmy, ktoré dokážu trocha priblížiť historické momenty, nech už sú akékoľvek. V tomto prípade ma však trocha desí predstava, nie iba toho, čo udalosti z filmu môžu znamenať pre ľudstvo - predovšetkým v dnešných časoch neistoty - ale aj toho, čo sa môže kuť kdesi v prostredí "ničoho" možno aj práve teraz. Smutné, že ľudia dokážu premýšľať nad niečím, čo môže znamenať koniec sveta, a teda nie len niekoho, ale všetkých. Že dokážu oslavovať úspech pri vytvorení niečoho čo môže ukončiť život na Zemi je ešte oveľa viac zamyslenia hodné. Oppenheimer aj so svojim tímom teda vytvorili bombu s reťazovou reakciou a ja sa zamýšľam či, alebo ako, pomalý reťazec udalostí k danému momentu v danom momente spustili...

plagát

Echo (2024) (seriál) 

Netuším čo si mám o tom myslieť. Štart podľa mňa pomalý. Zbytočne veľa flashback scén, ktoré som už videl v seriály Hawkeye. Bojové scény vyzerali skôr amatérsky, než by sa mali pýšiť akousi úžasnou choreografiou a profi spôsobom nakrúcania. Zlepšenie celého seriálu prichádza jednoznačne vo chvíli, kedy sa na scénu dostáva Kingpin. Jeho scény boli super a ak dlhá scéna pred a počas večeri bola hodná seriálu DD či Punishera. Problém nastáva, keď sa bavíme o nejakom logickom správaní postáv. Flashbacky z dávnej minulosti, ktoré sa opakujú mi občas tiež prišli navyše. Prípadne mi nesadol úplne štýl  ktorým boli natočené a ani samotný spôsob akým ich snímala kamera. Na druhej strane, niektoré bojové scény boli dobre, aj keď poväčšine ničím neohúrili. Tretia a štvrtá časť u mňa najlepšie a finále už skoro klasicky u Marvelu odflaknuté. Nechápem akým spôsobom tieto serialy vznikajú. Vymyslia si príbeh, roztiahnu to zbytočne na dlho a potom, keď teasujú veľké finále, tak finále skončí behom dvoch minút. Navyše, nelogicky. Čo to malo znamenať, naozaj nerozumiem. A stále sa pýtam, čo sa stalo s Marvelom, čo? Nepochybne je ti lepšie ako Ms. Marvel, ktorá bol odrazom úplného detinského amaterizmu. Lenze Echo občas pôsobí ako zaujímavý origin story, niekedy naozaj kvalitný a potom úplne ako paródia či C projekt, ktorý aa snaži priblížiť kvalitám Daredevila, no nedarí sa mu to. Oceňujem zopár easter eggov. Maribor či Roxxon a iné. Ale toto nestačí. Fakt mi príde, že to mohlo byť kratšie aspoň o jednu časť. Hlbší zmysel, lepší príbeh, väčší zvrat. Nejaké normalne finále by tiež neurazilo. Celkovo je to asi taký priemer. Niekedy si ti možno ešte pozriem, ale že by som túžil vidieť to cele znova teraz a viackrát, to nie. Beriem to skôr tak, že zopár projektov od Marvelu ešte bude v kvalite kolísať. Tie zmeny, ktoré začali robiť, aby sa znova vrátili ku kvalite, na ktorú sme boli zvyknutí, sa totiž neprejavia hneď. Týka sa to ak Agathy či Iron Heart a ďalších. Nie nadarmo sa pretáča aj Daredevil. Pokiaľ tie úvodné časti vyzerali podobne ako Echo, tak sa ani nečudujem. Držím palce, aby sa Marvel vrátil na vrchol a prinášal nám opäť kvalitne príbehy s kvalitnými postavami... viem, že občas sa tu nejaký skvost ešte nájde, ale už by ma potešilo, aby tu raz z sčasti pristál menší omyl medzi kvalitou, než kvalita medzi kopou omylov.

plagát

Echo - Chafa (2024) (epizóda) 

Tešil som sa, milujem Marvel, ale toto bolo fakt slabé. Miestami to prišlo ako slabučký odvar toho, či kedysi predstavoval Daredevil či Punisher od Netflixu. Dokonca aj tie bojové scény v tom sklade boli úplne spomalené, doslova viditeľne nahrané a teda Vice nie prirodzene zahrané. Celá časť strašne dlhá a plná pre mňa zbytočných vecí. Polovica vecí sa mohla v úvode zostrihať z Hawkeye ako krátka rekapitulácia a úvod k seriálu a bolo by vybavené. Postava sama o sebe potenciál má, ale do prdele mohol doklepnúť takýto scenár v tom vedeni??? Dokáže mi niekto reálne vysvetliť, prečo dokázal Marvel tvoriť prakticky jeden skvost vedľa druhého cez 10 rokov a potom zrazu išlo všetko do prdele? Teraz dosahuje kvalít Marvelu asi tak každý tretí projekt...