Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben Hur je syn významného židovského rodu, ktorý sa kvôli nešťastnej zhode okolností ocitne na galejach po zrade svojho priateľa Messalu. Prisahá, že sa vráti, a Messalovi sa pomstí, a napokon po mnohých peripetiách naozaj dostane šancu vybojovať si späť svoju slobodu v závode štvorzáprahov. Aj vďaka dychvyrážajúcej scéne pretekov Ben Hur vo svojej dobe žal obrovské úspechy, stal sa najnavštevovanejším filmom a získal 11 Oscarov, čo bol rekord, ktorý ostal neprekonaný ďalších takmer 40 rokov. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (473)

-bad-mad-wolf- 

všetky recenzie používateľa

Král sandálového eposu. I se všemi neduhy svého stáří (afektovaní herci, triky poplatné době vzniku) zůstane Ben Hur pro mou osobu v nejednom ohledu nejlepším filmem všech dob. Nákladné dekorace, měsíce natáčená scéna závodu čtyřspřeží, ultrarozmáchlost děje a pozoruhodným způsobem zakomponovaná biblická linie jsou jen zdokonalujícími bonusy skutečného lidství a mistrovského vypravěčství, jimiž Ben Hur disponuje. ()

Frajer42 odpad!

všetky recenzie používateľa

Netvrďte mi, že se vám tento více než tří a půl hodinový film, ve kterém se kromě dvou scének totálně nic neděje, líbil. Nezpochybnitelnou pravdou zůstává, že tehdy, tedy v době vzniku, asi ano. Ale lidi proberte se. Už je tomu nějakej pátek, co se nepohybujeme v roce 1959. I když na svoji dobu film vypadá tak, že by bylo potřeba dát před ním klobouk dolů, tak dnes už jeho technické nedostatky rozesmějou nejednoho diváka. Na jeden zátah bych film určitě zhlédnout nezvládl, protože vydržíte cca hodinu a poté se začnete silně nudit a oči vám budou padat tak rychle, že do 10 minut padnete vy ve tvrdý spánek. Dělám to nerad, ale filmu který má asi 3h 30min a z toho mě asi 3h 10min totálně ubíjí a nudí prostě nemohu dát nic jiného než odpad a vám bych si dovolil doporučit totéž. Dobrá scénka ještě nedělá dobrý film. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ben Hur je megafilm. Skutočný megafilm. Nie film, kde vytvoríte státisícové armády v počítači. Proti tomu samozrejme tiež nič nemám, ale tá ručná práca, tá drina, keď máte pred sebou desaťtisíc štatistov a velíte im, čo majú robiť, tá je tu cítiť úplne všade. Ben Hur je slávny hlavne kvôli závodnej scéne s vozmi, lenže nie je to ani zďaleka jediná megalomanská scéna, tých je tu popravde omnoho viac, ako som očakával. Ben Hur je pre mňa najvýznamnejší film Hollywoodskeho monumentalizmu. Spolu s Návratom kráľa asi najväčší veľkofilm všetkých čias. Aspoň z môjho uhľa pohľadu. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

60 roky boli prelomove v roznych historickych monumentalnych filmov, ktore nesetrili minutazou, ale mali obrovsky uspech. Hned o rok neskor bol natoceny Kubrickov SPARTACUS a v roku 1962 Leanov LAWRENCE Z ARABIE. Z tychto troch filmov sa mi najviac pacil asi Ben Hur, ale este si budem musiet dat reprizu Spartacusa. Osudy Bena Hura boli sice v hlavnej ulohe, ale vedlajsiu ulohu tu mal aj osud Jezisa Krista, kedze boli rovnako stari. Pacilo sa mi to spojenie a hlavne sceny s pitim vody, dalej bitka na lodiach a legendarna scena pretekov koni, ktore su tak spektakularne natocene, ze to proste miestami vyrazalo dych. Tento film proste predbehol dobu asi na 20 rokov dopredu, aj vdaka krasnej farebnej kamere alebo vypravnymi zabermi s obrovskym poctom komparzistov :-) Preto si myslim, ze zasluzene ziskal z dvanastich nominacii az 11 Oscarov vratane najlepsieho filmu roka, rezie Williama Wylera, herca v hlavnej ulohe Charltona Hestona alebo aj herca vo vedlajsej ulohe Hugh Griffitha... 29.01.2010 _____ Charlton Heston - (Juda Ben Hur) +++ Stephen Boyd - (Messala) +++ Hugh Griffith - (Šejk Ilderim) +++ Jack Hawkins - (Quintus Arrius) +++ Haya Harareet - (Ester) +++ Martha Scott - (Miriam) +++ Cathy O´Donnell - (Tirza) +++ Finlay Currie - (Baltazar) +++ Sam Joffe - (Simonides) +++ Produkcia: William Wyler +++ Hudba: Miklós Rózsa +++ ()

Ruut 

všetky recenzie používateľa

Nemám rád staré historické filmy. Vlastně nechápu proč se jim říká hidtorické. Víc by se hodilo používat kostýmované. Nelíbí s emi jejich přílišná stopáž, roztahanost, výpravnost, zbytečná pompeznost, moralizování a příliš jasné dělení na kladné a záporné postavy. Tohle všechno je i v Ben Hurovi. Ale přesto nemohu jinak než dát za pět. ()

Galéria (165)

Zaujímavosti (77)

  • Ve filmu bylo použito okolo milionu rekvizit. (Karlos80)
  • Postavu Krista, ktorému nikdy nie je vidieť do tváre, si zahral herec Claude Heater a v dobe nakrúcania mal 32 rokov. Jeho jedinou ďaľšou úlohou bola rola Tristana v belgickom televíznom filme Tristan und Isolde z roku 1970. (curunir)
  • Postaveno bylo přes 300 kulis. (Karlos80)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (viac)

Cinecittà – návrat ke slávě?

Cinecittà – návrat ke slávě?

30.11.2014

O italském filmovém studiu (čti „činečita") sídlícím v Římě jsme se tu už zmínili před několika měsíci v souvislosti s několika připravovanými nákladnými televizními sériemi (jedna z nich v režii… (viac)

Reklama

Reklama