Reklama

Reklama

Indonésie, rok 1965. Revoluce klepe na dveře. Zahraniční novináři, kteří přijeli napsat o rostoucím neklidu v zemi, jsou Sukarnovou vládou drženi stranou všeho dění. Ale se správnými kontakty se dostanete k velkým příběhům. Australský reportér Guy Hamilton je na stopě právě takovému příběhu, ačkoliv ví, že zveřejnění jakékoli informace odhalí jeho zdroj. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (74)

MissJ 

všetky recenzie používateľa

Kruci, takový potenciál - nádherné lokace, výběr herců na jedničku, hudba (Jarre, Vangelis), téma...jenže jako celek to prostě nefunguje. Některé scény nezapomenutelné, ale jako kdyby se Weir nedokázal rozhodnout, jak bude film vypadat; výsledkem je politicko-romantický slepenec, v němž ani jedna linie nefachčí naplno (což je vzhledem k délce stopáže velké mínus). Romantická linka se měla dostat víc do popředí (fakt jsem to řekla?:); jednak to Weaver s Gibsonem dohromady sekne a zadruhé nepřesnost politických faktů sráží význam politické části. Dere se mi na mysl místní zprofanované: bylo to dobrý, ale mohlo to být i lepší. ()

sidzej 

všetky recenzie používateľa

Zrejme najslabší Weirov počin ktorý stroskotáva na slabom príbehu. Nekonečné zdĺhavé zábery v ktorých sa nič nedeje v kombinácii s rôznymi tancami a inou zábavou ma dokonale nudili takmer celú prvú polovicu filmu, v ktorej sa okrem jednej zaujímavej demonštrácie neudialo prakticky nič. Za pozornosť tak stojí akurát záverečná 30 minútovka v ktorej sa dej konečne začal hýbať dopredu. Mel Gibson a Sigourney Weaver podali štandardné výkony avšak vďaka minimálnej psychológii postáv divák nemá možnosť s nimi sympatizovať. Tú ich romancu som im skrátka neveril pretože chýbali momenty v ktorých by sme pozorovali ich rodiacu sa lásku. Tu sa skrátka zoznámia, prejde zopár nenadväzujúcich scénok a dialógov úplne odveci a zrazu sa ľúbia. Dobrá hudba a zopár zaujímavých skratkovitých scén zachraňujú čo sa dá. Nebyť toho dramatického zlepšenia pred koncom bolo by to len za 2*. 55% ()

Reklama

Hal_Moore 

všetky recenzie používateľa

Herecký koncert v exotickém prostředí. Jinak snad Rok nebezpečného života ani popsat nelze. Mel Gibson je jako reportér, který přijíždí do Jakarty přesvědčivý a jako vždy se do své role opravdu ponořil. Na koho však budu pět největší chválu - Linda Hunt. Liliputánka, hrající fotografa a ještě k tomu chlapa, mi vyrazila dech a její Oskar je tak podle mého zcela zasloužený. Film se sice ke konci začíná protahovat a pomalu ztrácet na zajímavosti, předchozí děj však zabrání pádu hodnocení na průměrné a horší. Peter Weir už ve svých začátcích ukázal, že umí a tohle je jen další důkaz. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Toto je jeden z tých filmov, ktorý je skrátka namixovaný dobre. Sú to tie drobnosti čo z neho robia zapamätateľný film. A je jedno, že má veľa podobností s Good Morning Vietnam alebo s The Killing Fields. Weir skrátka vie, aký príbeh chce prerozprávať. Gibson perfektný. Bože ako mi chýbajú tie filmy s ním, kedy jeho postava bola vždy inšpiratívna. Kedy bol akýmsi predobrazom hrdinu ešte pred tým, než prišli tie akčné hviezdy a začali všetko okolo seba rozbíjať. Morálny hrdina na rázcestí. Naozaj mi to chýba. Linda Hunt má jednu obrovskú výhodu. Sú jej robené role na telo. A tejto tu sa zhostila parádne. Ten film je romantický, ten film je úvahový a je tak trošku o tých revolúciách a strete bielych a " tých druhých". Podobne ako vyššie spomenuté filmy ani tento sa nebojí ukázať chudobu a miestnu komunitu, ktorá trpí. Mohol ukázať aj viac. A potom je tu Vangelis. Vtipné ako jedna skladba dokáže prinútiť mozog, aby si film zapamätal. Super ukážka toho, ako sa kedysi točilo. ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Pohľad na politickú krízu a blížiaci sa spoločenský prevrat podal Weir až priveľmi triezvym a odstupovým štýlom a ani romantická zápletka nemala tie správne grády a ani vygradovaný záver nebol cítiť. K úspechu však prispeli najmä herci. Svojim vzhľadom a proporciami Linda Hunt veľa hereckých príležitostí iste nedostala-nedostane, takže svoju príležitosť využila ako sa patrí. A darmo, Sigourney aj keď bez kamošov z vesmíru, ale znova nehrá typickú ženskú rolu v ženskom prostredí. 70%. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (6)

  • Až do roku 1999 byl snímek v Indonésii zakázán. (Terva)
  • Honorář Mela Gibsona (Guy Hamilton) byl 150 000 dolarů. (Zdroj kniha Mel - The Inside) (Locksley)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Christophera Kocha. (Terva)

Súvisiace novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (viac)

Reklama

Reklama