Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny záznam predstavenia inscenácie Činohry Slovenského národného divadla. Sofoklova Antigona je príbeh o ilegálnom pochovaní či nepochovaní brata označeného za nepriateľa štátu. Zásadný spor Antigony s vládcom Kreónom vzrušuje dodnes, pričom každá doba si sama vynucuje nové a nové významové konotácie. Súčasným zrakom možno vidíme Antigonu skôr ako prvú rebelku európskej drámy. Rebelku, ktorá sa nezastaví pred ničím, ani pred rizikom vlastnej záhuby. Antigona obetuje samu seba, lebo sa nechce pokoriť pred autoritatívnou a skazenou mocou. (RTVS)

(viac)

Recenzie (4)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Myslel som, že triumf v zlyhaní obsadenia príbuzných dosiahli už vo filme Alexander Veľký, kde Angelina Jolie hrá matku Colinovi Farrellovi, ale naši sa nezapreli a podujali sa to prekonať. Pretože iný dôvod na to, že Koleník hrá v tomto nudnom, modernom prevedení veľdiela otca o 6 rokov mladšiemu Režnému jednoducho nevidím. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Antigona je ťažká hra sama o sebe, nie to ešte v takomto prevedení. Podľa mňa veľa balastu a Katarzie. Herecké výkony však fantastické. Som ale rád, že som to videl v TV a nie v kine. 3 z 5 ()

Autogram

všetky recenzie používateľa

Neholdujem divadelným záznamom v TV, pokiaľ som nevidel predstavenie naživo, pretože záznam nesprostredkuje ani tretinu zážitku. Tu som to skúsil a pocity sú horšie ako rozporuplné. Divadlo bez kostýmov, bez masiek, bez kulís a dokonca aj bez divákov, pričom ich nahradzujú herci, je na mňa príliš silná káva a nedokážem hodnotiť. ()

lubino89 

všetky recenzie používateľa

Toto predstavenie som mal možnosť vidieť v divadle, keď sa začalo v SND hrať. Už vtedy mi prekážali tie spevácke vsuvky Katarzie a divné kostýmy, to je aj dôvod, prečo som záznamu jednu hviezdičku strhol. Inak scéna a herecké výkony úžasné. Petra Vajdová je kvalitná herečka, hlavnú postavu stvárnila so cťou. Ale, bohužiaľ, keď som predstavenie kedysi videl naživo Antigonu hrala ešte Monika Potokárová a tam bola ešte pridaná hodnota, bola trošku viac uveriteľná a práve, keď odišla z tohto sveta, spoliehal som sa na to, že RTVS má záznam niektorého z predstavení, kde ešte ona stvárňuje hlavnú postavu a tak na ňu navždy zostane pamiatka. Tento záznam mi však ukázal, že moja predstava bola veľmi naivná a okrem už troch záznamov uvedených pri jej mene z roku 2016 tu na čsfd, asi žiadna z jej ďalších úloh nie je zachytená a všetky, tak ako Antigona, sa dostanú do TV už len s herečkami, ktoré prebrali jej postavy. :( Veľká škoda, ale tento záznam odporúčam zhliadnúť. ()

Reklama

Reklama