Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nočný pražský autobus a v ňom stará žena. Na konečnej sa spýta, ako sa dostane na sídlisko. Jeden z cestujúcich je povie, že sídlisko je dvadsať minút peši. O malú chvíľku neskôr ju milenecký párik nájde mŕtvu so štrnástimi bodnými ranami v tele. O krátky čas obeť identifikujú, pretože na oddelenie VB sa dostaví muž, ktorý hľadá svoju ženu. Identifikácia ukáže, že ide o pani Kosařovú. Poplietla si autobus, ktorým sa chcela dostať domov, pretože sa len nedávno presťahovali. Vyšetrovaním vraždy poveria Rudolfa Pekařa (Vlastimil Hašek), ktorý si na pomoc vezme Jiříčka Otradovca (Michal Pešek). Na základe televíznej výzvy sa obráti na bezpečnosť svedkyňa Laurová, ktorá nočným autobusom cestovala. Vďaka svojej fotografickej pamäti kriminalistom povie k prípadu závažné skutočnosti. Vo finále dokonca identifikuje na základe fotografií istého Vaněčka – cestujúceho, ktorý dlho zostával anonymný. Je to onen muž, čo mŕtvej povedal, kde je sídlisko. Keď sa už zdá, že páchateľova totožnosť je známa, ukáže sa, že všetko je inak.. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (27)

Grogan 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Výborně rozehraný díl s vynikající rolí paní Janžurové, nad kterou kriminalisté jen žasli. Polozcek taky hrál perfektně hlavního podezřelého, scéna výslechu v autě byla hodně povedená, opravdu jeho odpovědi nevzbuzovaly příliš důvěry. Škoda trochu odfláknuté finální pointy, kdy najednou kriminalisti odhalili vraha bez jakýchkoliv náznaků toho, jak na něj přišli. ()

evangelik 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Tak tyhle detektivky "mám nejradši". Po složitém vyšetřování se ukáže, že vrahem je nějaký pošuk nebo úchyl, který se čirou náhodou ocitl ve "správnou dobu" na místě činu. Vyloženě mně v této epizodě vadila I.J. Před 50 roky jsem to neviděl, až teď - kromě špatně snesitelné okoukanosti jsem ani "nevzal" tu její roli jako vševědoucí svědkyně... ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

"Jako první se vám přihlásí ten starý penzista, ti kluci to vaše hlášení určitě neslyšeli, ta mladá paní celý večer skáče kolem manžela, takže ta přijde až ráno, no a ten pachatel, ten se vám nepřihlásí nikdy." Být vyšetřovatelem, tak chci, aby paní Laurová byla svědkem úplně všeho. Její výpovědi totiž byly dokonalé a kdyby nakonec měla stoprocentní pravdu, tak bych se asi nechal unést a kromě pěti hvězd bych ji jmenoval čestnou členkou PS VB. ()

MrEddie 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Iva Janžurová jako svědek k nezaplacení. Kriminalisté vyšetřují brutální vraždu staré paní. Jako svědek se přihlásí slečna Laurová, která udiví vyšetřovatele popisem pachatele a všech co viděli oběť naposled. V seriálu se řeší na tu dobu velký problém...Pekařova dcera Michala si stěžuje, že SNB nedává informace o brutálních zločinech veřejnosti. (To bylo v té době typické. Takové to zločiny bylo třeba ututlat za každou cenu). Pekař s ní nesouhlasí, ale nakonec se zpráva o zločinu objeví v pořadu Federální ústředna pátrá a informuje. Opět se objevuje Divíšek (Josef Abrhám), který se snaží případ co nejvíce urychlit, případně ho dát Státní bezpečnosti. Z reáliích 80.let minulého století stojí za zmínku plakát Petra Rezka v bytě Pekařových a nový model Volhy s novou maskou ve které jezdí Pavel Zedníček. Pochybuji, že se v roce 1982 létalo z Prahy do Uherského Brodu, ale nemohl jsem to nikde vyhledat. Nicméně scéna, kdy letuška rozdává na tácu bonbóny je nostalgická. Tři hvězdy. ()

fabecc1222 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Je jasné, že v tomhle díle si všechnu pozornost pro sebe krade Iva Janžurová, jako účetní - vědma, mající nepřeberné schopnosti v rámci lidské psychologie a fotografickou paměť, takže v podstatě rozluští celý případ za bandu "neschopných" kriminalistů. No, nakonec byla pravda ohledně vraždy trochu jinde, i tak ale Janžurka udělala z kriminalistů na dvakrát trotly. Spíš jsem si říkal, že je škoda, že vlastně ona nebyla ten pachatel, a pěkně je celou dobu vodila za nos :) ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (5)

  • Na trati Praha - Uherské Hradište (Kunovice) v 80. rokoch lietalo lietadlo spoločnosti Slovair a vždy sa jednalo o československý typ L-410 (tri sedadlá v rade). V epizóde však kriminalisti počas letu sedia v lietadle Jak-40 (štyri sedadlá v rade), ktoré v tom čase používali Československé aerolínie na iných vnútroštátnych linkách. (Fredy.Tukot)
  • Natočené podľa skutočného prípadu brutálnej vraždy, ktorý sa stal v roku 1974 a vystrašil celé Československo. Vražda dôchodkyne bola "silná káva" aj pre odolných a skúsených kriminalistov, a preto scenárista seriálu vraždu veľmi zmiernil. Seriálová kuchárka (Jiřina Štěpničková) bola zabitá 14 bodnými ranami, v skutočnosti obeť Marie Jandová vo veku 64 rokov bola znásilnená a zabitá 34 bodnými ranami. Skutočný vrah, 24-ročný sexuálny deviant Antonín Vorel, bol odsúdený na trest smrti, ktorý súd zmenil na 25 rokov odňatia slobody s následnou ústavnou liečbou. Na slobodu sa už Vorel nikdy nedostal. V liečebni zomrel. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama