Reklama

Reklama

Zaujímavosti k filmom (16)

Oppenheimer

Oppenheimer (2023)

V čase prvého testu atómovej bomby (Trinity), teda 16. júla 1945, už boli obe bomby, neskôr zhodené na Hirošimu (6. august 1945) a Nagasaki (9. august 1945), na leteckej základni na ostrove Guam. Dopravil ich tam krížnik USS Indianapolis dva dni predtým, po dvojtýždňovej plavbe z USA. Nemohli byť teda naložené a odoslané až po teste, ako je to prezentované vo filme.

Za nepriateľskou líniou

Za nepriateľskou líniou (2001)

Vo filme účinkuje aj vrtuľník Mi-17 Slovenskej armády, konkrétne z Vrtuľníkového krídla v Prešove. Pre potreby filmu bol zbavený zadných dverí a výsostné znaky boli prelepené francúzskymi. Počas dvoch filmovacích dní sa stále natáčala tá istá scéna, pričom kamery boli nie len na zemi, ale v sprievodnom vrtuľníku Ecureuil II (pilotovanom tiež slovenským pilotom) a aj v samotnej nákladnej kabíne. Cena za letovú hodinu pre americkú produkciu bola údajne 100 000 Sk.

Malý pitaval z velkého města - Kuchařinka

Malý pitaval z velkého města - Kuchařinka (1982) (epizóda)

Počas návratu do Prahy a improvizovaného výsluchu v aute sedí ppor. Hamřík (Pavel Zedníček) najprv na pravom sedadle, no neskôr na ľavom vodičovom mieste. Nevenuje sa však riadeniu, aj keď je auto evidentne v pohybe. Pri vystupovaní na mieste už opäť sedí vpravo.

Malý pitaval z velkého města - Kuchařinka

Malý pitaval z velkého města - Kuchařinka (1982) (epizóda)

Na trati Praha - Uherské Hradište (Kunovice) v 80. rokoch lietalo lietadlo spoločnosti Slovair a vždy sa jednalo o československý typ L-410 (tri sedadlá v rade). V epizóde však kriminalisti počas letu sedia v lietadle Jak-40 (štyri sedadlá v rade), ktoré v tom čase používali Československé aerolínie na iných vnútroštátnych linkách.

Tridsať prípadov majora Zemana - Mimikry – 1972

Tridsať prípadov majora Zemana - Mimikry – 1972 (1979) (epizóda)

Pri záberoch, kde vynášajú rakvu nebohého kapitána z L-410 je ešte vidno mnoho dobových záberov na rad lietadiel typu Tu-134 (jedno z nich štartujúce aj na pozadí titulkov). V čase, keď sa epizóda odohráva (leto 1972) ich ČSA malo vo flotile len 5 kusov a určite niekoľko na pravidelných linkách.

Tridsať prípadov majora Zemana - Mimikry – 1972

Tridsať prípadov majora Zemana - Mimikry – 1972 (1979) (epizóda)

Uneseným lietadlom je L-410 Turbolet československej výroby. Na krátkych vnútroštátnych linkách bolo používané v 70. a 80. rokoch. Podobnosť so skutočným únosom, pri ktorom bol zastrelený cpt. Mičica (8.6.1972) sa v mnohých detailoch líši. Najväčším (trochu alibistickým) rozdielom je spôsob bezpečnostnej kontroly. Práve ako reakciu na spomínaný tragický únos boli zavedené prísnejšie bezpečnostné pravidlá pred vstupom na palubu. Predtým sa osobné prehliadky nerobili na vnútorných linkách prakticky žiadne a prepašovať do lietadla zbraň bolo oveľa jednoduchšie.

Tridsať prípadov majora Zemana - Biele linky – 1961

Tridsať prípadov majora Zemana - Biele linky – 1961 (1976) (epizóda)

Jediné lietadlo, ktoré v epizóde účinkuje, je McDonnell DC-9 švédskej leteckej spoločnosti SAS (Scandinavian Airlines). V roku 1961, keď sa epizóda odohráva, ešte neexistovalo. Vzlietlo v roku 1965 a SAS ho nasadilo na linky až koncom 60. rokov. Takisto údajné letisko v Berlíne je pražské letisko Ruzyně, kde bola táto vyhliadková terasa v rokoch 1946-1991.

Tridsať prípadov majora Zemana - Honba na líšku – 1948

Tridsať prípadov majora Zemana - Honba na líšku – 1948 (1975) (epizóda)

Lietadlo, ktorým na záver unikne nadporučík Bláha je československé Aero Ae-145. V čase, keď sa odohráva dej epizódy (február 1948) ešte lietal len prvý prototyp jeho predchodcu Ae-45. Lietadlo je štvormiestne a bez toho, aby vystúpil pilot, sa do neho nedá nastúpiť. Okienko, ktorým sa Bláha pozerá von sa nedá otvoriť, je pevné.

Valerian a mesto tisícich planét

Valerian a mesto tisícich planét (2017)

V ponorke, ktorou hľadajú medúzu v čase 1:07:02 je ako ovládacia páka použitý knipel (riadiaca páka) z československého lietadla L-39 Albatros.

Ňuchač

Ňuchač (2013) (seriál)

Aj keď sa jedná o ukrajinský seriál, väčšina prítomných vecí má ruský pôvod, napr. poznávacie značky áut, policajné a vojenské nášivky. Taktiež používané peniaze sú ruble a americké doláre.

Reklama