Reklama

Reklama

Paralelné matky

  • Česko Paralelní matky (viac)
Trailer 1

Dve ženy, Janis a Ana, sa ocitnú v rovnaký čas v nemocničnej izbe, kde čakajú na pôrod. Obe sú slobodné a nečakane otehotneli. Janis, je v strednom veku, neľutuje, že je tehotná a teší sa. Druhá, dospievajúca Ana, je vystrašená, kajúcna a traumatizovaná. Janis sa ju snaží povzbudiť, zatiaľ čo sa pohybujú ako námesačné po nemocničných chodbách. Niekoľko slov, ktoré si v týchto hodinách vymenia, vytvorí medzi nimi veľmi úzke prepojenie, ktoré sa rozvinie a skomplikuje tak, že im zásadným spôsobom zmení ich životy. (Magic Box)

(viac)

Videá (8)

Trailer 1

Recenzie (86)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Rikal jsem si, ze se to podoba stylu Almodovara a on to opravdu natocil, i kdyz zde tedy stylisticke silenosti kroti. Jsou zde jeho typicka kriklave barvy, ale i treba bezbarvy pokoj hotelu symbolizujici odosobneni. Kdo nebyl predem zasvecen do jeho zvlastniho sveta, ma ted prilezitost. Cruzova zde vyzaruje hrejive teplo. Pribeh se ale rozreduje podruznou dejovou linkou. Matky jsou vasnive, oddane a nezavisle . Snazi se pracovat pro rodinu a udrzet ji pohromade, coz je dnes v dobe genderismu neco nevidaneho. Janis pripravuje veceri a ma tricko s napisem „We should all be feminists“. Drivejsi Almodovarovy filmy tuto tematiku sdelovali hlavne symboly a naznaky, zde ma jasny text. Najdete tu take motivy neuplne rodiny, nepritomni otcove, znasilneni, zenske pratelstvi nebo otazka identity. Ale i politika - minulost Spanelska. Pravicova vlada premiera Mariana Rajoye v roce 2016 bránila vyzvednuti masoveho hrobu z dob fasimu v zemi. Nenajdete tu negativni postavu. Pokleskam hrdinek Almodovar rozumi schovivave. Vubec ve filmu zazijete good feel pocit s nesouteziveho neagresivniho zenskeho sveta. Almodovar jako i v jinych filmech ale sdeluje, ze histirii nevytvari na valecnych bojistich zabijejici muzi, ale zeny, ktere beh sveta udrzuji. Kdyz se na vsechny tri matky napojite, budete odmeneni proudem emoci. Je to vsak docela dlouhe a interiery se vubec nestridaji vcetne stale stejne kavarny. ()

Skeksis 

všetky recenzie používateľa

Jednoduchý dej a za kýbeľ drístov. Bolo to ako mať chuť na pizzu, ale prísť omylom do reštiky gluten free. Alebo chcieť ísť von, ale nemôžete, lebo vám dôjde, že ste v covid karanténe. Čo má ten Almodóvar s tými matkami - Nič o mojej matke, Horor s ňou a neviem čo všetko? Vkuse nejaká tehotná, alebo MATKA! A okrem Penélope mi boli všetci herci nesympatickí. ()

Reklama

elanius 

všetky recenzie používateľa

(33/2022) / Strašne obdivujem každý jeden poctivý autorský film. Pedro Almódovar je taká španielska verzia Woodyho Allena, keď dokáže pravidelne prísť s počinom ktorý si sám aj vždy napíše. Tak ako Woody, má svoj jasný rukopis a témy. Znovu sledujeme pohľad na ženskú dušu a špeciálne materstvo. Zápletka bola pre mňa dostatočne zaujímavá aby udržal film moju pozornosť. Možno šlo pár poínt trošku viac emočne vyhrotiť, na druhú stranu, ja mám rád civilnejší a realistickejší pohľad na vzťahy takže spokojnosť. Nedá mi spomenúť Penelope Cruz ktorá je znovu úžasná a jej výkon, nominovaný aj na Oscara, je čerešničkou na torte. Madres paralelas je jemný film o vcelku drsnej téme. (8/10) ()

major.warren 

všetky recenzie používateľa

Paralelní matky jsou dalším skvělým počinem Pedra Almodóvara. V kině jsem je bohužel nestihl, přestože jsem se na ně dlouho těšil, tak alespoň nyní jsem si tento pro mě dosti značný rest konečně doplnil. Režisér stále ohromuje nesmírnou výtvarnou i obrazovou bravurou a výjimečnými hereckými výkony (klasicky dokonalá Penélope Cruz a překvapivě vyspělá Milena Smit). Na rozdíl od svých dřívějších, bizarně i dojemně výstředních děl přidává tentokrát i určitý společenský přesah v podobě aktuálních úvah o vlastní historii a nemožnosti věčné lži. Film je to prostý, chvílemi až triviálně melodramatický, avšak v klíčovém momentu Almodóvar zařadí na plný pohon; nikoliv vypočítaný předem, nýbrž osudově přirozený nával emocí v závěru filmu veškeré potenciálně negativní připomínky jakoby vymetá z divácké paměti. Je až s obdivem, že kultovní tvůrce, kdysi hýřivý provokatér a energický vypravěč, v pozdním období své kariéry točí čím dál tím více údernější a údernější filmy; a také osobnější. Předchozí (částečně autobiografická) Bolest a sláva mě smetla ještě o něco více, ale i tak jsou Paralelní matky půvabným (a opětovným) režisérovým vyznáním se ženské emancipaci i rodné zemi, a především pak krásnou filmovou podívanou, která nenechá jedno oko suché. 75%. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Almódovar nakrútil film, kde divák vie, aké zvraty ho čakajú. Neviem, či to proste Pedro iba neodhadol, alebo je to súčasť jeho hry. Každopádne tušiť, čo nás čaká a potom si povedať, že ste mali pravdu, nie je tá najlepšia cesta, ako diváka almodramaticky dojať. Navyše tu kombinujeme dve dejové línie, kde síce nájdeme nejaké paralely, ale dramaturgicky to príliš spolu neladí. Janis sa chová občas dosť nelogicky a Anina predstaviteľka s blond prelivom je čistým dvojníkom Macualyho Culkina. ()

Galéria (41)

Zaujímavosti (9)

  • Natáčanie filmu prebiehalo v Madride. Natáčalo sa od 21. marca do 26. mája 2021. (dyfur)
  • Fotografiu zblízka, ktorú komentovala Penélope Cruz a na ktorej sa odvoláva na svoju matku a seba ako dieťa na Ibize, urobil známy katalánsky fotograf Oriol Maspons v Dalt Vila na Ibize v lete roku 1976. (Arsenal83)
  • V jedné scéně přijíždí rodina v červeném autě. Režisér Pedro Almodóvar často ve svých filmech používá právě červená auta. Můžeme si jich všimnout například ve filmech Volver (2006) nebo Rozervaná objetí (2009). (peeteno78)

Súvisiace novinky

36. Premios Goya – výsledky

36. Premios Goya – výsledky

13.02.2022

Ve Valencii byly v sobotu 12. února 2022 předány výroční španělské filmové ceny Goya. Režisérem slavnostního ceremoniálu, jenž se uskutečnil v operním divadle Palau de les Arts Reina Sofía, byl… (viac)

Reklama

Reklama