Reklama

Reklama

Kukačky

(seriál)
  • Česko Kukačky (viac)
Trailer
Česko, (2021–2023), 22 h 47 min (Minutáž: 52–59 min)

Série(2) / Epizódy(26)

Obsahy(1)

Seriál Kukačky rozpráva príbeh mladého manželského páru, ktorý zistí, že ich syn nie je ich. Keď sa dozvedia, že došlo k zámene, musia sa rozhodnúť, čo urobia. Žiadne riešenie nie je dobré. Zámena detí na malom meste sa dotkne nielen rodín, ktorých sa to priamo týka, ale i ostatných obyvateľov. Vzhľadom k tomu, že k zámene došlo v miestnej nemocnici, zasiahne osudová udalosť do života mnohých ďalších. Aby sme pochopili väzby a vzťahy medzi ľuďmi v meste, situácia sa dotkne i udalostí v minulosti. Ľudia si totiž nesú svoje tajomstvá, i nenaplnené túžby, ktoré v kritických chvíľach vyplávajú na povrch... Zámena novorodencov v pôrodnici postaví rodičov pred pálčivú otázku. Je dieťa, ktoré roky vychovávali, naozaj ich? (RTVS)

(viac)

Recenzie používateľa Anet21 k tomuto seriálu (14)

Série 2 (2023) (S02) 

⚪Jedno z najzbytočnejších seriálových pokračovaní, aké ste kedy videli.⚪ Natiahnuté, zdĺhavé, hrajúce na tie správne struny, teda aj citovo vydierajúce, okrem hlavnej linky všetky bočné nemali veľa významu, slúžili len ako vata, ako výplň.⚪Táto séria neobsahuje ani žiadny nečakaný zvrat, prakticky okrem dobrej réžie a silných hereckých výkonov (aj malých hercov v úlohách synov) nie je v seriáli čo chváliť. Všetky fakty sa niekoľkokrát repetetívne nielen zobrazovali, ale aj (ako pre blbcov) hovorili, seriál diváka unudil.⚪ Každý súdny divák prosí, aby bol toto už naozaj definitívny koniec tohto príbehu.⚪ ()

Epizoda 1 (2023) (S02E01) 

⚪Rozjazd, veľmi pomalý rozjazd, ktorý chvíľami skôr nudil, keďže množstvo motívov sa neustále opakuje a akosi sa zdá, že nikam nesmerujú (napr. linka s dcérou a dvoma amantami bola už v prvej sérii viac-menej výplňou). Rovnako začína byť frustrujúce,,mirekdušínovstvo" skoro každej postavy, t.j. každá postava tu je už od prvej série chápavá, v danom momente sa správa tak, ako by to vyžadovali príručky psychológie, skrátka všetci sú štylizovaní v istom non plus ultra chápavom móde, ktorý pripomína utopické rozprávkové postavy. Tento problém bol jasne viditeľný už v prvej sérii, zostáva len dúfať, že tak okatý nebude aj v tejto.⚪To tlačenie na emócie a skoro citové vydieranie je vec druhá, ktorá očividne veľkému množstvu divákov nevadí, no nedá sa poprieť, že by tu nebolo. Ono, už samotný leitmotív tejto série, t.j. bývanie dvoch rodín spolu a zdieľanie detí je úplný nonsens, ktorý by snáď nikto triezvo uvažujúci nenadniesol ako problém, resp. riešenie.⚪ ()

Epizoda 2 (2023) (S02E02) 

⚪,,Vždycky to nemusí začínat velikou láskou, aby to pak vydrželo."⚪Prešľapuje to na mieste, veľmi to prešľapuje, akoby scenár nevedel, čo ďalej. Celý diel je len nejaká dlhá natiahnutá výplň o tom, čo sa už povedalo/vyslovilo/naznačilo, to všetko preložené pár scénami, s potenciálom fungovať ako práčka na emócie, hlavne na diváka, ktorý sa poddá.⚪Linka dcéry a amantov je absolútne zbytočná vata, ktorá z nejakého dôvodu dostáva veľa priestoru (a očividne ešte dostane), celkovo táto druhá séria sa zatiaľ nedokáže zbaviť puncu nadbytočnosti, toho, že nutne nemusela vznikať. Koncept zdieľanej rodiny a spoločného bývania je stále prudko nonsensný a určite by naň nikto rozumný nekývol. Zatiaľ slabota.⚪ ()

Epizoda 3 (2023) (S02E03) 

⚪Tak, nemení sa to, stále to prešľapuje na tom istom mieste, všetko už raz povedané, zobrazené, len znova a znova ukazované. To, že rodič je skôr ten, kto vychováva, než ten, kto splodí bolo snáď jasné už v prvej sérii a nebolo nutné z toho robiť premisu celej druhej.⚪Linka tehotnej dcéry je taká vatovitá výplň so preudozápletkou o otcovi.⚪Celkovo je divné, že seriál chce byť mix výchovného feel good dielka s dramatickou sociálnou drámou s citovým vydieraním. V prvej sérii to ako-tak fungovalo, v tejto skoro vôbec.⚪A, naozaj odpadnem, ak druhá hlavná téma tejto série bude, že Dancingerová je vlastne dcéra Novotného, čiže si vlastne vychovával vnuka. Scenár na to začína dosť nepekne odkazovať a ,,žmurkať" tým na diváka. Snáď sa aspoň tento pátos nenaplní.⚪ ()

Epizoda 4 (2023) (S02E04) 

⚪Nastavovaná kaše. Všetko už zobrazené sa rozoberá doslova až na atómy, stále sa opakovane vracia k zobrazeným situáciám, až to vykráda samé seba (stratená matka, motív, ktorý sa v tejto sérii úplne násilne neustále vyťahuje, matka príde, odíde, píše listy, chce vidieť vnuka, nechce vidieť vnuka.. brat David, ktorý už skoro ,,klasicky" v každom dieli dostane buď vynadané, na hubu alebo je niečím poliaty a tak stále dookola). Emočne to vydiera diváka skrz sépiový filter či dojemné piesne, no je to stále o tom istom. Akoby sa to celú druhú sériu zatiaľ nachádzalo vo vákuu. A to nás ešte čaká 9!! častí.⚪ ()

Epizoda 5 (2023) (S02E05) 

⚪Stále nie je jasné, prečo by túto sériu mal divák sledovať. Seriál stále vykráda sám seba, Novotný znova kričí ako blázon, David zase dostal po hube, chlapci zase navzájom deklarovali, že si rozumejú, znova sa demonštrovalo, že ,,zdielať" deti nie je možné. Škoda len, že toto všetko je už jasné od posledného dielu prvej a prvého dielu druhej série.⚪Všetky motívy sú už repetitívne, postavy sa pohybujú len v dvoch póloch, správajú sa buď ako úplní hlupáci a nevedia chápať elementárnu logiku alebo ako žijúci svätci, ktorí o všetkom uvedomelo diskutujú, každému pomáhajú atď. Dejová linka tehotnej dcéry absolútna vata, ktorej sa z nejakého dôvodu stále venuje pozornosť, postava chlapca z detského domova je správaním postava vyslovene na facku, pri ktorej by väčšina divákov zakričala na tv: ,,Ta sadla, panečku."⚪Ani prvá séria nebola žiadne terno desaťročia, ale zabrnkala u divákov na emocionálnu strunu, i keď už aj vtedy to dosť citovo vydieralo. Toto je už vyslovene násilne dorábaná nadstavba, ktorú nikto nepotreboval a ktorá ťaží z predchádzajúceho úspechu.⚪ ()

Epizoda 6 (2023) (S02E06) 

⚪Ále, stále je to nastavované, akurát dnes to dosť herecky vytrhol Kostka.⚪Inak, dej stále prešlapuje na mieste, Karel tu síce reve menej, ale stále reve, malý Jakub má niekoľkokrát za diel panické záchvaty, David zase dostal na hubu, až z toľkých bitiek asi prešiel zázračným prezrením a zistil, že do basy vlastne nechce ísť a bude sa obhajovať, aj keď doteraz tvrdil všetkým, že si basu zaslúži a chápe to. No, telenovela.⚪Dejová linka s matkou stále dokola to isté, vlastne všetko sa len rozťahuje a rozťahuje do úplne obludných zbytočných rozmerov, stále sa vedú dialógy o tom istom, čo už divák videl, vydedukoval, počul.⚪Tvorcovia by urobili lepšie, keby k prvej sérii dotočili iba celovečerný televízny film ako pokračovanie, pretože toto je pomaly ale isto uspávadlo hadov.⚪ ()

Epizoda 7 (2023) (S02E07) 

⚪No, čistá telenovela, nastavované až do krajnosti. Pri minulej časti tu v komentári padol názor, že tajomstvo okolo odídenej matky by sa už malo v tomto bode odhaliť, lebo inak divákov naťahovaním unudí a znechutí. Myslíte, že sa v tejto časti odhalilo? Ha. Samozrejme, že nie.⚪Dej sa stále nikam neposunul, niektoré dejové linky sú už vyslovene neznesiteľné (tehotná dcéra a retardovaný kuriér, ktorí sa stále schádzajú a rozchádzajú, chlapec v pestúnskej starostlivosti, ktorý má 15 rokov, správa sa ako idiot a nikto mu nevie dať jednu výchovnú, futbalový dedko, ktorý asi nechápe, že súd nezaujíma, že on chce mať doma futbalistu), a k tým pôvodným sa pridávajú nové a nové motívy, len aby sa dalo diváka stále citovo vydierať, viď tehotenstvo v tejto časti, ktoré nemalo prakticky žiadny význam. Nie, triezvo uvažujúci divák už na toto neskočí.⚪A radšej nekomentovať fakt, že všetky postavy sú na konci dňa aj tak učinený Mirek Dušín, nech za diel urobia či povedia čokoľvek, aj tak v závere sa zase skamarátia, zistia, že všetko bude dobré a že sa všetci majú radi. Ahh.⚪ ()

Epizoda 8 (2023) (S02E08) 

⚪Neznesiteľné, naťahované jak kšandy, stále o tom istom, scenár má tú kúzelnú vlastnosť, že postavy prednášajú siahodlhé pseudohlboké monológy, no dej ani oni sami sa nikam neposunú, už asi 6 dielov sa stagnuje, až doslova stojí na mieste a dej nikam nesmeruje, divák už všetko videl, každý dialóg akoby sa už odohral 50x, všetko tu už bolo videné a počuté.⚪Aj záver každej epizódy akoby vykrádal sám seba. Už je to naozaj k nevydržaniu, ani netreba popisovať nedostatky v deji, keďže sú stále rovnaké. V tomto bode by som už bola ochotná tvrdiť, že tento seriál neznášam.⚪ ()

Epizoda 9 (2023) (S02E09) 

⚪Nuda, šeď, scenár vykráda sám seba, prakticky, platí presne to, čo bolo napísané už k časti 8. Dej stagnuje, vývoj postáv stagnuje, všetko sa umelo predlžuje, všetko už divák xykrát videl.⚪Len dúfajme, že po tomto očividnom fiasku už nikomu nenapadne nakrútiť 3. sériu.⚪ ()

Epizoda 10 (2023) (S02E10) 

⚪O niečo lepšie ako pominulé časti, hlavne preto, že sa prestalo neustále rýpať v téme odídenej matky, aj keď, náznaky si samozrejme, scenár nedopustil. Takže, diváci už vedia, že Terezu matka nejaký čas aj nosila po lese. Topka.⚪Aj napriek tomu sa ale dej pohol len o pár milimetrov - Karel je stále cholerický nervák, ktorý len kričí, každý chce úplne nezmyselne obe deti pre seba, prípadne chce presne to decko, ktoré práve nemá...kde je v tom tá logika, ktorou sa všetky postavy oháňajú, nevedno. Dokonca scenár úplne samoúčelne začína aj z postáv detí tvoriť manipulátorov a sebcov, kedy sa Tomáš účelovo správa tak, aby mohol byť v druhej rodine, pričom nejakým veľkým charakterovým vývinom (aby takto zmenil názor) neprešiel. Linka s kuriérom stále k nevydržaniu, úplna vata. Chvalabohu, že zostávajú len 3 časti, pocitovo sa zdá, že seriál mal zatiaľ tak 2 diele, a nie 10, keďže 90% času sa repetetívne odkazovalo na to, čo už divák videl/poznal a umelo sa naťahovala stopáž.⚪ ()

Epizoda 11 (2023) (S02E11) 

⚪Spoilery⚪Ok, v tomto dieli sa dej pohol, ale naozaj si treba klásť otázku, či bolo nutné 13 dlhočizných častí čakať na takéto suché rozuzlenie? Scény na súde nepriniesli prakticky nič nové či prekvapivé, všetky boli ukázané už priebežne, a ak naozaj konečný zvrat ,,v prípade odídenej matky" bude tak banálny, ako sa dnes naznačilo, tak je to k smiechu, na to, že sa celú sériu snažil scenár naznačovať aká strááášná kriminálna tajomná zápletka je v matkinom odchode a nikto nebol ochotný ju prezradiť. To už aj diváci v priebehu vysielania vymysleli zbesilejšie zápletky typu, že Tereza je dieťa znásilnenia jej matky svokrom a podobne.⚪Inak, herecky už klasicky veľmi sľubné, po obsahovej stránke už pomenej. Ako doteraz, stále platí, že bude šťastím, ak im nenapadne nakrúcať 3. sériu.⚪Pozn.: Je skvost, keď už aj samotní tvorcovia a herci priznajú, že produkt, ktorí vytvárajú je slabota: „Režisér seriálu Biser Arichtev to do médií několikrát řekl – nikdo z nás nebyl nadšený, když se rozhodlo, že bude druhá série. My v Česku jsme mistři v nastavování kaše, což já osobně úplně nenávidím. I potom, co jsme dotočili druhou sérii, jsem si říkala, že se opravdu málokdy stává, aby dvojka byla aspoň stejně dobrá jako jednička,“ nechala se slyšet pro iDNES.cz Denisa Barešová." Je to ale ukážkový alibizmus. Všetci, vrátane režiséra vedeli, že je to nastavované, ale tak, čo by človek neurobil pre €, však?⚪ ()

Epizoda 12 (2023) (S02E12) 

⚪Na facebooku už uslzené užívateľky konšpirujú nad 3. sériou. No poteš Pán Boh.⚪Áno, Marcela má popôrodnú depresiu, áno, Jakub má ďalší záchvat, áno, David stále nevie, či sa odvolať alebo nie, áno, oba rodičovské páry do seba neustále, aspoň podprahovo skáču a vyrývajú.⚪Je fakt paradox, že scenáru sa (možno neúmyselne) podarilo urobiť najsympatickejšou postavu suseda doktora a zo všetkých ostatných vytvoriť nejaké karikatúry na seba samých, ktoré buď podpichujú ostatných, alebo sú učinený Mirek Dušín a vždy sa rozhodnú správne.⚪Príbehovo sa dej neposunul zase skoro nikam, z ukážok v závere sa zdá, že ani v poslednom dieli sa neposunie, (znova linka s matkou, to už je vyslovene dotiahnuté k únosnej hranici) čo nahráva otázkam o ďalšie sérii.....Tak, kým toto piatkové citové vydieranie podporujú uslzené žienky, ktoré sa pod každou sťažka ,,emocionálnou" scénou zložia do kolien a všade seriál označujú ako za najlepší, dovtedy to peniažky a sledovanosť asi sypať bude a Arichtev zase bude nastavovať.⚪ ()

Epizoda 13 (2023) (S02E13) 

⚪Spoilery⚪Posledných 10 minút je taký červenoknižný pátos, že to je veľa aj na túto sériu. Jediná uspokojivá vec je, že toho idiota naozaj zavreli.⚪Neuspokojivé, v podstate sa nielen, že nič nevyriešilo (takže výsledok vedel divák skoro už po prvej časti a ďalej nemusel sledovať), ale niektoré linky boli úplne zbytočné a ani nedávali zmysel (linka Marcela - kuriér bola absolútna výplň bez pointy, márne by sme hľadali aj význam linky 15-ročnej dcéry a jej amanta, žijúceho v ich dome či toho náhleho tehotenstva Terezy, ktoré po jednej časti zase skončilo, ale v závere je slušný prepal aj linka doktora a jeho nemanželského dieťaťa, ktorý väčšinu času v sérii rieši, že dieťa bude chcieť mať aj pre seba, aby ho ukazoval svojej žene, ktorá dieťa mať nemôže, no v tomto dieli sa Marcela jasne vyjadrí, že ak ju vezmú na vysokú, berie si aj dieťa a už sa asi nikdy na dedinu nevráti. Tak aký význam malo to preťahovanie sa o dieťa s doktorom, celá linka jeho a vzťahu s jeho neplodnou ženou??)⚪ Túto sériu plnila prvok tajomna postava matky Terezy, pričom celá jej dejová linka je nie, že odfláknutá, ale absurdná. Jednak pre to, že celý čas sa seriál snaží tváriť, že rozuzlenie bude dramatické, spojené so zločinom, neprávom atď., čo nie je pravda, a jednak preto, že pointa sa prezradí veľmi očividne ešte skôr, asi v časti 11, pričom sa ešte nepochopiteľne rovnaká diagnóza objaví aj u ďalšej postavy. Prečo, načo? A tento dôvod (popôrodnú depr.) nemohla matka povedať už oveľa skôr, preňho sa musela celý život skrývať?⚪Zbesilejšie, a nutno dodať aj zaujímavejšie teórie o jej odchode vymysleli aj diváci na facebooku ,,za pochodu" - niektorí mysleli, že odišla preto, že Tereza bola dieťaťom zo znásilnenia, dokonca dieťa svokra jej matky (Kostku). Znova, pri tomto marazme by aj to pôsobilo zaujímavejšie.⚪To, že celý seriál sa ukončí myšlienkou, ktorou vlastne aj začínal v začiatkoch (že rodičia sú tí, čo vychovali a nie tí, čo splodili) len svedčí o tom, že scenárista ani režisér nevedeli, čo v tejto sérii riešiť, keďže všetko dôležité už ukázali v tej prvej. Naozaj, naozaj dúfajme, že Arichtev myslel vážne to, že seriál po druhej sérii definitívne končí. Dúfajme.⚪ ()

Súvisiace novinky

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (viac)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (viac)

Reklama

Reklama