Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (130)

kaylin 

všetky recenzie používateľa

"Shane" je jedním z dalších klasických westernů, film se jménem hlavního hrdiny v názvu. Něco jako "Django" nebo třeba "Vinnetou", o kterém se ještě dále zmíním. Jedná se o klasický americký western, což prostě poznáte na první pohled, v tomhle případě je to navíc umocněno takovým zálesáckým stylem, kterým se prezentuje krajina i jednotlivé postavy. Hned úvodní scéna s chlapcem, který míří na jelena - nebo je to sob? - je ukázkou toho, jak blízko k přírodě tyhle filmy někdy mají. Zároveň jsou ale ukázkou toho, jak správní zde jsou lidé a jak čestní dokážou být. Vedle nich jsou ale vždycky padouši, kteří jsou tak nějak od pohledu jasní. Není na nich nic dobráckého a poznáte je okamžitě. Více: http://www.filmovy-denik.cz/2013/02/shane-1953-70.html ()

Radko 

všetky recenzie používateľa

Plenér obohacuje metrosexuálny, do hladka vyholený, učesaný a čisto oblečený kovboj. Jeho pištoľa má bielu pažbu. Možno je i na ženy. No celkom iste je na malých chlapcov. Viacerí tu spomínajú v komentároch Mirka Dušína - ten v celej komixovej sérii RŠ tiež príliš pozornosti dievčatám nevenoval. V duchu 50. rokov a Hollywoodom dobovo uctievaného Hayesovho kódexu, upravujúcemu hranice sexu vo filme podľa jezuitského vzoru, sa vo filme, napriek viacerým dámam nezjaví ani jeden obrys ženských pŕs. Oblečenie žien pôsobí dojmom, akoby sa za svoje prednosti museli hanbiť. Jedna pusa sa vo filme objaví, ale aj tá slúži výlučne ucteniu si dlhoročného manželstva. Takýto je to western. Rodina, práca a prudéria. Muži robia, ženy rodia. Ich jedinou zábavkou je pečenie koláčov a raz do roka oprášenie naftalínom zasmradnutých svadobných šiat. Och aké vie byť vidiecke manželstvo krásne! Nuž a sympatickí bradatí rebeli, ktorí by radi voľnosť pre svoje stáda (...já viděl divoké koně i volně pobíhající krávy), tí samozrejme musia byť vykreslení ako arcisatanáši. A patria, predsa vieme kam. Direkt do pekla! Ikonická i poučná konzerva pre milovníkov konzerv. 55,55%. ()

Reklama

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Zvláštny western s klasickou zápletkou o dobrých prisťahovalých farmároch a zlých pôvodných chovateľoch dobytka. Podaný tak detsky rozprávkovo so snahou diváka morálne poúčať. Čo zvýrazňuje výrazná postava malého chlapca, ktorý je vždy v kľúčových chvíľach na scéne a sleduje, čo sa deje. Naviac tu má kopu scén v ktorých mu postavy vysvetľujú svoje konanie a hovoria, čo je správne a čo nie. Dvakrát ma tento prístup nebral a postupne to bolo otravné. Hlavný drsný hrdina, ktorý sa prikloní na stranu farmárov nepôsobí dvakrát uveriteľne. Herecky je taký nemastný neslaný a v tom Old Shatterhandovskom oblečení vyzerá smiešne. V kontraste k tomu naivnému podaniu príbehu je spracovanie akcie. Sú tu len dve dlhšie bitky a jedna prestrelka, ale aj dnes pôsobia dosť drsne a sú fakt kvalitne prevedené. Ich čo najrealistickejší špinavý štýl mi pripomenul Eastwoodových Nezmieriteľných. Takisto správanie zbabelých farmárov je na tom podobne. Celkovo zaujímavý film, ale čakal som od neho viac. To večné poúčanie a ten chlapec ma dosť srali. 6/10. ()

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Přesný typ filmu, jehož veškeré kvality byly ohlodány zubem času. Žádný odpad to není, ale pro současného diváka také není co vychvalovat. Dívám se na hodnocení a i Old Shatterhand dával jen 3 hvězdičky :) vzhledem k tomu, že tato postavu je jasně inspirovaná Shanem, tak je to pro tenhle film optimální hodnocení. Ale jestli někdy přijdou zase do módy záběry hvízdajícího nebo se jen tupě křenícího malýho chlapečka, tak Shane zase stoupne na hodnocení. ()

YURAyura 

všetky recenzie používateľa

4/10 Tak nejak to bylo klasicky ploche ;[[ Hlavni cernobile postavy jako vystrizene z Rychlych sipu a zbytek dela krovi - nejen v pleneru, ale hlavne ve studiu, kde se toho natocilo pomerne hodne a bohuzel je to na kamere videt - proto mi nejak uchazi i to oceneni - dlouhe cool art zabery to fakt neni zadna parada - treba ten sprint kone, kluka a psa do mesta. Stejne jako nominace pro ostatni kategorie - asi nejaky slabsi rok. Palance lautr nic neukazal. Jako neni to vubec spatne - jako prvni western na rozkoukani pro tak velke hosiky, jak je tam ten farmar junior, tak uplna spokojenost. Moc me mrzelo, ze v zavarecne scene nespadl Shane z kone, to bych se snad odhodlal i k lepsimu hodnoceni. Priznavam, ze mi docela usla motivace Bena Johnsona, aby prijel prozradit plany sveho zamestnavatele... ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (31)

  • Prvý širokouhlý film štúdia Paramount. (WalterIK7)
  • Od roku 1998 Americký filmový inštitút zaradil film medzi 100 najväčších amerických filmov. (WalterIK7)
  • Film bol dokončený už v roku 1951, ale proces úpravy režiséra Georgea Stevensa bol taký prísny, že na trh bol uvedený až v roku 1953. Ukázalo sa to ako dobré rozhodnutie, pretože film bol veľkým úspechom. (westerns)

Reklama

Reklama