Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jazdec Shane sa nechá najať na farmárske práce u Joe Starretta. Vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý rančer Rufus Ryke, ktorý vyháňa usadlíkov z ich pôdy. Jediný, kto je ochotný postaviť sa zlu - je Shane. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (129)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Shane je zaujímavý tým, že sa snaží divákovi priblížiť situáciu a vzťahy, aké panovali na danom území v danom čase. Viac, ako sme pri westerne zvyknutí. Rieši otázku vlastníctva pôdy, ktorá bola vždy na území USA veľmi zapeklitá. Oba tábory si nárokujú na jej vlastnícke právo, každý z iných, ale pochopiteľných príčin. Lenže doba sa stále mení a ten, kto bol na výslní pred pár desaťročiami, pretože získaval pôdu od indiánov, dnes už patrí do starého železa. Pôdu treba aj obrábať a pestovať na nej zemiaky, nie iba pásť kravy. No a chudáci indiáni, tí už sú dávno z hry von. Prostriedkom na dosiahnutie cieľa sa zdá byť vymetenie zbraní z kraja a keďže tie nosia ľudia, bez streľby a poriadnych bitiek sa to neobíde. Shane (film, nie postava) možno pôsobí občas trochu naine, v ďalšej scéne však naopak vyzreto. No a neverím, že z vizáže Alana Ladda si nevzali príklad kostyméri Old Shatterhanda. ()

LeoH 

všetky recenzie používateľa

Tak konečně vím, jak vypadá ta slavná americká noc. Časté a nápadné využívání téhle techniky propůjčuje Shanovi velký kus jeho ne úplně tuctové atmosféry; na přitažlivosti mu dodávají i naťuknuté spodní proudy (konflikt se tu neodehrává ani mezi bělochy a indiány, ani mezi spořádanými občany a padouchy, ale mezi dvěma generacemi přistěhovalců – tou, která zemi vyrvala „medvědům a divochům“ a cítí morální právo dál po ní honit svá stáda, a tou, která přichází s vládním požehnáním stavět ploty, orat pole a vychovávat děti; mezi klaďasem Shanem a ženou klaďase Starretta tušíme věci, které by nám u takového Old Shatterhanda věru na mysl nepřišly, o nevyjasněné Shanově minulosti i konci nemluvě). Sedm statečných to sice není, ale běžný western z kategorie „použít a zahodit“ rozhodně taky ne. ()

Reklama

elanius 

všetky recenzie používateľa

(64/2017) / Shane v mnohom pripomína klasiku The Big Country, hlavne minimálnym použitím násilia a sústredením sa na vykreslenie postáv a prostredia namiesto výdatnejšieho príbehu. Za krásne natočené exteriéry (Oscar za kameru!),fungujúce napätie a dobrý výber hercov by si podľa mňa Shane zaslúžil byť vyššie ako 65% (7.7 na IMDb). Inak jedná sa o prvý film ktorý bol v kinách premietaný inak ako použitím v tej dobe štandardného pomeru strán 1.37 (aj keď bol efekt dosiahnutý "len" zakrytím vrchnej a spodnej časti filmu, čím sa dosiahlo pomeru strán 1.66). (8/10) ()

Elyssea 

všetky recenzie používateľa

duddek mi mluví z duše, když by z toho malého Joyeho vystříhal. Já taky a ještě bych mu střihla jednu za uši, protože tak otravný dítě jsem dlooouho neviděla. Byla to nuda nuda a ještě jednou nuda. Celý film je tak neuvěřitelně roztahanej... dlouho se nic neděje pak nějaký ten "zvrat" a potom zase půlhodinová nuda. Ach jo. Naši se mi sice snažili říct, že to je film z padesátých let, načež jsem odpověděla, že ho to neomlouvá. Fůůj, ještě jednou tohleto vidět, tak si udělám woodoo panenku toho malýho kluka... O:-) ()

Historik 

všetky recenzie používateľa

Je těžké napsat něco nového, také jsem to několikrát četl, dvakrát viděl. Pokud by někdo vůbec nevěděl, co je to western a chtěl vidět typickou ukázku, navrhnu mu Shanea. Je to modelový příklad. Ale to jsem chtěl podotknout - všimli jste si, že Bledý jezdec Clinta Eastwooda je úplně to samé, akorát s jinými postavami? ()

Galéria (76)

Zaujímavosti (30)

  • Film patrí medzi "1001 filmov, ktoré musíte vidieť skôr, ako zomriete" podľa Stevena Schneidera. (WalterIK7)
  • Filmová veta "Shane. Shane. Come back!" bola zvolená ako 47. najkrajšia veta, ktorá kedy vo filmoch zaznela. Túto vetu na konci filmu kričí malý chlapec na Shanea. (westerns)
  • Prvé výstrely vo filme sú, keď Shane (Alan Ladd) ukazuje Joeymu (Brandon de Wilde) ako strieľať z revolvera. Na zvýšenie dramatického efektu streľby sa zvuky výstrelov zosilnili streľbou z pištole do vedra na odpadky. Ozvena dozvukov spôsobila, že streľba znela oveľa hlasnejšie. Zámerom režiséra bolo vydesiť publikum prvým výstrelom z pištole. (westerns)

Reklama

Reklama