Reklama

Reklama

VOD (1)

Sugarlandský expres, první celovečerní film legendárního režiséra Stevena Spielberga, byl natočen na motivy skutečného příběhu. Lou Jean Poplinová pomohla svému manželovi s útěkem z vězení, aby se připojil k jejímu boji za udržení si malého synka, jehož musí uchránit před adopcí. Nyní je čeká úprk napříč Amerikou se spoustou policistů v patách... V komplikované roli Lou Jean Poplinové září držitelka Oscara Goldie Hawnová. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (134)

C0r0ner 

všetky recenzie používateľa

Spielbergův první kinofilm, který jsem si pustil jenom proto, abych měl tohohle režiséra odpozorovaného celého. A musím říct, že to nakonec nebylo vůbec špatné. Jo, příběh je takový klasický námět ve stylu Bonnie a Clyde nebo Thelma a Louise, ale relativně dlouhá stopáž nenudí a celý snímek hezky uteče, přičemž na konci nabídne zajímavé dilema. 80% ()

italka63 

všetky recenzie používateľa

Přišlo mi trochu za čáru, aby devadesát aut, každé obsazené nejvýše dvěma policisty, jezdilo ve frontě za jedním, kde je ohrožen jejich kolega. V Americe? No tak, manželský pár by neměl šanci. Předlohou je údajně skutečná událost, nejsem si jistá, jestli bych takhle praštěné ženské dítě vrátila. Ale jinak zahráno velmi dobře, to ano. ()

Reklama

B!shop 

všetky recenzie používateľa

No je videt, ze se Spielberg teprve zahrival, tohle nic moc extra neni. Prvni vec, ktera me napadla skoro na zacatku a nepresla me az do konce, proc proboha dva vicemene skoro netrestany manzele, ktery unesou nicim dulezityho poldu, pronasleduje policie snad z celyho statu, tady je totiz takovejch 30, 40 policejnich aut a vypadalo to spis smesne. Ale krome tohohle je navic celej film takovej vcelku utahanej a krome fajn uvodu se tam toho zas tak moc nedeje, takova lehce stereotypni jizda autem za synem, kde se hlavne ukazujou charaktery manzelu a unesenyho poldy a vsichni tri jsou predkladany jak naprosty sympataci, ktery by spolu sli klidne na pivko. Nevim no, proste me to moc nebralo. Nicmene je fajn videt tehdy jeste mladou, skvele hrajici a nesaskujici Goldie Hawn, i kdyz obcas se precejen neudrzi zacne blbnout. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Oproti predchádzajúcemu Duelu obrovsky pokrok smerom dopredu, aj keď má toho so svojim debutom pomerne veľa spoločného, že predtým sme si vystačili defacto iba s dvomi autami, teraz je to o niekoľkonásobne oveľa viac dopravných prostriedkov (predovšetkým policajných vozidiel), a tak som opäť na dlhých, amerických cestách, len tentokrát s úplne rozdielnou dejovou líniou. Tá jednak spočíva najmä v ukážkovom širokospektrálnom nasadení, a to z pozície výpravy, kedy vzniká pravý Road-movie, alebo herecký ansámbel má 100 % čo ponúknuť, až som bol z Goldie Hawn dozačista omámený a zmätený, no v dobrom slova zmysle. Jej postava na motívy skutočných udalostí, Lou Jean Poplin v roku 1969 najprv v šikovnom spôsobe «vyslobodí» svojho chlapa Clovisa Michaela Poplina z mierne stráženého, texaského väzenia, kde mu ostávali už iba štyri mesiace, ale nemožno už dlhšie čakať, pretože ich syna Langstona chce sociálka umiestniť do pestúnskej rodiny ! Počas úteku im skríži cestu diaľničný fízel Maxwell Slide, ale z toho sa o chvíľu stáva ich „rukojemník” , že po istom čase bude s nimi normálne sympatizovať, dostavuje sa akýsi «Štokholmský syndróm» . V pätách majú množstvo policajtov, na čele s chápajúcim Kapitánom Harlinom Tannerom, ďalej sa pridávajú i rangeri, aj taktiež istí „lovci odmien” , ktorí si myslia, že sú na Divokom západe, alebo televízny štáb a novinári zase dychtia po novej senzácii. Hotový: „Deň nezávislosti” . Čím sa viac približujú k malému Langstonovi, tým sa situácia viac zamotáva a komplikuje, že nič nie je tak jednoduché, ako by si sprvoti mohli všetci myslieť. _ Prvá spolupráca s Williamsom, Zsigmondom a Fieldsovou, t. j. s hudobným skladateľom, s maďarským DP a so šikovnou filmovou strihačkou, ktorá čoskoro osvieži i budúce Čeľuste, VÁŽNE stojí za obdivuhodnú pozornosť, lebo v nej často vidieť (pozorovať) neuveriteľný PROGRESS režiséra Stevena Spielberga, ktorý vo svojom druhom filme, prvý určený priamo pre kiná, naberá potrebnú sebadôveru (sebadisciplínu), ktorá sa naplno prejaví už o rok neskôr po Expresse. Skutočne som si užíval túto miernejšiu jazdu dvoch mladých ľudí, ktorí mali inak svetelné roky ďaleko od legendárnych zločincov-Bonnie a Clydea, a to ani nehovoriac o Mickeyovi a Mallory z Natural Born Killers, kde vyčíňali o stošesť ! Vskutku zoči-voči týmto šialencom, sú to iba obyčajní, mierumilovní ľudia ! Ešte doplním herecký ansámbel, v ktorom určite dominoval aj Ben Johnson, známy a oscarový z The Last Picture Show, rež. Petra Bogdanovicha. Bill Atherton a Michael Sacks pre zmenu zase zručne sekundovali Goldie Hawn. Niekedy mi to prišlo až strašne prehnané, ale nemyslím si, že by to malo byť automaticky samoúčelné. ()

Falko 

všetky recenzie používateľa

Tento film som videl dost davno a pamätam si, ze ma velmi bavil a nic mi tam vtedy smiesne neprislo. Lenze teraz, ked som to videl s Madison som sa na par zaberoch nasmial a neveriacky krutil hlavou, ze toto naozaj podla skutocnosti a natocil ho moj najoblubenejsi reziser Steven Spielberg. Tym ale nechcem povedat, ze by ma teraz po reprize tento film nebavil, skor naopak. Vzdy som zboznoval tzv. Road Movie, ako napr. THELMA A LOUISE (1991), BONNIE A CLYDE (1967) alebo UTEK DO MEXIKA (1994) s Alecom Baldwinom a s Kim Basinger, takze aj tento mi opät zapasoval, len som premyslal, do akej miery vsetko to, co sa stalo vo filme mohlo byt podla skutocnosti a co bolo domyslene v scenari. To nikdy nezistim, ale aj napriek par nudnym chvilkam ma film slusne bavil. ________ Goldie Hawn - (Lou Jean Poplin) +++ William Atherton - (Clovis Michael Poplin) +++ Ben Johnson - (Kapitán Harlin Tanner) +++ Michael Sacks - (Patrolman Maxwell Slide) +++ Gregory Walcott - (Ernie Mashburn) +++ Steve Kanaly - (Jessup) +++ Louise Latham - (Mrs. Looby) +++ Produkcia: Richard D. Zanuck +++ ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (9)

  • První celovečerní film Stevena Spielberga a zároveň první spolupráce s jeho dvorním skladatelem Johnem Williamsem. (Satan)
  • Příběh byl natočen podle skutečných událostí, přestože ve skutečnosti uprchlíci strávili na útěku jen několik hodin a ne dní. (Satan)
  • První film využívající ruční kameru uvnitř auta. (Satan)

Reklama

Reklama