Reklama

Reklama

Indiana Jones a posledná krížová výprava

  • Slovensko Indiana Jones: Posledná krížová výprava (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Rok 1938. Indiana Jones (Harrison Ford) si už po tretí raz nasadzuje svoj pokrkvaný klobúk, ale tentoraz sa k nemu pridáva aj jeho svojrázny otec, profesor Henry Jones  (Sean Connery). Obaja Jonesovci sa vydávajú hľadať tajuplný Svätý grál. Len o vlások sa im darí v nebezpečných naháňačkách unikať pred zákernými nepriateľmi a nacistami, ktorí tiež chcú získať nápoj nesmrteľnosti. Stopy vzácnej relikvie ich zavedú do Rakúska, Berlína a  Hatajského kráľovstva. Brány jeho chrámu, za ktorými starý križiak už sedemsto rokov stráži tajomstvo grálu, však ochraňuje Boží dych a nespočetné množstvo smrteľných nástrah. (TV JOJ)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (1 012)

M.a.t.t. 

všetky recenzie používateľa

Najzábavnejší Indy a najlepší dobrodružný film všetkých čias, ktorý bez väčšich ťažkostí skĺbuje to najlepšie zo série, nechýba v ňom hravosť Dobyvateľov, netlačí na pílu ako Chrám skazy a vďaka Seanovi Connerymu v úlohe Indyho otca získava aj niečo navyše, čo mu ešte viac upevňuje už beztak nespochybniteľné miesto v sieni slávy. A to mu v nej patrí právom. ()

Nin 

všetky recenzie používateľa

Třetí Indy nabízí kromě spousty akce (což je ale pro Indyho typické) zlotřilé nácky, zatím nejkrásnější a nejvíc cool femme fatale a vtipný i zajímavý vztah s Jonesem starším, kterého hezky suše hraje Sean Connery. Je to super jízda, ale musím říct, že i když hodně lidí považuje Poslední křížovou výpravu za nejlepší film s Indianem Jonesem, já si myslím, že první díl je víc vyrovnaný a víc v něm všem funguje. Tady jsem se stoprocentně každou minutu nebavil, možná je to i tím, že se Indy trochu opakuje, zatímco jednička je svěží, vše nové a neokoukané... Každopádně Křížová výprava je opět vynikající filmové dobrodružství. (8/10) ()

Reklama

DaliX 

všetky recenzie používateľa

"Ja som Indy!" "Náš pes sa volal Indy!" Tak takýmito skvelými zábavnými hláškami je tento diel prešpikovaný snáď celý. Indiana Jonesa si jednoducho nejde nezamilovať:) Dvojica Connery ako Dr.Jones st. a Ford ako Dr. Jones ml. prežívajú jedno parádne dobrodružstvo za druhým a hlavne pátrajú po zaujímavom artefakte. Tým je Svätý Grál. A aby to naši hrdinovia nemali také ľahké, v pätách majú nacistov na čele s Walterom Donovanom. Tento film je záverom pôvodnej trilógie a nemohol dopadnúť lepšie. Nechýba v ňom nič čo robí Indiana Jonesa Indianom Jonesom. Zábavné hlášky, akčné scény, exotické krajiny (možno ani nie tak v tejto časti) a komornejšie ale o to zaujímavejšie napínavé finále s tromi nebezpečnými skúškami a zblíženie otca so synom. Pre mňa je toto najlepšia Jonesovka akú som kedy videl a nech sú Dobyvatelia stratenej archy, ako mnohí hovoria neprekonateľní, dokonalí a jedineční, Posledná krížová výprava ich prekonáva (aj keď len v malej miere) vo všetkých aspektoch, čo boli spomenuté. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Pri troche šťastia o takomto čase už dávno drží grál v rukách.“ Aj keď sa z Chrámu skazy stal hit, obecne bol (mnou však nie, jedná sa o moju najobľúbenejšiu jonesovku) vnímaný ako Spielbergov prešľap, v ktorom to prehnal s temnotou a úchylnosťou (zaživa vytrhnuté srdce, rituálna krvavá sekta, brutálna scéna večere). Sám režisér uznal, že prekročil hranicu. Takže nečudo, že trojka prišla do kín až o 5 rokov neskôr a predstavovala návrat ku koreňom (teda k jednotke, teda k nacistom). Dobyvatelia stratenej archy ma vždy bavili najmenej, takže to v mojich očiach nebol očakávaný návrat. Napokon je ale Posledná krížová výprava veľkolepým dobrodružstvom s fantastickým fantasy finále. Veľmi veľa snímke dáva chémia medzi mladým a starým Jonesom; Forda a Conneryho som mal vždy rád, ale nikdy nepatrili k mojej hollywoodskej topke, no to, čo tu predvádzajú, je skvelé. Spielberg to dosiahol aj vďaka tomu, že Connery do deja vpadne až v druhej polovici (potom však z plátna v podstate už nezmizne). Vynikajúcim ťahom je i rozhodnutie síce opäť použiť (bondovskú?) otváraciu veľkolepú akčnú scénu, tentokrát však prekvapivo ide o prequel s mladým Indym. To je geniálny nápad, aj keď to vzali z rýchlika: Indy v jedinej scéne získa nielen klobúk, bič a panickú hrôzu z plazov, ale rovno tiež hudobný motív. A nehrá ho nikto menší, než v tej dobe nesmierne obľúbený, veľmi talentovaný a o 4 roky nato skonajúci River Phoenix (Pri mne stoj!, Danteho Bádatelia). Publikum bolo nadšené, takže nečudo, že pri ani nie 50-miliónovom rozpočte snímka na celom svete zarobila takmer pol miliardu (!). Napriek tomu štvorka prišla až takmer o dve desaťročia. Keď som si dal v r. 2021 reprízu trojky, bol som prekvapený, ako ma nudila. Nebolo to samozrejme zlé a po technickej stránke to bolo naopak dokonalé (akcia, výprava...), avšak zápletka je nudná, príbeh predvídateľný (a banálny) a nebyť postavy Indyho otca, tak fakt neviem, či by som tomu dal viac ako 3*. Určite ma ale potešil John Rhys-Davies (ktorý sa tak z jednotky vracia do série po prestávke, ktorú absolvoval v dvojke) a silný kasting na strane zla (Alison Doody, Julian Glover, Michael Byrne). „Náckovia. Ako ich len nenávidím.“ ()

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tohle je naprosto dokonalej film a nejlepsi dil o Indianovi Jonesovi. Pribeh filmu mi prisel nejzajimavejsi a taky nejzamotanejsi, protoze tu je nejvic patrani, zatimco v prvnim dile Archu najednou zazracne objevi a v druhym dile se v podstate zadny objevy nekonaj, tady je skvele propracovanej scenar. Hudba je opet kvalitni a triky jsou opet o tridu lepsi. Navic tu je spousta nacistu, takze o akcni sceny neni nouze a opet to je jizda od zacatku do konce. Velke plus je Sean Connery, kterej je jako Indyho fotrik naprosto bezchybnej, jak se vzdy tvaril kriticky vuci Indymu proste nemelo chybu a v podstate zastava komicky prvek ve filmu. Ford sice krapet zestarl, ale roli zvlada bezchybne jako v minulejch dilech. Navic tu je hodne dobrej River Phoenix coby mladej Indy a spolu s rozhovorem o matce a psovi, se v tomhle dile dozvime nejvic o Indyho minulosti. Takle ma vypadat bezchybnej dobrodruznej film. ()

Galéria (192)

Zaujímavosti (134)

  • Když Indy (Harrison Ford) sleduje německý konvoj v Hatayu, tak si ho všimnou tím, že se slunce odlesklo od jeho dalekohledu, ale když kamera přejde na detailní záběr na Indyho, jeho otce Henryho (Sean Connery) a Sallaha (John Rhys-Davies), tak slunce jim svítí za zády. Světlo odrážející se od Indyho dalekohledu by tedy nebylo možné. (Jan.Kanak)

Súvisiace novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (viac)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (viac)

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

06.07.2008

To je samozřejmě Indyho hláška z Poslední křížové výpravy, ale klidně může být i heslem tří protagonistů thrilleru Johna Maddena The Dept. Ten bude předělávkou izraelského filmu Ha-hov (který měl… (viac)

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

22.05.2008

V den premiéry nového Indyho bychom vás asi měli děsit Lucasovým prohlášením o možné páté části, ve které by byl hlavním hrdinou Mutt alias Shia LaBeouf a Indy Ford by byl pouze jeho parťákem podobně… (viac)

Reklama

Reklama