Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roku 1839 pri brehoch Long Islandu pristála loď Amistad. Na jej palube bolo 53 černošských otrokov, ktorí sa vzbúrili na ceste z Afriky do Južnej Ameriky. Na vzbúrencov čaká súd. Prezident Van Buren, usilujúci sa o znovuzvolenie a hlasy južanských plantážnikov, chce väzňov obetovať. Na ich stranu sa postaví bývalý prezident John Quincy Adams a ďalší odporcovia otroctva. Historická dráma Stevena Spielberga je inšpirovaná skutočnými udalosťami. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (261)

Fingon 

všetky recenzie používateľa

Přestože se v Amistadu nachází několik opravdu silných a působivých scén ("Give us free!" nebo ničení pevnosti, mimochodem podkreslená nádhernou hudbou), právě značná délka jej činí značně nestravitelným. Přestože je téměř čtyřicet minut kratší než Schindlerův seznam, kromě režiséra a "závažného tématu" s ním nemá společné téměř nic. Pro mně osobně byl ještě nesnesitelnější než Mnichov a Válka světů dohromady. ()

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Výborný historický film zo Spielbergovej dielne z čias, keď ešte výraz "spielbergovčina" neznamenal sprosté slovo. Príbeh prípadu Amistad je vďačnou látkou a obsadenie je jednoducho eleantné. Škoda však, že okrem skvelých výkonov Djimona Hounsona, Matthewa McConaugheyho a Anthonyho Hopkinsa nedostávajú toľko priestoru ani nemajú tak hlboké charaktery. Osobne ma potešil Nigel Hawthorne z britského satyického seriálu Yes, minister. Čo sa týka stopáže, tá je vskutku prehnaná, po dvoch hodinách už som neustále pociťoval zbytočné naťahovanie filmu. Percentuálne hodnotenie sedí s tým celkovým, teda momentálne 76%. ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

V ďalšej dráme, v ktorej sú hlavnou témou kruté osudy vrstvy, ktorá je ľudom (tentokrát americkým) opovrhovaná. 'Schindler’s List' však napreduje v mnohých faktoroch. Ale myslím, že Steven si toho bol vedomý. Scenár sa možno pekne držal historických faktov, no v hlavnej dejovej línii akoby scenáristovi dochádzal atrament. Ale ani nie tak v pútavosti deja, súdne spory aj celkový príbeh otrokov bol dosť smutný, krutý a tým aj pútavý, zaujímavý, ale mám na mysli dialógové preklenutia medzi angličtinou a africkým jazykom, ktoré mi prišli niekedy až komické. Okrem Hopkinsa, ktorý si imho za tých záverečných pätnásť minút nomináciu na sošku nezaslúžil, a sympatický výkon podávajúceho Djimona Hounsou sa už mnoho hereckých výrastkov nenašlo. Freeman tam bol so svojou rolou akoby len do počtu a ani záverečný doják sa nekonal. Ale inak spokojnosť. 80%. ()

Bluntman 

všetky recenzie používateľa

AMISTAD je žel nejhorším Spielbergovým ambicióznim počinem, což ale stále znamená, že jde o velmi dobré, místy dokonce výborné žánrové dílo (soudní drama). Více v recenzi při příležitosti uvedení BD edice na český trh. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Prvních patnáct minut je skvostných (Janusz Kaminski opět válí), pak už jsem pociťoval nemalý sešup dolů!! O ceně lidské svobody a důstojnosti vypráví Steven Spielberg v dalším ze svých „dospělých“ filmů. Útočí však nečekaně na komfort, který dosud ctil – na divákovo pohodlí. Příběh jižanských plantážníků je totiž další vznešená upovídaná záležitost, které chybí ten správný vítr do plachet. V mistrově filmografii odškrtnuto, ale tím to končí.. ()

Galéria (77)

Zaujímavosti (15)

  • Natočení celého filmu zabralo 31 dní. (HellFire)
  • Film se na Jamajce nesetkal s nadšením a v roce 1998 ho vládou jmenovaná filmová rada podrobila analýze. Požadovali odstranit úvodní scény vzbouření otroků a povraždění otrokářů s tím, že jamajčané jsou z 90 % potomky západoafrických černochů a události ve filmu pošpiňují jejich kulturní dědictví. Navzdory kritikům rada neustoupila a jamajští diváci tak viděli sestříhanou verzi. (Zetwenka)
  • Slovo "Amistad" znamená ve španělštině přátelství. (becki_tu)

Súvisiace novinky

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (viac)

Piráti bez kostlivců a hlášek?

Piráti bez kostlivců a hlášek?

20.05.2008

Studio DreamWorks na to šlo chytře. V klidu počkalo, až dozní kanonáda z Černé perly a hromobití nad obrovským vírem na konci světa, a teď, když už se na kapitána Sparrowa a jeho kumpány začíná… (viac)

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

Spielberg a Nolan – zaručená spolupráce

25.03.2007

Není žádnou novinkou, že Steven Spielberg se už několik let intenzivně zajímá o nejnovější vědecké objevy ohledně teorie relativity a červích děr, jimiž se prý dá cestovat nejen do paralelních… (viac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bolo zmenené