Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ondřeja a Cyrila spája pevný priateľský zväzok už od skorého detstva. Žijú si vo vlastnom vysnívanom svete, kde majú dovolené všetko. Najväčšou Ondřejovou túžbou je cesta k moru, Cyrila fascinuje hlavné mesto Francúzska a túži ísť do Paríža. Ale zatiaľ musia žiť v realite všedných dní a riešiť skutočné problémy, s ktorými sa v bežnom živote stretávajú. Po maturite na priemyslovke nastupujú do strojárskeho podniku. Práca v plzenskej Škodovke ich veľmi nezaujíma, tak si tu voľné chvíle krátia svojským spôsobom, uťahujú si z hlavného majstra a fajčia cigarety za plotom továrne. Situácia sa po roku zmení, Ondřej dostáva povolávací rozkaz a odchádza na vojenčinu. Ale definitívny koniec mladíckej ľahkovážnosti a bezstarostnosti prichádza v najneočakávanejšej chvíli, keď ich veľké plány a sny pretrhne tragická udalosť. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (192)

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Snímek o mladistvích z časů, které jsou už naštěstí pryč. Škoda jen že to katapultovalo Ságo Tofifé do povědomí širší veřejnosti. Vaculík občas překvapí a něco kloudného podá, ale Ságo je děs běs. Nebýt celé té Soukupovy trilogie asi by nás dnes neotravoval s tím svým xsichtem z TV a časopisů. Fakt se divím, že ho někdo někde chce. * * ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Herci Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi sa prvý krát objavili spolu v jednom filme v roku 1982. Bolo to v snímku režiséra Jaroslava Soukupa "Vítr v kapse". Je to príbeh o dvoch mladíkoch, ktorí po ukončení stredoškolského učilišťa nastúpia do ich prvého zamestania. Zisťujú, že život sa s nikým nemazná. Neskôr režisér Soukup natočil so zohratou dvojicou Vaculík - Tofi ďalšie dva filmy ("Kamarát do deště" a "Kamarát do deště 2 - Príběh z Brooklynu"). Mne osobne sa z toho najviac páči práve ich prvý "Vítr v kapse". *** ()

Reklama

lennyd 

všetky recenzie používateľa

Mladí a neklidní. Tací jsou Ondřej a Cyril - čerstvě dostudovaní středoškoláci, kteří si myslí, že složením maturity skončily povinnosti a konečně mohou začít uskutečňovat své velké plány. Cyril chce navštívit své příbuzné v Paříži a Ondřej by rád pracoval na zaoceánské lodi. Zatím ale oba tvrdě zařezávají v místní fabrice. Ale i zde dokážou, že jsou sehraná dvojka ... Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík - asi nejznámější dvojka konce dvacátého století. Kdo by neznal jejich Kamaráda do deště a nebo právě Vítr v kapse (i když Vítr je jen slabý odvar Kamaráda do deště). Když se to vezme kolem a dokola, tak je to film bez nějakého děje, zaměřujíce se pouze na kousky, kterými oba vyvádějí své kolegy z míry. Kdybych film hodnotil před dvaceti lety, tak se budu rozmýšlet mezi jednou a dvěma hvězdičkami (= film o ničem), ale dneska v něm vidím náhled na onu dobu pozdního socialismu.... ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Přivezli mančestr.“ Vyšli zo školy, majú veľké plány... ale skončili vo fabrike na poobednej. Tvrdia, že dočasne. Ale to tvrdili aj ich otcovia. Oni dvaja budú ale iní. Alebo nebudú? Výborné dialógy a rozkošné vtipy/postavy spôsobili, že som sa uchechtával každých päť minút („Někdy jindy.“ – „Jak jindy, kdy jindy?“ – „No proste jindy no.“). Plus ma zaskočil zvrat ku koncu, ako vystrihnutý zo života. "Jak to děláš s holkama?" - "Normálně, ne?" ()

Omnibus 

všetky recenzie používateľa

Ať už se jim film líbil nebo ne, když kterémukoli mému vrstevníkovi řeknu Vítr v kapse, bez jakéhokoli přemýšlení vypálí: Vaculík a Sagvan Tofi. A značná část pamětníků přidá i Andrlovou a hlavně „bonžóórno...“ Karla Augusty. Takže ta komedie musela mít něco do sebe. Včetně hudby, však víme: Non stop, já chci žít nonstop... Kdo by taky nechtěl, že. Tenkrát i dnes. ()

Galéria (22)

Zaujímavosti (34)

  • Vo filme môžeme vidieť ako Ondřej Bystřický (Lukáš Vaculík) a Cyril Čech (Sagvan Tofi) sledujú vlak do Paríža, ktorým sa chystá Cyril odísť k tete na návštevu. Tento vlak v skutočnosti jazdil a volal sa Západní expres (Praha – Frankfurt – Paríž). Vlak bol prevádzkovaný do roku 1993, počas celej éry komunistického Československa bol jedným z mála vlakov, ktoré pretínali Železnú oponu. Neskôr české dráhy obnovili jazdu tohto vlaku. Priamy vlak Praha – Paríž išiel naposledy v roku 2002, dnes je možné vlakom z Prahy do Paríža cestovať s dvoma prestupmi. (Raccoon.city)
  • Pri písaní scenára čerpal Jaroslav Soukup aj z vlastných skúseností, vrátane tej, kde sa na motorke nešťastne zabil jeho kamarát. (Raccoon.city)
  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) spomína, že v prvom ročníku, do ktorého chodil, sa natáčať zakazovalo, ale produkcia si to nejako vybojovala ale doučovanie bolo podmienkou, aby bol uvoľnený zo školy. Sagvan tam však nechodil a potom mal na konzervatóriu problémy. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama