Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (viac)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Během občanské války Severu proti Jihu je těžce zraněný voják Unie John McBurney (Clint Eastwood) od jisté smrti zachráněn mladou dívkou z nedaleké jižanské internátní školy. Když se rozhodne ukrýt ho v bezpečí internátu, jsou zdejší ženy a dívky zprvu šokované, ale nakonec se vojákovi rozhodnou pomoci, ačkoli se jedná o nepřítele. John se postupně zotavuje a ženy v jeho okolí začínají být jedna po druhé okouzleny jeho nezaměnitelným šarmem. Atmosféra ve škole začíná houstnout, ve vzduchu visí příznaky žárlivosti, lsti i zrady... Legendární herec, režisér a skladatel Clint Eastwood zde předvádí opravdu výjimečný herecký výkon, který dle mnohých světových kritiků patří mezi jeho nejlepší. Toto dílo je navíc nejoblíbenějším filmem režiséra Dona Siegela (Drsný Harry, Útěk z Alcatrazu). (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (22)

  • Uvažovalo sa o niekoľkých názvoch tohto filmu. Okrem iných boli to: "Pussy-footing Down at the Old Plantation" a "On One I Walked". (Arsenal83)
  • Clint Eastwood o spolupráci s Geraldine Page: "Trochu som bol ohromený Geraldine Page, pretože to bola taká známa newyorská divadelná herečka a myslel som si, že zo spolupráce so mnou nemusí byť príliš nadšená. Ale na moje veľké prekvapenie, prvý deň prišla ku mne, usmiala sa a povedala, že je mojou veľkou fanúšičkou od televízneho seriálu Rawhide.“ (Arsenal83)
  • Producent/režisér Don Siegel vo svojom životopise uvádza, že zakázal herečkám na pľaci používať mejkap, no niektoré ignorovali príkaz a dali si maskaru, rúž a lak na nechty. (Arsenal83)
  • Quentin Tarantino neskôr o filme napísal, že tento film je dielom, kedy sa Siegel dostal najbližšie k možnosti vytvoriť umelecký film, avšak podľa neho neuspel. Dokonca uviedol, že Siegel je pre film najhorším obsadením: ​​"Film prináša Siegelove najhoršie štylistické impulzy. Tá jeho záľuba vo freudovských obrazoch, jeho doslovnosť v príbehu, ktorý kričí po dvojznačnosti. Film ožíva len vtedy, keď sa zameriava na Eastwooda."  (Arsenal83)
  • Film v USA prepadol, a to najmä kvôli zlej propagácii zo strany štúdia Universal, ktoré ho prezentovalo ako horúcu melodrámu s jedným mužom a siedmymi ženami. Podľa Eastwooda a Jenningsa Langa film, okrem toho, že bol zle medializovaný, prepadol aj kvôli tomu, že Eastwood bol "zbavený maskulinity". (Arsenal83)
  • Film získal veľké uznanie vo Francúzsku a Pierre Rissient ho navrhol na filmový festival v Cannes, no hoci s tým Eastwood a Siegel súhlasili, producenti to odmietli. Napriek tomu však bol neskôr vo Francúzsku široko premietaný a Francúzi ho považujú za jedno z najlepších Eastwoodových diel. (Arsenal83)
  • Film sa mal pôvodne natáčať v štúdiách, ale režisér Siegel uprednostňoval, aby sa natáčal priamo na reálnom panstve. Film sa potom natáčal v Baton Rouge a Geismare (Louisiana, USA), hlavne v historickom dome postavenom v roku 1841. (Arsenal83)
  • Film sa podľa Siegela zaoberá témami sexu, násilia a pomsty a bol založený na "základnej túžbe žien kastrovať mužov", hoci ústrednou témou je muž, ktorý má pomer s viacerými ženami. (Arsenal83)
  • Clint Eastwood považoval film za „príležitosť hrať skutočné emócie a nie hrať úplne teatrálne a zapaľovať delá cigarami“. (Arsenal83)
  • Několik let po dokončení filmu o něm Clint Eastwood prohlásil: „Nebyl jsem si tehdy jistý, jestli je na něco takového obecenstvo připraveno nebo jestli takový příběh vůbec chce. Věděl jsem však, že já takový film chci!“ (ClintEastwood)
  • Natáčení probíhalo v Louisianě. (reich)
  • Jedenáctiletá Pamelyn Ferdin nevěděla, že ji v jedné z úvodních scén filmu má Clint Eastwood políbit. Herec ani režisér jí svůj úmysl neoznámili, aby z ní dostali autentickou reakci. (StarsFan)
  • Jedná se o nejoblíbenější film Dona Siegela ze všech, které kdy natočil. (StarsFan)

Reklama

Reklama