Reklama

Reklama

Kalifornia

Trailer

Novinár Brian Kessler, ktorý sa zaoberá problematikou sériových vrahov, a jeho priateľka, fotografka Carrie, cestujú naprieč krajinou, aby nazbierali informácie pre svoju novú knihu. Spoločnosť im robia ich noví známi Early a jeho priateľka Adele. Čoskoro sa ukáže, že za informáciami o vrahoch a ich zločinoch nebudú musieť cestovať tak ďaleko, ako si pôvodne mysleli... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (276)

kingik 

všetky recenzie používateľa

Mastné vlasy, plnovous a oplzlé chování, a přesto je to Brad Pitt. Velmi přesvědčivý Brad Pitt ve velmi zajímavě pojatém filmu, který rozhodně nejde ve vymletých kolejích žánru, který reprezentuje. Zobrazuje velmi zvláštní studii duše psychopata, kterého byste určitě potkat nechtěli. Není divu, že ostatní herci, včetně Davida Duchovnyho, zůstali ve stínu této působivé kreace od kdysi nadějného režiséra, jehož vybroušený styl později ztratil lesk. 80% ()

castor 

všetky recenzie používateľa

V té době oslnil nejen diváky, ale hlavně producenty. Mohl se zachovat jako devět z deseti herců a koketovat s nějakou diváckou superjistotou. Těžko. Brad Pitt, nový idol ženských srdcí, sáhl léta páně 1993 po smažkoidní postavě v černočerně prokleštěné gangsterce Pravdivá romance i po roli masového vraha ve velmi atmosférické a ponuré Kalifornii. V obou případech za jeho razantní změnu image oba palce nahoru!! V případě Kalifornie pak zaujme i lehce retardovaná vrahova přítelkyně Juliette Lewis, která miluje kaktusy, své naivní představy a nechává se řezat, protože si to prý zaslouží. Připojí se k dvojici, která se vydává na místa hromadných vražd a která se snaží pochopit nekontrolovatelné šílenství vrahů, netušíc, že ti dva na zadním sedadle, kteří mají údajně namířeno stejným směrem a kteří jim mají přispět na cestovní výdaje, jsou těmi, kterými jsou „fascinovaní“. Pittova postava tu zabíjí v tichosti, s netečností zvířete, lhostejně. Mě osobně by přesto potěšilo, kdyby tehdy poměrně zajímavý Dominic Sena spolu se scénáristou provokovali ještě o krapet víc. I tak ale dobré.. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Kalifornia sa nesnaží ukázať vraha ako žánrového psychopata, vzbudzujúceho najmä strach a napätie, ale snaží sa poukázať na to, že chovanie takéhoto človeka je niečím vyvolané a za to niečo dotyčný nemôže. Bohužiaľ sa tak deje iba prostredníctvom komentárov spisovateľa. Ten spoločne so svojou priateľkou tiež nie sú úplne normálni, celý výlet a náhodný výber partnerov na cestu zaváňajú nielen nudou zo života. Inak všetko klape, Pittove pitvorenie je tu opodstatnené a Earlyho považujem za jeho najlepšie stvárnenú postavu. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Nevím proč, ale zrovna filmaři devadesátých let byli největší profíci na natočení scény v dešti. Ta atmosféra…to je prostě nářez. V Kalifornii to byly nejlepší scény z celého filmu. Zbytek byl jinak docela vopruz, který si hraje na krimi/thriller o sériovém vrahovi, ale s těmi nejlepšími z té doby se nerovná ani po kotníky. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

Brian je novinárom, ktorému sa vďaka pár úspešným článkom, podarilo získať, v jednom z vydavateľstiev, zálohu na napísanie knihy o sériových vrahoch. Potom ako minul všetky peniaze, no z knihy nemá ani titulnú stránku, rozhodne sa v doprovode svojej milenky a odborníkmi nežiaducej fotografky v jednej osobe, vycestovať naprieč Amerikou až do Kalifornie. Chce totiž navštíviť všetky dostupné miesta, kde vyčíňali skutoční sérioví vrahovia a dokončiť tak knihu, ku ktorej spracovaniu sa zaviazal. Nakoľko však nemá dostatok peňazí na cestu, prostredníctvom letáku na nástenke vyhľadá spolucestujúcich, ktorí mu prispejú na náklady. Earl, partner Adele, však nie je len tak obyčajným sedliakom s jednoduchým, prostým rozumom. Julliete Lewis je herecký skvost. Táto žena hrala v toľkým filmoch "spomalene" mysliacu osobu (a dokonale!), že mám až pochybnosti či je ozaj "normálna". "Kalifornia" je z 3/4 priemernou psycho drámou. Záver už síce je klasickým thrillerom, no bohužiaľ, dojem či mimoriadne mrazivé pocity vo mne nevyvolal. Zaujímavé je, že keby vo filme miesto "Muldera" hral iný herec, ani by som si to nevšimol. Pitt už so spomínanou Julliete, všetkých dokonale zatienili a nebyť práve ich výkonov, len sťažka by samotný snímok, aj napriek solídnemu príbehu (na 90' roky), dosahoval nadpriemernej kvality. ()

Galéria (150)

Zaujímavosti (2)

  • Film má aj svoju komiksovú adaptáciu, o ktorú sa postaral americký spisovateľ Chuck Dickson a umelec Duncan Fergedo a nesie rovnaký názov ako film. Adaptácia však nebola nikdy dokončená. (apocalyptik)

Reklama

Reklama