Reklama

Reklama

Thelma a Louise

  • Česko Thelma a Luisa (viac)
Trailer

Louise Sawyerová (Susan Sarandon) pracuje ako servírka vo fastfoode a doslova trpí vzťahom so svojim partnerom. Ten je ako hudobník neustále na cestách a Louise si svojou samotou môže akurát tak písať denník. Alebo rovnako tak sa môže stretávať so svojou najlepšou priateľkou Thelmou Dickinsovou (Geena Davis). Tá má pre zmenu opačný problém. Jej násilnícky muž by bol najradšej, aby jeho poslušná manželka sedela neustále v kuchyni, zatiaľ čo on otvára jedno pivo za druhým počas nekonečných hodín sledovania futbalu. Niet sa preto čomu čudovať, keď pohár trpezlivosti raz pretečie. A tak sa Thelma a Louise ocitnú v aute na úteku pred svojimi stereotypnými životmi a nevšímavými partnermi. Ich dobrodružný výlet však pretne konflikt, po ktorom sa o Thelmu a Louise zaujíma aj polícia. Ich cieľom je Mexiko... Kultový film legendárneho Ridleyho Scotta získal Oscara za najlepší scenár a pripísal si aj ďalších päť nominácií. (STV)

(viac)

Videá (14)

Trailer

Recenzie (512)

Melies

všetky recenzie používateľa

? / 10 Zo všetkých filmov, ktoré som hodnotil, zo všetkých komentárov, ktoré som napísal, tento je ten najťažší. Prečo? Ešte nikdy som nevidel film tak plný protikladov, ešte nikdy som o nejakom nemal tak zmiešané pocity - a ešte nikdy som si nebol tak istý, že jedno vzhliadnutie je málo. Moje hodnotenie počas tých sto dvadsiatich deviatich minút stúpalo a klesalo ako korková zátka na rozbúrenom mori a ja som cítil v kostiach, že toto nebude jednoduché rozhodovanie. Celý snímok je Ridleyho zásluhou obalený do prekrásnemu šatu, ktorého sýte farby vyniknú hlavne pod pálivým stredoamerickým slnkom, no jeho osudový moment prišiel strašne priskoro a strašne náhle. A pritom stačilo tak málo, stačilo dať nám ešte chvíľu času, aby sme sa s postavami zžili a pochopili ich. Takto som mal pocit, akoby som začal čítať dobrú knihu, z ktorej niekto vytrhol prvých sto strán. Na druhej strane, film obsahuje niektoré tak krásne momenty, že som skoro zomrel od rozkoše - prieskumný vrtuľník úsmevne sa pohrávajúci s hustým kúdolom dymu stúpajúcim z trosiek kamiónu, spoločná fotografia pred cestou, ľudoprázdne prérie korunované panensky modrou nebeskou klenbou. Takýchto okamihov je tu toľko, že by ste ich nespočítali, no o to viac zamrzí ten prirýchli štart. Naše trápenie sa síce budú snažiť zmierniť vynikajúci herci, ale ani ich úpornému snaženiu sa nepodarí zmyť nám z jazyka pachuť premrhanej šance - šance na krásny, neopakovateľný filmový zážitok. Thelma a Luise tak pripomínajú obrovskú petardu pred výbuchom, ktorý nie a nie prísť. ()

Matty 

všetky recenzie používateľa

Thelma a Louisa se rozhodly vypadnout ze svých rolí a během vizuálně podmanivé cesty zjišťují, že není nad život bez závazků, že je fajn být hrdinkami mužských žánrů a že pokud jako žena jednou porušíte pravidla patriarchátu, je sakra těžké zachovat si důstojnost a přežít. Teprve v závěru, který mi přišel spíše zdrcující než osvobozující, vychází plně najevo, jak tragický podtext ta vesmes zábavná jízda po celou dobu měla. Jinak všechna čest Scottovi, který se nevzdal svých "malířských" trademarků (širá westernová krajina Thelmy a Louisy, neonoirové svícení a déšť detektivního vyšetřování) a přitom natočil film, který je ženský a může na to být hrdý. 80% Zajímavé komentáře: Melies, Visáč, dobytek, Cimr, becki_tu ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Veľmi pútavý film, ktorý ma zaujal hneď z "rozjazdu". Pôsobivo pôsobiace priateľky, ktoré neúmyselne porušili zákon a ničnetušiac, že v pätách im je polícia, si užívajú posledné hodiny života. Veľmi dobrý scenár, ničím neotrepaný a so zavŕšením à la 'Butch & Sundance', ale o pár rokov neskôr. Pitt bol tiež zaujímavé ucho. 80%. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Bude to ťažké, ale musím nájsť miesto pre Ridley Scotta v rebríčku mojich obľúbených režisérov. Nech sa chopí hoci akej témy, dokáže ju presvedčivo realisticky a silne empaticky spracovať. Či už je to čistokrvný vojnový film (Čierny jastrab zostrelený), vesmírny horror (Votrelec) alebo aj táto feministická road movie. Brilantne vybrúsený príbeh dvoch kamarátok Thelmy a Loiuse. Ženské, ktoré mi na začiatku filmu neboli zrovna dvakrát sympatické, som si počas dvoch hodín trvania tohto snímku tak obľúbil, že by som bol na konci za ne dýchal. I napriek mizernému dabingu dávam tejto dráme plný počet hviezdičiek. Budem sa snažiť si ju v blízkom čase znova pozrieť, ale tento krát v originálnej anglickej verzii. To bude ešte o kúsok intenzívnejší filmový zážitok. ***** ()

Cappuccino 

všetky recenzie používateľa

Thelma a Louise je taký Easy Rider pre ženské publikum (samozrejme v odlišnom podaní). Menšie role starých bažantov Mandsena a Keitela potešia, Pitt fešácky zlodej jest, Saradonka polo-trvdá venuša poznamenaná znásilnením a Geena Davis roztomilá, no naivná, mladá dáma. O zaujímavých hercov máme tudíž vystaráno. Z netradičného príbehu dvoch neviniatok (každý musí uznať, že sú z morálneho hľadiska nevinné), utekajúcich pred dolapením políciou, vznikla pomerne zábavná roadka. No dle mého vkusu tých prekrásnych záberov na okolie (viz Texaské púšte&Grand Canyon) mohlo byť o niečo viac. Navyše, po dvoch hodinách úteku som čakal o niečo korenistejšie ukončenie. I keď ako pravil jeden pán - radšej zhorieť než vyhasnúť. ()

Galéria (84)

Zaujímavosti (53)

  • V roli zlodějíčka se objevil Brad Pitt, pro něhož byla tato práce vůbec první významnější rolí v Hollywoodu. (Beer Ceps)

Súvisiace novinky

Nekalé praktiky v pakárně

Nekalé praktiky v pakárně

21.08.2006

Herečky Susan Sarandon a Helena Bonham Carter utvoří silnou ženskou dvojici ve stylu Thelmy a Louise v dramatu ELEANOR AND COLETTE. Příběh snímku se odehraje v psychiatrické léčebně, kde pacientka… (viac)

Reklama

Reklama