Reklama

Reklama

Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil  oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami.  Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentami postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces. Podarí sa mu to - v rasovo neznášanlivom prostredí mestečka Canton v štáte Mississippi? Jake a jeho právnici majú čas na pochybnosti - pochybnosti o tom, o čom sú presvedčení, pochybnosti o tom, čomu veria, ale - nemajú čas na žiadne chyby. V meste medzitým narastajú rasové vášne - medzi afro-americkou komunitou a prívržencami Ku Klux Klanu... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (472)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce obsadenie a silná téma, no celé je to zobrazené účelovo. A to mi na Hollywoode vadí. V prvom rade je to výsledok procesu, ktorý je absolútnym nezmyslom. Keď sa rieši prípad jasnej dvojnásobnej vraždy, tak to nemôže dopadnúť takto.  V druhom rade zobrazenie skoro všetkých belochov ako odporných rasistov, z ktorých minimálne polovica pôsobí v militantných jednotkách KKK. No a v neposlednom rade je zarážajúce, že celá predloha od Grishama bola napísaná podľa skutočnej udalosti z roku 1984, kde 12-ročné BIELE dievča znásilnil ČERNOCH. Tak z akého dôvodu sme menili farby? Čistý kalkul. ()

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Tradiční jižanská grishamovka podle stejnojmenného románu z roku 1988, který u nás vyšel pod názvem …a je čas zabíjet. Látka je strhující soudničkou s mnoha palčivými tématy, které se podařilo předat se stejným nábojem v obou médiích. Z hereckých výkonů ční nad všemi Matthew McConaughey zejména v závěrečné řeči. Skvělý je i Samuel L. Jackson, naopak Sandra Bullock je jen lákadlo na plakát, její role je relativně malá a jen doplňuje celý ten all star team. ()

Reklama

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

Joel Schumacher natočil adaptáciu (podľa mňa) najlepšieho románu Johna Grishama takým spôsobom, že neexperimentoval s ničím. Kamera je obyčajná, strih je obyčajný, hudba je obyčajná. Svoju režijnú invenciu potlačil na minimum (chvalabohu, že ano :) a sústredil sa výhradne na hercov (ktorí sú skvelí) a na príbeh, ktorý si ale plne vystačí, lebo je tak silný a nútiaci zamyslieť sa, že experimentovanie s formou filmu by bol priam hriech. Je nám tu ponúkané mimoriadne morálne dilema, na ktoré si asi každý utvorí svoj názor. Dokedy je vražda (premyslená, chladnokrvná a krutá) zločinom a hriechom a kedy je vykonaním zaslúženej spravodlivosti? Vrcholom filmu je záverečná reč Matthewa McConaugheyho, ktorá je tak silná, emotívna a "zo srdca", až mi z toho mráz behá po chrbte. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Předsudky americký jih opouštějí velmi pozvolna. Dvojice opilých bělochů si povyrazí s desetiletou černošskou dívkou, brutálně jí znásilní a zmlátí. Skoro udušená oprátkou přežije a zoufalý pohled jejího otce je jednoznačný. Ani výživná koncentrace hereckých hvězd nicméně nepomohla k tomu, aby to Joel Schumacher tentokráte dotáhnul do nějakých zásadních výšin. Člověk namlsaný jeho 8 mm, Telefonní budkou nebo Volným pádem a znechucený Batmanem a Robinem i Českou spojkou nemůže přistoupit na tuhle hru, kde jsou emoce až příliš řízené. Těch útoků na jednotlivé spolupracovníky hlavního hrdiny bylo už vážně přehršel, stačilo vlít skutečnou váhu třeba do úmrtí manžela hrdinovy asistentky nebo do požáru hrdinova domu. Pak by měly takové scény tak silný dopad jako třeba úvodní znásilnění a pozdější setkání se zlomeným otcem. Schumacher třeba právě úvodní paralelní montáží ukázal, že si diváka dokáže získat, proto mi nejde na mysl, proč musel vše ukončit nevěrohodnou závěrečnou řečí v soudní síni, která mě naopak nechala naprosto chladným. Cokoliv na tomhle dramatu zapáchající americkou vlajkou, je totiž špatně.. Neříkám, že jde o špatný snímek, to vůbec ne, ale ze silného syrového dramatu se občas zbytečně stává hollywoodská medovina!! ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

A Time to Kill je úspešný, aj keď iba priemerný film z právnického prostredia. K priemernosti sa nedopracoval iba nepravdepodobnou prvotinou úspešného Johna Grishama a šablónovitosťou postáv rôznych rás, ale najmä tým, ako ľahkovážne vysiela svoje posolstvo divákom. V civilizovanom svete nie je možné tolerovať, aby poškodený nahradil sudcu i kata a vykonával spravodlivosť podľa svojich predstáv. Ale tiež by nemalo byť možné, aby páchatelia znásilnenia na dievčati inej rasy boli prepustení ako nevinní. Vo filme je niekoľko silných scén vyvážených približne rovnakým počtom scén idiotských, takže mi z neho ostane v pamäti iba bezchybný výkon retro krásavca Matthewa McConaugheya, ktorému šikovne sekundovala Sandra Bullock. Sympatického vraha si zahral Samuel L. Jackson, pretože Sidney Poitier asi nemal voľný termín. ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (27)

  • Donald Sutherland chcel, aby jeho postava vynikla niečím iným ako notorickým alkoholizmom, no režisér Joel Schumacher nesúhlasil a chcel, aby vo filme o takých vážnych problémoch bolo všetko dramatické. (Arsenal83)
  • Rovnako ako román Johna Grishama, aj film získal rovnakú kontroverziu a bol široko obviňovaný zo schvaľovania vraždy. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (viac)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (viac)

Reklama

Reklama