Reklama

Reklama

Babylon

Trailer 9
USA, 2022, 189 min

Réžia:

Damien Chazelle

Scenár:

Damien Chazelle

Kamera:

Linus Sandgren

Hrajú:

Diego Calva, Margot Robbie, Brad Pitt, Jean Smart, Jovan Adepo, Li Jun Li, Lukas Haas, Max Minghella, Tobey Maguire, Olivia Hamilton, P.J. Byrne, Rory Scovel (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Damien Chazelle nakrútil film Babylon o vzostupoch aj pádoch hrdinov filmárskeho šialenstva v dekadentnom Hollywoode dvadsiatych rokov minulého storočia. Nemé filmy ustupujú zvukovým a ich herci aj tvorcovia sa tomu snažia prispôsobiť. Nie všetkým táto zmena vyhovuje.. (CinemArt SK)

Videá (12)

Trailer 9

Recenzie (572)

Lima 

všetky recenzie používateľa

Asi jsem už fakt příliš starej na takovéto koncepčně a dramaturgicky rozhárané a nesoudržné filmy, kde nefunguje zcela nic a vás ten bordel na plátně tak zfackuje, že jste na konci úplně otupělí a unavení. Jediné, co taky trochu řemeslně šlape, jsou odkazy na staré klasiky, které vás ale dnes dokážou emocionálně obohatit nesrovnatelně více a stačí jim k tomu poloviční stopáž. Tohle vypadá, jakoby to ani nenatočil Chazelle, ale nějaký egomaniak, který si prostě potřeboval pohonit nad svou domnělou genialitou. Výprava a hudba na jedničku, zbytek bych nechal posrat tím slonem a spláchnout. ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Už jen úvodní půlhodinová párty ukazuje, proč Chazelle tentokrát potřebuje přes tři hodiny filmového času. Bohužel dobře rozjetou látku neudrží celou dobu, takže pak přichází melancholická fáze, kdy mi připadalo, že film chcípá, než poskočí v čase směrem k plánovanému nostalgickému finále. A osobně mi i tahle střihová koláž přišla přehnaná. Prázdné barevné plochy a barvy vířící ve vodě? Uf! Hlavní herecké trio super (většinu nejpamátnější scén vyžrala Margot Robbie), výborná hra s hudbou. Nezasloužený propadák. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorého fabula by sa dala rozložiť na niekoľko sezón nejakého dobového seriálu a asi by to bolo aj lepšie, pretože Babylon je príliš skratkovitý, ono ani tie tri hodiny na všetko nestačia. Dokonca aj niektoré skvele urobené montážne sekvencie by sa dali prerozprávať v celej sezóne. Chazelle nakrútil zrejme svoj vysnívaný projekt a niet divu, že niekomu sadne dokonale, inému vôbec a nemusíme vôbec hovoriť o tom, že jeden pravdu má a ten druhý nie. Je Singing in the Rain lepšie? Podľa mňa áno, ale to aj tak môže byť každému jedno. Film ma začal skutočne baviť až keď sa usadil, tie dekadentné večierky ma zase až tak nešokovali, naopak by som si pozrel Margotku v kasíne, keď už sa o tom toľko hovorí a nič z toho nevidíme. Ale to som zase u tom seriáli. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pomerne rýchlo sa zmierujem s tým, že v súčasnosti nakrúcaným filmom nerozumiem, nechápem, čo chceli ich tvorcovia nimi vyjadriť a nemýlim sa pravdepodobne iba v jednom - teda, že viem pre koho sú vytvárané. Som vzdialený tomu, aby som sa vymedzoval voči nadšeným divákom tohto filmu, prípadne dával na odiv svoj odmietavý postoj k nemu. Boli doby, keď som bol s filmovými divákmi v jednej línii, ale doba pokročila a ja som ostal uviaznutý v druhej polovici 20. storočia. Vôbec mi to neprekáža a dúfam, že nikomu tiež neprekáža moje hodnotenie tohto uvrieskaného filmu s ambíciou prekvapovať a šokovať za každú cenu. ()

Ant 

všetky recenzie používateľa

Těch 5* snad ani dát nechci, ale něco mi říká, že musím. V mnohém geniální, v lecčem zhýralé tak, že i Caligula zůstane daleko v prachu. Ví snad Chazelle víc než my obyčejný nehollywoodský plebs? To se mi půl filmu honilo hlavou. Když ve filmu nejsou orgie a seroucí sloni, je film krásnou poctou filmovému řemeslu. Scénu s natáčením zvukové scény prosím pouštět povinně na filmových školách. Naprostý vrchol filmu spolu s natáčením Conradova dobového filmu a konečné sekvence, kdy se musí rozbrečet každý dlouholetý milovník filmu. Robbie je neskutečný živel, Hurwitzova hudba je duší filmu. Hollywood je stoka, kde občas vznikají kouzelné filmy. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (26)

  • Brad Pitt v traileri k filmu pred pádom cez zábradlie na stole tancuje, v samotnom filme však pádu tanec nepredchádza. Režisér Damien Chazelle použil do traileru inú klapku identickej scény než sa napokon dostala do finálneho strihu filmu. (mijec)
  • Původně byla do hlavní role obsazena Emma Stone, ale díky zpožděnému natáčení kvůli pandemii covid-19 odstoupila, jelikož měla plný kalendář. Role se ujala Margot Robbie. (Sebule)
  • Slovo „fuck“ zazní ve filmu 165krát. (Claw)

Súvisiace novinky

Paramount oznámil řadu nových projektů

Paramount oznámil řadu nových projektů

12.04.2024

Pokud přítomnost na letošní konferenci CinemaCon v Las Vegas pojalo nějaké hollywoodské studio ve velkém a hodlalo se co nejvíc předvést před kinaři z celého světa, byla to nejspíš společnost… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

Ceny BAFTA ovládla válečná vřava

19.02.2023

V neděli 19. února se v Royal Festival Hall v londýnském Southbank Centre uskutečnil 76. ročník slavnostního předávání prestižních cen Britské akademie filmového a televizního umění (BAFTA), na němž… (viac)

Reklama

Reklama