Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(20)

Obsahy(1)

Primal nám nám představí spojení dvou rozdílných světů a vznik jednoho nepravděpodobného přátelství. Lidé jsou na počátku své evoluce. Dinosauři se blíží konci své existence. A přesto mezi člověkem a dinosaurem vznikne přátelství svázané tragédií. Jen spolu totiž mohou přežít v tomto násilném rodícím se světě. (topr harley)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (21)

Genndy Tartakovsky's Primal (2019) 

Animácia nádherná a prepracovaná. S hlavným hrdinom sa dá stotožniť v oblasti hodnôt, no keďže je to pračlovek a je skôr pudovo orientovaný, úplne sa to precítiť nedá. K dokonalejšej empatii chýba zložitejší problém blízky modernému človeku, ktorý je schopný intelektuálneho zamyslenia nad pozretými epizódami. Inak akcia kvalitná, drsná a krvavá, v ktorej hlavnej dvojke vždy fandíte. ()

Spear and Fang (2019) (S01E01) 

Ľahko nereálne, aby bola akcia, no pozerá sa na to vďaka prepracovanej klasickej animácii vynikajúco. ()

River of Snakes (2019) (S01E02) 

Ako keď máte spolubývajúceho, ktorého nemôžete vystáť. Úsmevné, akčné a s prepracovanou animáciou, no predvídateľné. ()

A Cold Death (2019) (S01E03) 

Mimo krvavej akcie a krásnej animácie sme sa dočkali aj spirituálneho presahu, ktorý robí epizódu výnimočnou. ()

Terror Under the Blood Moon (2019) (S01E04) 

Jedna nekončiaca brutálna akcia, ktorej desivosti sa podobal snáď len Bone Tomahawk. ()

Rage of the Ape-Men (2019) (S01E05) 

Predošlú epizódu, ktorá mala nastavené zbesilé tempo od začiatku do konca, to neprekonalo. Pohodová prvá časť však význam má, v tej druhej, dramatickejšej, sa stanú dôležité veci, niektoré mi však prišli trochu uponáhľané. Záver je taký, ako má byť, taký, čo sa dá ceniť a tvorcovia sa v ňom nebáli riskovať. ()

Scent of Prey (2020) (S01E06) 

Animácia aj postavy ostali, ako si ich divák obľúbil. Škoda len znegovanie udalosti minulej epizódy, čo uberá kvalite deja tejto. Príbeh však opäť ponúka vynaliezavosť a hodnoty, ktoré predával minulých 5 epizód. Dočkáme sa strachu z ohrozenia nočným obliehaním šakalov (alebo niečoho podobného) a samozrejme, krvavej akcie v štýle berserka. Divácky opäť potešenie. ()

Plague of Madness (2020) (S01E07) 

Rozšírila sa tu choroba šialených dinosaurov. Nakazil sa aj obrovský bylinožravec, ktorý vyzabíjal svoje stádo a práve nemu musí naša dvojica čeliť. Tvorcovia pritom nezabúdajú pridať navyše klasickú hororovú/thrillerovú scénu, kedy sa dvojica na seba pozrie a bojí sa otočiť dozadu, aby radšej nevidela to, čo ich ohrozuje, či scénu úľavy spojenej s vysilením. Scéna behu za zákrutou v skalnej rokline na konci štrnástej minúty je komicky famózna. Lávové údolie s pohybujúcim sa obrazom kvôli horúcej pare tiež nesklame. Epizóda dominuje hlavne animačne, dej je predvídateľný a postavy sú zobrazené v dosť podobných situáciách, ako sme ich už videli, no krásne kresby to zachraňujú. ()

Coven of the Damned (2020) (S01E08) 

Zelený oheň neveští nič dobré. Divákovi akurát asi podobnú sektu, s ktorou sa už dvojica stretla. Animačne opäť výborné, či už ide o dojem dynamickej kamery alebo prales v noci. Žáner sa znovu dopĺňa o fantasy. Teraz sa skôr ako o dvojici hlavných postáv dozvedáme viac o povahe jednej z čarodejníc. Zápletka je skôr postavená nahlavu, hlavná dvojica nemá nad rozhodnutiami v tejto epizóde príliš veľa kontroly, skôr žiadnu, tak sa to dá brať ako pochválenie sa ďalšími peknými prepracovanými animovanými scénami a možnosť, ako by tajomné lesy vyzerali v réžii Genndyho Taratakovského. ()

The Night Feeder (2020) (S01E09) 

Beh neznámeho predátora hmlou v noci je úžasný a spolu s napadnutím skupiny triceratopsov patrí medzi najlepšie scény seriálu. Hlavná dvojica sa teraz nevie zhodnúť, či pomôcť alebo nepomôcť. Poteší aj lovenie vo vode, tvorcovia sa blysli aj scénami prudkého vetra, či muchou a vážkou. Zvuková stránka epizódy je tiež výborná. Šialený rev neznámeho predátora sa zaryje hlboko pod kožu. Celkovo je to veľmi dobrá napínavá epizóda. ()

Slave of the Scorpion (2020) (S01E10) 

Spear sa zoznámi so ženou, ktorá je inteligentnejšia, ako on a zoberie ju do partie. Spear sa tiež stáva inteligentnejším a spoznáva nové veci. Dočkáme sa aj akcie a konca s možnou zápletkou do budúcnosti. V čom je epizóda slabšia ako ostatné: ide tiež po očakávanej príbehovej ceste a napätie v nej nie je také intenzívne, ako v lepších epizódach, ale animačne je opäť výborná. ()

Sea of Despair (2022) (S02E01) 

Epická hudba zasa navodí na príbeh. Stará, vynovená komixová animácia je dokonalá. Postupné zalievanie hladiny mora svitom mesiaca je magické. Hlavný hrdina prvýkrát prehovoril a bolo to vyjadrenie zúfalstva. Ako vždy, nevzdáva sa dinosaurica mu pomáha uskutočniť ciele. Príbeh je samozrejme predvídateľný a keď začne niečo robiť pračlovek, je jasné, že dinosaurica sa ku nemu pridá. Súboj so žralokom paráda, rovnako súboj so samotnou prírodou v búrkou rozvírenom nepoddajnom mori, aj keď sme tu mali už lepšie akcie. Cliffhanger výborný. ()

Shadow of Fate (2022) (S02E02) 

Lietanie cicavca vizuálne podmanivé a použité ako Chekhovs gun. Lov dinosaurice je miestami perfekcionisticky detailný. Obaja hlavní hrdinovia našli svojich a tým sa dej vie posunúť míľovými krokmi. V epizóde ide hlavne o civilizovanie niekoľkých domnelých nepriateľov a vytváranie priateľstiev. Vyzerá to skoro až na radostnú epizódu, keby sa rozdelení priatelia náhodou nestretli a práve tam pre oboch začína konflikt, na koho stranu sa postaviť. ()

Dawn of Man (2022) (S02E03) 

Predstavy, resp. niečo na štýl empatické skúmanie miesta činu tu ešte neboli. Vizuálne nie sú zobrazené inak, preto blo najskôr mätúce, na čo sa vlastne pozeráme. Hlavný hrdina si vytvára názor na modlenie a uctievanie božstva. Dvaja Vikingovia na medveďoch zneli oveľa pútavejšie, než nakoniec vydržali, dokonca 1 medveď sa stratil v deji, že po zabití svojho pána v záberoch vôbec nebol. Dej sa opäť posunul, cliffhanger (tu druhý, v prvej sérii vôbec) navnadil na ďalšiu epizódu. ()

The Red Mist (2022) (S02E04) 

Bojová stratégia Vikingov dáva hlavnej dvojici skoro najviac zabrať. Drobné rany aj mierenie na body, vďaka ktorým sa už nepostavia na nohy. Krv na krv sa miesi so zúfalstvom oboch strán v kvalitných bojových scénach. Vikingovia bohužiaľ v boji nedominujú veľmi, až na ojedinelé prípady, ako jednotlivci, ale oveľa viac ako organizovaná skupina. Ide o jednu z najbrutálnejších epizód, kedy hlavný hrdina pociťuje výčitky zo svojho konania, ale survival je jednoducho survival. Hmla a červený východ slnka unikátne dotvárajú atmosféru. Priestor sa dáva aj Vikingom, otcovi a synovi, ktorí prišli až po pohrome. Tvoria Chekhovs gun, ktorý sa využije v budúcich epizódach. ()

The Primal Theory (2022) (S02E05) 

1890, Anglicko, hustý dážď, honosná vila. Diskusný večer u anglických gentlemenov v smokingoch nečakal snáď nikto, preto som epizódu stopol a pozrel si začiatok videorecenzie, aby som si overil, či nepozerám niečo iné. Diskusia je o divochoch praveku a názory mladého tridsiatnika nie sú prijímané s nadšením. Gentlemenov navštívi strážnik, aby im povedal, že utiekol väzeň. Túto informáciu samozrejme vysmejú, lenže po strážnikovom odchode tu máme rachot a zrazu krvavú škvrnu na strope, z ktorej kvapká lepkavá červená tekutina. Brutalita a neschopnosť brániť sa začína. Obrat a vyrovnaná hra začína v momente, kedy sa gentlemeni vzdajú použitia chladných zbraní a zvolia radšej teplé. Avšak pán domu si vyberá box, keď už o zbrane príde a začne to byť zaujímavé. Päste strihané s úderom hromu a blesku sú výborné. Celá epizóda slúži ako ozrejmenie faktu, že v prípade potreby sa stane divochom každý z nás a funguje tak výborne. ()

Vidarr (2022) (S02E06) 

Otec a syn Vikingovia napadnú ústrednú trojicu. Bitka na mori je napínavá, ale ešte to nie je úplne ono. Po stroskotaní tu máme bitky na lietajúcich dinosauroch, ktoré sú dychberúce. Tam už ide o všetko a dôsledky sú tragické. Z pozitívnych udalostí tu máme zase dinosaurie hniezdenie. Ku plnému počtu mi chýbalo viac adrenalínu. ()

The Colossaeus (2022) (S02E07) 

Otec Viking nakoniec prežil a zjavuje sa mu peklo vo vkusne nadizajnovaných farbách. S ním však trávime málo času. Hneď sa presúvame ku ústrednej trojici série. Spočiatku komediálne trampoty o presúvaní dinosaurice a jej vajec na loď vystrieda napadnutie ich lode na mori Egypťanmi, ktorí ovládajú taktiku a využívajú zajatcov na boj. Preto je vyborná záverečná sekvencia napadnutia pevnosti aj s našimi hrdinami, resp. proti bojovým slonom je už to pravé orechové, kvôli čomu seriál zažíva popularitu. ()

The Colossaeus: Part 2 (2022) (S02E08) 

Na začiatku vidíme podobenstvo so silným otrokom, ktorého krutosť sa vzbúri ako chrliaca sa láva. Pokračovanie situácie z minulej epizódy. Boje sú kruté a stále rovnaké, tak trojica najlepších bojovníkov používa rovnakú taktiku. Keď bojovú loď Egypťanov víta dobýjaná krajina bez zboja, kráľovná donúti svojho obra zabiť bezbranných a to ho zmení. Spear sa rozhodne pre odpor a jeho cesta hore schodmi pripomína grotesku, Boj je opäť krutá, dostávajú sa ku nemu aj zvyšní dvaja a v najlepšom je použitý cliffhanger. ()

The Colossaeus: Part 3 (2022) (S02E09) 

Colossaeus III. Predošlá epizóda nás zanechala v napätí a tu začína odveci, 2D pohľadom na more z pobrežia, do ktorého zľava vojdú lietajúce čajky a za nimi naša obrovská loď. Ak ste zvedaví na pokračovanie akcie, prepnite rovno na čas 02:43. Obor si spomína na krásne časy na slobode, ako synovi ukázal, žeby nemal zabíjať pavúka. Bitky nie sú tak dynamické, ako mohli byť, ale zase, chýbajú kvalitní súperi. Epizóda ukazuje, že otroctvo je len stav mysle a pri prvej možnej príležitosti treba zhodiť okovy. Každopádne kvalitná epizóda, ako sme v seriáli zvyknutí, nedosahuje však kvalít adrenalínovejších častí. V epilógu máme Colossauesa, ako horiaci kráča morom. Nakoniec to asi nie je metafora a takáto zbytočná fantasy nemusí byť pre seriál prospešná. ()

Reklama

Reklama