Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Adaptácia slávneho rovnomenného románu predstaviteľa "stratenej generácie" Ericha Maria Remarquea. Príbeh z 1. svetovej vojny sleduje skupinu mladých nemeckých chlapcov, ktorí sa pod vplyvom propagandy nechali naverbovať na front. V hrôzach vojny prechádzajú radikálnou premenou. Mladíci sa stávajú svedkami smrti a nezmyselného zabíjania a tak sa ich predstava o nepriateľovi, dobre a zle úplne rozplýva, aby ju nahradilo jediné: nenávisť k vojne a násiliu. Toto silné protivojnové posolstvo získalo okrem iných ocenení i dvoch Oscarov - za najlepší film a najlepšiu réžiu. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (158)

MartinezZ 

všetky recenzie používateľa

Zfilmovaná klasika a zfilmovaná dobře. První režisérův zvukový film a výborně zvládnutý. Musím ale uznat, že těch 130+ minut mi dávalo místy zabrat. Viděno, dííkybohu, černobíle. Dle místních fotek bych asi nevydržel koukat na to překolorizovanou verzi, uff. Uvidíme, jak se tomuto filmu přiblíží jeho, v tuto chvíli plánovaný, remake. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

„Na západnom fronte pokoj” je protivojnovým filmom podľa knihy Ericha Maria Remarquea, pod režisérskou taktovkou Lewisa Milestonea, a pod producentským dohľadom amerického Nemca Carla Laemmleho Jr. , vzniká extrémne pôsobivý vojnový film z obdobia 1. svetovej vojny, medzi rokmi 1915 - 1918 : ( POZOR, POZOR, OBDOBIE nemeckých študákov ) + čerešničkou na torte je to, že je to z pohľadu Nemcov, čo sa zrejme nepáčilo Hitlerovým priaznivcom, ktorí sabotovali kino - premiéru, alebo chceli film jednoducho zakázať, čo sa im aj podarilo ! Nevidel som v živote, tak reálne spracovaný film z 1. svetovej vojny, taký ani nejestvuje, ktorý by diváka cez čierno - bielu sugestívnu brilantnú kameru ZAVIEDOL PRIAMO do zákopov a sledoval nemeckých maturantov, ktorí sa na nátlak ich profesora dobrovoľne prihlásia ako noví regrúti na francúzsky front, je ich niekoľko, samozrejme, že sú vystresovaní, tak automaticky si smrť pre nich príde, jedine hlavná postava Paul sa „vypracuje” až na mazáka, ale ako nakoniec dopadne, nebudem prezrádzať... Cez Paulov pohľad de - facto sledujem všetky hrôzy, ktoré ho zo začiatku čakajú, potom sa s tým musí stotožniť a zvyknúť si na to, a prežívať všetky tieto útrapy na fronte, kde v skutočnosti nie je POKOJ, ale guľky svištia všade navôkol, pričom jeho kamarátov si postupne nachádzajú. Film je z roku 1930, preto som si stále myslel, že postavy sú v skutočnosti z tejto doby, napríklad scéna s troma Francúzskami vo mne evokovala pocit, že podľa ich výzoru som si to spájal fantasticky s dobou presne v 1. svetovej vojne. Absolútne vierohodný výkon podáva Lew Ayres, ktorý si zahral vo filme, ktorý už nikdy viac nedokázal v živote prekonať. Ja som tento snímok videl už pred viac ako dvoma rokmi, ale nič som nestratil zo svojho pocitu autentickosti, realite, že tento film neprekoná už nič, možno Kubrickov pohľad na prvú svetovú vojnu v taktiež strhujúcom počine Paths of Glory s Kirkom Douglasom v hlavnej úlohe z roku 1957, ale bohužiaľ, Lewis Milestone dokázal znázorniť des a hrôzu v podstate lepšie, ako môj najobľúbenejší režisér Stanley Kubrick, ale ak by Stan robil ešte jeden pokus a zameral by sa na väčší, rozsiahlejší príbeh, výsledok by stál určite za to ! Takto..., klasika z roku 1930 je do dnes neprekonateľnou hĺbavou rekonštrukciou, ako to vlastne vyzeralo na západnom fronte, kde kľud, určite nebol... ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Genialny a nadcasovy film, ktory natocil reziser Lewis MilovyKamen /hranice temnoty 1943, Vzpoura na Bounty 1962/ na motivy knihy Erich Maria Remarque-a. Film ma perfektny scenar o nezmyselnosti I. svetovej vojny s kopu maximalne brutalnych zaberov : prve zabitie kamarata, prve bombardovanie ....... Nadhera . 100 % ()

Ivoshek 

všetky recenzie používateľa

Knížku mám rád a beru, že v roce 1930 ji převedli na plátno nejlépe, jak v dané době uměli. Bohužel ale způsob práce s hraním, obrazem i zvukem se přežil a nebavilo mě na to koukat. Oproti tomu více než 40 let stará verze je pořád aktuální. Nejhorší je asi ta Netflixovská verze z roku 2023, kde jsou sice super bitvy, ale myšlenky zmizely. ()

Aleee89 

všetky recenzie používateľa

Z Remarqueovy klasiky jsem před několika lety, ještě na gymplu, viděla útržky. Zhlédnutí celého snímku pak bylo jen otázkou času. Je to silný film se spoustou emocí, jdoucí až na dřeň. Zvláště v dobovém kontextu to musela být úžasná podívaná. Dodnes ten film na působivosti vlastně moc neztratil. Kdybych byla moc velký hnidopich, vytkla bych mu to, že je natočen v angličtině. Přece jenom jsme byli svědky událostí na německé straně, že... Ale to je opravdu jen detail, jinak je to dílo zaslouženě honorované. ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (33)

  • V cca 80. minutě filmu se odehraje scéna, kdy v zákopu zůstanou po boji muže proti muži sami dva znepřátelení vojáci - německý (jeden z protagonistů filmu) a francouzský, který nepřežije zranění. Němec mu vytáhne z náprsní kapsy vojenskou knížku se jménem Gérald Duval. Když ji ale (ve stejném záběru) otevře, křestní jméno padlého má uvnitř podobu Gérard. (bohemia_regent)
  • Německé důstojníky hrají skuteční váleční veteráni. (zigot7)

Súvisiace novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (viac)

Reklama

Reklama