Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Animovaný
  • Dokumentárny

Obľúbené filmy (8)

Nebojácný

Nebojácný (1986)

Ďalší režijný počin tureckého režiséra menom Çetin Inanç, sa volá Korkusuz, alebo aj Turecký Rambo. Serdar Kebapçilar hraje postavu "Ramba", neohrozeného vojaka tureckej armády, nasadeného do misie, ktorá má odhaliť sídlo Kurdov, zobrazených v tomto filme ako najväčších zločincov. Falošný únos, infiltrácia do tábora Kurdov, nenaplnená láska a zbesilé krvavé akčné scény sú doplnené infantilnými dialógmi, ktoré snáď behom jedného popoludnia vymyslel nejaký 12 ročný milovník amerických akčných filmov. Z hereckého ansáblu najviac dominuje Hüseyin Peyda ako veliteľ kurdského tábora Ziya. Filiz Taçbas ako dievča zamilované do Serdara sa síce po celý čas veľmi zvláštne ksichtí, ale inak je to na turecké pomery fakt kus sexi ženskej. Çetin Inanç tentokrát režíruje film o trošku serióznejšie, než jeho predchádzajúce počiny, ale aj tak je to na "štandardné" pomery rýchlo zbúchaná chaotičnosť. Veď ktorý rozumný človek by porozhádzal po celom tábore náboje do RPG. Najlepšie momenty: RPG v anglicky dabovanej verzii, to som sa fakt váľal od smiechu. Silno odporúčam tento film, najmä na nejakej hromadnej projekcii s fľašou piva v ruke. Ja som si tento film pozrel sám, bez prerušovania a neskutočne som sa bavil, preto som dal 5*.

Hvězdné války podle Turka

Hvězdné války podle Turka (1982)

Znova objavený a právom považovaný ako najlepší film režiséra Çetin Inanç, ktorý sa preslávil po celom svete a vďaka YouTube stihol tak skultovieť, že ho už vyhľadávajú aj takí ľudia, ktorí by sa k takýmto filmom dostali len náhodou. Chaoticky spracovaný film, ktorý vo veľkom používa zábery zo Star Wars v nesprávnom pomere strán (odtiaľ aj ten názov Turecké Star Wars), síce so slávnou ságou Georga Lucasa nemá nič spoločné, teda snáď okrem boja dobra proti zlu, ktoré v tomto filme stelesňuje akýsi kúzelník s kovovou (?) helmou na hlave. Cüneyt Arkin a Aytekin Akkaya ako ústredná dvojica, ktorá sa snaží zachrániť ľudstvo na jednom úlomku z planéty sú bomboví už na prvý pohľad. Suché hlášky, diskusia viac-menej o ženských a vrcholom toho všetkého tréning v kameňolome. Síce Cüneyt Arkin ako Murat si chtiac-nechtiac privlastnil pozornosť na seba (je aj autorom scenára), ale to vôbec nevadí. Jeho charisma funguje na 100%, i keď počas natáčania už mal cez 40 a na jeho ovisajúcom bruchu a sklesnutom hrudníku je to poznať. Karnevalové masky a červení plyšoví medvedi, no o nich sa už tu písalo neúrekom, tak ako o nemej "bieloruskej pornoherečke" s jedným úsmevom. Vykradnutá hudba do tejto šialenosti pasuje ako "riť na šerbel", len škoda, že Turci vtedy nedisponovali dokonalou zvukovou technikou, nemuseli by tú hudbu prerušovať nejakým zvukovým efektom. U mňa za 5*, je to proste kult, tak zlý film, až je dobrý. :)

Počiatok

Počiatok (2010)

Tento film nebude len sezónny ošiaľ, to vám vravím. Po celé dve a pol hodiny nepoľaví ani na chvíľu, ani flashbacky na manželku hlavného hrdinu neodbočia od deju. Proste ten film ma chytil a pustil až pri záverečných titulkoch. Videné v kine dvakrát, po druhý krát som si film užil ešte viac.

Akira

Akira (1988)

Čo napadne 13 ročnému chlapcovi, keď uvidí vo videopožičovni novú videokazetu s animovaným filmom, ktorý je ale v oddelení s hranými filmami a na zadnej strane je zvýraznené "Mládeži do 16 let nevhodné"? Že to musí vidieť. Písal sa rok 1994, Intersonic naslepo vydal na VHS film, o ktorom vtedy málokto niečo vedel, ale z ktorého sa stal kult i napriek tomu, že to kazil dabing so siedmimi hercami (ale na druhú stranu s úchvatným zvukovým stereo mixom) a variabilné aspect ratio. Kazetu som potom o niečo neskôr z požičovne odkúpil (v bežnom predaji nebola) a dodnes ju uchovávam. A viem prečo.

Návrat do budúcnosti

Návrat do budúcnosti (1985)

Doslova fenomenálny filmík. M.J.Fox ako Marty McFly, Christopher Floyd ako šialený vedec doc Brown, no proste podarená dvojica. Famózna hudba Alana Silvestriho. Proste tento film mi veľmi prirástol k srdcu.

Lawrence z Arábie

Lawrence z Arábie (1962)

Jeden z najkrajších dobrodružných veľkofilmov, aký som mal možnosť vidieť. Zhliadnuté po prvý krát v Krnove na festivale 70mm filmov.