Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Adaptácia slávneho rovnomenného románu predstaviteľa "stratenej generácie" Ericha Maria Remarquea. Príbeh z 1. svetovej vojny sleduje skupinu mladých nemeckých chlapcov, ktorí sa pod vplyvom propagandy nechali naverbovať na front. V hrôzach vojny prechádzajú radikálnou premenou. Mladíci sa stávajú svedkami smrti a nezmyselného zabíjania a tak sa ich predstava o nepriateľovi, dobre a zle úplne rozplýva, aby ju nahradilo jediné: nenávisť k vojne a násiliu. Toto silné protivojnové posolstvo získalo okrem iných ocenení i dvoch Oscarov - za najlepší film a najlepšiu réžiu. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (158)

Madison 

všetky recenzie používateľa

Obdivujem tvorcov, že už na rok 1930 dokázali natočiť tak živo, autenticky a brutálne vojnové scény z bitiek na fronte, že ani v dnešnej predigitalizovanej dobe by sa za svoj film nemuseli hanbiť. Priznávam, že na mňa občas doľahli nudné chvíle a určite by som snímku prestrihala o 15 minút, no odkaz či myšlienka ani po toľkých desaťročiach od svetových vojen, nevyznievajú do prázdna a môžu čosi zanechať aj súčasným generáciám, ktoré neprežili hrôzy vojenskej mašinérie a len ťažko si to šialenstvo dokážu predstaviť. Osobne ma najviac ohromilo nadšenie - vytryskujúce z duše naivných študentov považujúci boj za vlasť a hrdosť jedinou možnou životnou cestou - čoskoro nemilo konfrontované skutočnou desivou realitou, kde mŕtvi padajú ako muchy v priekopách bez pozastavovania sa nad dôležitosťou obyčajného ľudského života. Impulzívna túžba po záchrane vlastnej existencie sa dokonale premieta v pokojnom nerušivom lete motýľa, ktorý nevnímame v bežný jarný deň, ale jeho výnimočnosť nám udrie do očí až keď sa naokolo ozýva zúfalstvo, bolesť a pominuteľnosť. ()

zette 

všetky recenzie používateľa

Vyrazny film svetove kinematografie a jeden z nejlepsich valecnych ( protivalecnych ) filmu, ktery jsem kdy videl. Zabery ze zakopove valky jsou uzasne a pusobi velmi autenticky. Vyborna kamera, zaujaly treba zabery na holinky, ktere obul Mueller. Film nenudi, stale se neco deje, nechybi ani vtip a nadsazka z rad vojaku a snimek donuti cloveka premyslet o smyslu valky. Nemam co vytknout! ()

Reklama

genetique 

všetky recenzie používateľa

Pri pozeraní filmu som mal normálne pocit, akoby herci, ktorý hrali hlavných hrdinov, ako aj tvorcovia filmu, prvú svetovú vojnu naozaj prežili a zažili všetky jej hrôzy, pretože všetko je tu perfektne zachytené, každá mimika, každý zákop, každý pohyb sú v najreálnejšej podobe. Prvé bombardovanie, prvé zabitie zblízka, prvá strata priateľa, až tu si to začínajú vojaci uvedomovať. Film podáva kruté svedectvo o nezmyselnosti vojny a hlavne o tom, že na fronte to vyzerá úplne inak ako z pohľadu bežného občana a že len na fronte si človek uvedomí, že už nebojuje za vlať, ale za seba samého. 80%. ()

Cimr 

všetky recenzie používateľa

To, co bylo v době vzniku asi největším tahákem - výpravné válečné scény natočené ze všemožných úhlů - je sice naprosto přelomové, ale z dnešního pohledu trochu zdlouhavé a nudné. Naopak největší síla je v prostých dialozích. V naivních větách ve stylu ,,není přece správné zabíjet lidi" je obnažena celá absurdita války. Když si pustíte Na západní frontě klid, dostanete přesně to co čekáte. Dojemný příběh, velké bojové scény, humanistické poselství. Je to film kongeniální s knihou. Vadilo mi jen to, že němečtí vojáci tu vesele rozpráví v angličtině - což filmu velmi ubírá na provokativnosti i autentičnosti. ()

higuain 

všetky recenzie používateľa

Na rok 1930 vypadá válka ve filmu Lewise Milestona neuvěřitelně opravdově, po technické stránce je to nadčasové dílo. Kouzlo předlohy mu ale chybí. Remarqueova kniha je výjimečná způsobem vyprávění, kde vše vypráví Baumer ze svého úhlu pohledu. Zde je Paul v podstatě jen jednou z postav chronologicky vyprávěného příběhu a větší prostor dostane až ve druhé polovině filmu. ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (33)

  • V mnohých zemích byl film cenzurován. Zajímavé však je, že v Německu byl zakázán jako protiněmecký a v Polsku jako proněmecký. (topr harley)
  • Erich Maria Remarque byl nacisty od vydání svého románu „Na západní frontě klid“ z roku 1929 často veřejně kritizován a odsuzován. Jeho největším kritikem a pronásledovatelem byl Joseph Goebbels, pozdější nacistický ministr propagandy při Říšském ministerstvu pro osvětu lidu a propagandu. (divisak)
  • Do roku 1956 byl film zakázán v Itálii. (HellFire)

Súvisiace novinky

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (viac)

Reklama

Reklama