Reklama

Reklama

Robin Hood

(seriál)
  • Česko Robin Hood (viac)
Veľká Británia, (1984–1986), 22 h 8 min (Minutáž: 50–102 min)

Tvorcovia:

Richard Carpenter

Hudba:

Clannad

Hrajú:

Michael Praed, Jason Connery, Mark Ryan, Clive Mantle, Robert Addie, Ray Winstone, Philip Jackson, Richard O'Brien, Phil Davis, Anthony Steel, Nick Brimble (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(22)

Obsahy(1)

Nebylo jich mnoho, ale strach dokázali nahnat dokonale. Vždy se z čista jasna objevili na tom nejnepravděpodobnějším místě a odvážně se stavěli na stranu chudých. Když bylo třeba, neváhali tasit meče a napnout tětivu. Málokdy minuli cíl. Jejich vůdcem byl sympatický Robin, kterého tajemná bytost rozkročená mezi dvěma světy, Herm, pověřila úkolem bránit zlu v jeho rejdech. V tehdejších dobách se o rytířství, gentlemanství a právu dalo mluvit jen stěží. Vždyť když i šlechta kradla a loupila kde jen mohla, jak to potom mělo vypadat mezi poddanými? Robin, jeho milá Marion, Will, Much , Malý John, tlouštík Tuck a saracenský bojovník Nasir se záhy proslavili a to se správci kraje kolem hvozdu Sherwood, siru Guyi z Gisburne, dvakrát nelíbilo. Proto se na Robina snaží všemi možnými prostředky nastražit léčku... (Siriuss)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (14)

Robin Hood (1984) 

Podľa môjho názoru tento legendárny a veľmi kultový seriál až tak nezostarol, ako by sa mohlo na prvý pohľad na nevkusné Praedove vlasy, ako vystrihnuté z osemdesiatok, javiť. Kvalitne napísané scenáre, kedy má projekt jasnú silnú dejovú niť, pričom každá časť ponúka ucelený dejový oblúk. Vďaka nostalgii odpustíme aj niekoľko výraznejších nedostatkov. Tým najvätším je naivita súbojov v každom dieli, šerifovi muži sa porúčajú k zemi, ako by ich za svojho pána ani nebavilo bojovať a radšej chcú umrieť Robinovým šípom alebo legendárnym Albionom. Sherwood má svoju atmosféru, ale prostredníctvom pohybu postáv nezískavame priestorovú orientáciu a ťažko sa chápe, prečo má šerif taký problém s dolapením skupiny. Lenže to sú veci, ktoré by sme vyčítali skôr GoT, ako vyše 30 rokov starému seriálu. Po dvoch sériách skutočne nemám odvahu pustiť sa do tretej s novým, podstatne menej charizmatickým predstaviteľom, chce to oddych... ()

Season 1 (1984) (S01) 

Každá z piatich častí série funguje výborne ako samostatný dejový oblúk, zároveň sa ňou ale tiahne pevná niť osobných vzťahov, politických a spoločenských väzieb a nad všetkými udalosťami dominuje Šerifovo úsilie o dolapenie Robina a jeho družiny. Čiže RH funguje aj ako seriál, aj ako séria. Všetkých 5 dielov je až prekvapivo kvalitatívne vyrovnaných a občas dochádza aj na komediálne odľahčenie. Dá sa ale konštatovať, že to najlepšie prichádza na konci, možno Kráľov šašo mohol byť koncipovaný aj ako dvojdiel. ()

Robin a čaroděj (1984) (S01E01) 

Pilot ako má byť. Začiatok patrí vyplieneniu Loxley s malým Robinom nasleduje jeho zatknutie a následbý útek z väzenia. Poznávame jeho bandu, nechýba legendárny súboj s Malým Johnom, zoznámenie s Marion a so slizkými záporákmi. Čiže ide sa priamo na vec, žiadne zdržovačky. Mŕtvolami sa tiež nešetrí. A k tomu si pripočítajte megatonu nostalgie a idete po 25 rokoch znova do toho. ()

Čarodějnice z Elsdonu (1984) (S01E02) 

Šerif a Gisburne vymyslia veľmi chytrý plán, ako sa Robinovej partii dostať na kobylku. Samozrejme veľmi zákerný, ako sa na vrcholných politikov patrí. Veci sa vyvinú trochu ináč a seriál tak trochu načrtne aj otázku samoty členov bandy prostredníctvom Johnovej náklonnosti k "čarodejnici" z názvu. O čom v skutočnosti tento diel je, nechcem prezrádzať, pôjde o skutočne veľké morálne dilemy a charakter. No a soundtrack, to nie je iba Robin the Hooded Man, počas deja sa začínajú objavovať viaceré vydarené hudobné motívy. ()

Sedm chudých rytířů (1984) (S01E03) 

Sedem chudobných rytierov nepripomenie Sedem trpaslíkov, ale do istej miery prvú Winnetuovku, kedy ústredná dvojica sa ešte len bratskou stane. Robin a tajomný Francúz ale až do takéhoto bratríčkárstva nezájdu. Križiaci totiž nie sú žiadni mierumilovní Apači a Robinova banda tak musí rátať z ich strany so všetkým, aj so Šerifom a jeho vtipným poskokom niekde nablízku. Veľmi napínavý a atmosférický diel, ktorého námet by mohol poslúžiť kľudne aj na nabúchaný historický akčný triler. ()

Alan z údolí (1984) (S01E04) 

Tak Ginsburne je už definitívne za tragikomickú postavu a jeho neschopnosť chytiť Robina a následná šerifova kritika sa stáva výrazným running gagom seriálu. Odľahčenejšia časť, kedy sa dostáva do pozornosti romantika a nejaký ten humor, ale užijú si ju aj chlapi. K slovu sa dostanú aj špeciálne efekty a scéna so včelami je tak po desiatkach rokoch nechcene smiešna, ale aj to je právoplatnou súčasťou kultu tejto klasiky. Záverečný kúpeľ je vystrihnutý ako z Brooksovej neskoršej Robinovskej paródie, možno sa týmto dielom aj inšpiroval... ()

Králův šašek (1984) (S01E05) 

Tak tejto epizóde jednoznačne dominuje Jonathan Rhys Davies v úlohe... nechcem kaziť prekvapenie z nejakej 10 minúty, ale asi tušíte. No a potom sa môže začať hra na "kráľovho šaška", resp. vlka v klietke a tigra. No a je to prezradené... Kdeže Conneryho part v Costnerovke, posledný diel prvej série je z hľadiska tejto konfrontácie niekde inde. K slovu sa dostáva opäť aj fantasy rovina, i keď iba letmo, ale v tej najdôležitejšej a najdojímavejšej scéne celej série. ()

Season 2 (1985) (S02) 

Druhá séria ponúka niekoľko zmien oproti tomu, na čo si diváci zvykli a čo si obľúbili v sérii prvej. Do hry sa zapájajú aj sily najtemnejšie a dve časti, ktoré sa nimi zaoberajú (vlastne tri, jeden je dvojdiel) sú najlepšie. Výhodou je divácka spätosť s postavami a preto tejto sérii odpustíte aj niekoľko vád na kráse,(umenie to proste nie je) a budete si ho užívať ako kvalitnú fantasy. Pričom sériu prvú sme si užívali skôr ako historický seriál s občasným nadprirodzeným prvkom. ()

Věštba (1985) (S02E01) 

Do hry sa dostáva Richardov neurotický brat John a prvý to opäť schytáva chudák Ginsbourne. Už mi toho chlapa začína byť skutočne ľúto. John prináša na hrad so sebou tajomného väzňa, o ktorého oslobodenie tu pôjde predovšetkým a jeho identita bude pre všetkých, vrátane divákov, prekvapením. Je trochu škoda, že si tvorcovia nedávajú záležať na drobnostiach typu absencie holiacich potrieb vo väznici, dnes by to už bolo v super drahých seriáloch neakceptovateľné. Zatiaľ jedna z najakčnejších častí. ()

Děti Izraele (1985) (S02E02) 

Tak trochu prekombinovaná časť, kde sa dostáva na Šerifov dlh voči starému Židovi, do jeho dcéry sa zaľúbi, alebo ako to nazvať, samotný Ginsbourne, Scarlettovi začína mierne hrabať a Robin si s ním musí poradiť a navyše sa dostáva do hry jedna zázračná kniha. Kúzla v nej uložené pôsobia mierne komicky, ale vo vyznení samotnej scény logicky. Menej logicky mi už pripadalo záverečné stretnutie úplne všetkých na jednej lúke v sherwoodskom lese, akoby mali všetci náhodou cestu okolo. ()

Pán lesa (1985) (S02E03) 

Gisburneovi definitívne prepína a po všetkom tom "školskom šikanovaní" sa ani niet čo diviť. Bez šerifa jeho začínajúce šialenstvo nemá byť kým kontrolované a tak na Robina a spol. najíma nájomných zabijakov. Podeceňuje však miestne náboženské zvyky a keďže sme vo fantasy (i keď iba čiastočne), tak robí samozrejme veľkú chybu. Páči sa mi podobný vývin aj u Winstoenovej postavy a aj hercov výkon, toho má ale kto kontrolovať a hlavne je na tej správnej strane. ()

Prokletí (1985) (S02E04) 

Tak beriem späť, ako som pri ostatnej epizóde napísal, že RoS je fantasy iba čiastočne. Prekliatie je totiž čistá satanistická hammerovka. Aj so všetkými klišé k tomu a aj s tou naivitou. A tvorcovia si sú tejto inšpirácie zrejme dobre vedomí. Robin je očarovaný záhadnou čarodejkou a my sa oblúkom vraciame k pilotu celého seriálu. Ako to už chodí, Gisburne zase niečo pokazí a Šerifa z toho môže roztrhnúť, nakoniec sa ale veci ukážu v inom svetle... ()

Waylandovy meče (1985) (S02E05) 

Svojim spôsobom vrchol celého seriálu. Celovečerná časť je venovaná tajomnému satanskému spolku, fungujúcemu pod rúškom kláštora a vedený vrchnou sestrou. Žeby alegória na vtedajšiu premiérku? Fakt si srandu nerobím, s tvorcami by som si rád o ich dvojzmysloch pohovoril aj po rokoch. Prvá polovica robinovská verzia Siedmich statočných, tej druhej k dokonalosti chýbal už len Vincent Price. V podstate akčný satanistický horor, alebo historický Omen.Samozrejme smer, ktorým sa seriál začal od predchádzajúcej časti uberať, môže mnohých verných drasticky sklamať. ()

Největší nepřítel (1985) (S02E06) 

Posledný diel s Michaelom Praedom je ten, ktorý bude asi pre všetkých pamätníkov ten najnostalgickejší. A pre mňa tiež. Inak od finále druhej série som čakal možno o chlp viac, predsa len sa celá družina prebíja cez les šerifových poskokov až príliš hladko a ich luky sú technicky o dve triedy dokonalejšie ako nepriateľove kuše. Na druhú stranu nie je záver žiadna prehnaná melodráma, pretože vyvoláva viac otázok ako odpovedí a je perfektným cliffhangerom k sérii tretej. Ako sa veci majú sa dá domyslieť vďaka zmene castingu a proste aj preto, že si to tak nejak možno ešte pamätáme... ()

Reklama

Reklama