Reklama

Reklama

Raya a posledný drak

  • Česko Raya a drak (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Príbeh filmu Raya a posledný drak od štúdia Walt Disney Animation nás zavedie do fantazijného sveta a starovekej ríše Kumandra, kde ľudia a draci žijú spolu oddávna v harmónii a mieri. Ale keď jedného dňa zlá a deštrukčná sila napadla krajinu Kumandra s cieľom ovládnuť ju a zničiť, draci sa veľkoryso obetovali, aby zachránili ľudstvo. Teraz, o 500 rokov neskôr, sa to isté zlo vrátilo a záchrana ríše Kumandra leží na pleciach osamelej bojovníčke Rayi, ktorá musí nájsť legendárneho posledného draka, aby jej pomohol zachrániť a obnoviť zničenú a rozdelenú krajinu a spojiť jej rozdelených ľudí. Počas svojej dobrodružnej cesty však prichádza k poznaniu, že záchrana sveta bude vyžadovať viac ako len pomoc posledného legendárneho draka, bude hlavne potrebovať dôveru, spoluprácu a silu ozajstného priateľstva. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (289)

silentname 

všetky recenzie používateľa

Nádherné a fascinujúce. To je pre mňa "Raya & The Last Dragon" v skratke. No to je málo slov, ktoré mám chuť k tomuto filmu povedať. Okrem veľkého množstva skvelých vecí, ktoré sem Disney priniesli (ktoré ešte rozoberiem) pre mňa film vyhráva v dvoch elementoch. Postavy a posolstvo. Je fascinujúce sledovať Rayu, ako sa snaží na svojej ceste napraviť to, čo sa roky dozadu pokazilo. A ako rozhádané ľudské klany prinavrátili katastrofu, ktorá bola prečo 500 rokov. Jej vzťah s Namaari je pre mňa asi highlightom filmu. Pretože prináša dostatok skvelej akcie, uveriteľných dialógov a hlavne je tam cítiť to, že sú z nich nepriatelia na život a na smrť. A pritom obe reálne chcú len to najlepšie pre svojich ľudí. Lenže chcieť dobro pre svojich ľudí, je často aj kameň úrazu drvivej väčšiny problémov, ktoré dnes máme. A to sa už dostávam k tomu druhému elementu. Posolstvu. Žijeme vo svete, kde ľudia po sebe neustále kričia, riešia svoje problémy cez sociálne siete, majú pocit, že ľudia s inými myšlienkami sú ich nepriatelia a dokážu sa vrcholovo urážať a nenávidieť a mať pocit, že sú ovce a podobne. A tento film nám krásne hovorí, že musíme sa naučiť si dôverovať. A nezrádzať dôveru. Pretože keď budeme vedieť jeden druhého počúvať a budeme si vedieť dôverovať, budeme oveľa silnejší, ako keď budeme každý mať svoju vlastnú bublinu alebo vlastné pieskovisko. Takže toľko k najväčším plusom. Čo ďalej? Nádherné animácie pozadí. Tento svet vyzerá tak skutočne, tak nádherne a na niektorých miestach aj tak smutne. Ale vždy je to svet, o ktorom by som chcel vedieť viac. 2D časti v úvode sú perfektné Postavy vyzerajú skvele. Sisu má skvelé reakcie a niektoré vtipy vo filme podľa mňa excelujú. Záver (bez toho, aby som spoiloval) je pre mňa emocionálne strhujúci a silný. A je krásne vidieť, že veci sa opäť dajú na poriadok. Ukazuje to dobré ľudské stránky no rovnako aj zlé ľudské stránky. Ukazuje to, že nie vždy má svet len jedného vinníka. Možno by som mohol akurát skritizovať, že určité momentky sú veľmi predvídateľné a videli sme ich už viackrát. Ale podľa mňa to neovplyvňuje ani neničí film v ničom zásadnom. Pre mňa skvelý počin od Disney, ku ktorému dúfam, že sa niekedy ešte vrátia. Lebo tento svet by som chcel vidieť znovu. Hodnotenie: A ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Už počas úvodnej retrospektívnej vysvetľovačky som sa stratil a neviem, či to bolo čisto nepozornosťou, alebo skrátka už tento typ animákov cieli na úplne iné skupiny divákov, rozumej, nie je až tak pre celú rodinu ako sa na prvý pohľad zdá. Rozhodne ma potešil fakt, že v skutočnosti ide o road movie a navštevujeme stále nové kraje, ale keď už po x-tý krát v hollywoodskom filme všetko stojí na zozbieraní mocných kameňov, tak už je to na facepalm. Inak fajn animák, ktorý rozhodne doporučujem deckám lačným po non-stop akcii. ()

Reklama

CinemaRanger 

všetky recenzie používateľa

Bavilo, ale příběh je generický a klišovitý. Najít všechny části šutru, spřátelit se se spojenci a zachránit svět. Další věc, co mi vadila je humor. Ostatní Pixarovky jsou cílené i na starší publikum a na dospěláky. Tady lze vidět, že je to pro menší děti. Humor je zkrátka dětinský, takže jsem se ani jednou nezasmál a přišel mi i trochu trapnej. Jinak docela fajn oddechovka se zajímavými enemáky a parádní akcí. ()

David.Darco 

všetky recenzie používateľa

Raya mala na mňa ako diváka dvojaký účinok. Na jednej strane mi pripomenula, ako veľmi mám rád animáky, na strane druhej mi ukázala, že aj v rámci tých, sa môj vkus mení, a teda najmä sa mení postupne môj vek. Za to apokalyptické ladenie a teda istý temný tón (ktorý na môj vkus sem tam kazil rádoby vtipný drak) prižmúrim očko a hodím aj 4tú. Pixarovky sú stále niekde úplne inde a čím som starší, tým jasnejšie mi to je. ()

UhLee 

všetky recenzie používateľa

(8/10). Na Rayi jde krásně vidět, jak jde technologie neskutečným tempem dopředu, protože jsem měl místy problém rozeznat animaci od reality. Líbilo se mi, jak byla každá kultura (část draka/země) zachycena jinak. Hrála v pozadí jiná hudba, lidé byli rozdílní a vynikali v něčem jiném. Návštěva každé této země byla něčím rozmanitá a neobyčejná. Zápletka byla svým způsobem hrozně jednoduchá, ale také moc krásná. Dovolím si i tvrdit, že v mnoha ohledech i originální. Monumentální akce, který nám film nabízí se jen tak nevidí. Respekt, že to dokázal film ukočírovat a ukázat nám tak přenádhernou krajinu s mořem nápadů, který nám letos už předvedli i Croodsovi. Kolem a kolem je to určitě nadprůměrný animák, který si zaslouží červená čísla a pozornost. ()

Galéria (39)

Zaujímavosti (10)

  • Raya je první Disneyovská princezna z jihovýchodní Asie. (Marcos22)
  • V celém filmu najdeme pouze jedinou zpívanou skladbu, která je v závěrečných titulcích. Jedná se tak o patnáctý film studia Disney, který netypicky postrádá muzikální složku. (Najlvin)
  • Rayin bojový styl využívající dvě hole vychází z filipínského bojového umění Kali, také známého jako Arnis nebo Escrima. (ČSFD)

Súvisiace novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (viac)

Reklama

Reklama