Reklama

Reklama

Skutok sa stal

  • Česko Skutok sa stal (viac)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Slovenský dokumentárny film Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej podáva správu o stave našej krajiny cez životný príbeh a vzťah troch kamarátov - Oskara Fegyveresa, Róberta Remiáša a Petra Tótha. Film sprostredkuje návrat do blízkej minulosti Slovenska cez konkrétny príklad najväčšej spoločenskej kauzy deväťdesiatych rokov v optike účastníkov dramatických udalostí. Originálny a vizuálne sugestívny pohľad mladej autorky na našu nedávnu históriu ale aj prítomnosť, sa chce stať naliehavým impulzom pre spoločenskú reflexiu. (Forum Film SK)

(viac)

Videá (3)

Trailer 1

Recenzie (34)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Mnoho ľudí dokument znytočne podceňuje. Je točený iným spôsobom, skôr je to o výpovediach Zoltána Fegyveresa, priameho svedka výbuchu Remiášovho auta. Na druhej strane tu máme aj celkom zaujímavé pôvodné zábery, nie je ich veľa, ale zaujmú. Plusom je výpoveď Tótha, zaangažovanie Kočnera v tejto celej veci, ktorá je pre mňa osobne prekvapivá, ale aj výpovede Remiášovej na netradičnej báze (napríklad že nechala otvoriť truhlu a objímala dve hodiny hlavu svojho syna...), čo až zamrazí. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

EU naštěstí snahy o ohrození nezávislostí soudů potlačuje. Zdá se, že se podařilo potlačit i slovenskou mafii a země má etapu kovbojského kapitalismu z časů Mečiara za sebou.Jen jsem při sledování dokumentu kroutil hlavou.Trumfovým esem filmu se stal Oskar F., korunní svědek únosu syna prezidenta Kováče, který tehdy vypovídal, pak se skrýval s pomocí kamaráda Roba Remiáše a po jeho záhadné smrti v plamenech vozu uprchl do zahraničí. Sice se vrátil už před lety, zatímco dokument kolem jeho osoby buduje tajemno.Nicméně fakt, že sám Oskar F. jde po vlastní stopě a na tehdejší události se osobně ptá chodců v pouliční anketě, dává snímku říz. Naopak kámen úrazu tkví v tom, co distributor snímku nazývá „originálním formálním přístupem“. Přepjatá obrazová stylizace v duchu dobového materiálu, otázky typu, proč se vlastně privatizovalo, lány pampelišek, detaily cigaret, herecké vypravěčství, zkrátka filmařská manýra artové odlišnosti ubíjí.Jednak vnáší do kriminálního případu časový i pocitový zmatek, takže nejen divák, který si přes dvacet let staré události vybavuje, se v něm těžko orientuje, jednak jen umíněně zakrývá, že nových poznatků, objevů či dokonce důkazů se tvůrcům nedostává. Všichni účinkující se tváří jakoby v poloutajení, jejich výpovědi se dramatizují, kamera si vybírá zanedbaná prostředí s nádechem smutku, marnosti a beznaděje.Ovšem dojem, že je něco shnilého ve státě slovenském, naznačuje spíše potemnělá nálada než průkazná věcná fakta. Dokumentarista může hledat buď objektivní pravdu, nebo subjektivní výraz; ve filmu Skutok sa stal platí bohužel to druhé. Takže nakonec utkví pouze drobnosti jako šibeniční dobový žert ˇve dvacáté minutě) v podobě záznamníku, který volající varuje - Rozmyslete si, co řeknete, tento telefon odposlouchává šéf Slovenské informační služby ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Prioritou je vražda Roberta Remiáša, ale ako to býva, všetko so všetkým súvisí, takže pozornosť sa dopraje aj zavlečeniu prezidentovho syna, pobytu Oskara F. v zahraničí, Tóthov vklad do kauzy, kauze Technopol a tým aj Kočnerovi. Je to veľmi sugestívny dokument, ktorý sa vymyká bežným dokumentom. Oceňujem zábery zo starých pokrčených VHS-iek, tieto autentické zábery oživili celý film. ()

bobby_jean 

všetky recenzie používateľa

Možno su tri hviezdy aj nadhodnotenim. Spracovanie je fakt mimo, kopa záberov sa tvári ako vrcholné artisticke dielo, dokument má však vypovedať o inom. Jedna vec je, ze ak trochu čítate médiá, nedozviete sa nič nové. Druhá vec však je používať zrnitý filter a snahu o umelecké poňatie vo chvíľach, ktoré su sami o sebe surové a nepotrebujú hajp navyše. Musím konštatovať sklamanie. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Uprimne nemám rád slovenské dokumenty. Neide o kvalitu, ide o tie zbytočné zábery, o to naťahovanie nezmyselné, o tie detaily. Informačne hodnotné, to bezpochyby, aj s prímesou jednej infošky, čo vám Únos nepovie, len to podanie je ubíjajúce. A je tu veľa emócií. Citlivejšie povahy si prídu na svoje. 3 z 5 ( Kino Dukla Svidník ) ()

Galéria (28)

Zaujímavosti (1)

  • TV premiéra sa uskutočnila na RTVS v roku 2020 v deň výročia vraždy Róberta Remiáša. (banacik)

Reklama

Reklama