Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Koniec februára 1836. Štát Texas sa chce odtrhnúť od Mexika, kde vládne diktátor, generál Antonio López de Santa Anna (Emilio Echevarría). Samozrejme, že s takou iniciatívou nesúhlasí a vyšle proti odbojným osadníkom menšie vojsko, aby ich snahy potlačilo. Osadníci sa ubránia a Santa Anna musí s hlavnou časťou mexickej armády vydať sa na sever. Veliteľ Texasanov vydá rozkaz, aby sa milície osadníkov stiahli, ale dve skupiny ho ignorujú. 187 osadníkov a dobrovoľníkov sprevádzaných dvadsiatkou žien a detí pod velením plukovníka Williama B. Travisa (Patrick Wilson), obchodníka a kongresmana Davyho Crocketta (Billy Bob Thornton) a dobrodruha Jamesa Bowieho (Jason Patric) sa opevní v Alame pri San Antoniu. Komplex chabo zabezpečenej pevnosti obľahne päťtisíc mexických vojakov. Osadníci sa preľaknú, chcú sa aj vzdať, ak im Mexičania zaručia voľný odchod. Santa Anna však potrebuje udeliť exemplárnu príručku a požaduje absolútnu kapitulácia. Texasania odmietnu. Zúfalý odpor obrancov zlomia Mexičania po trinástich dňoch ľútych bojov 6.marca, všetkých mužov, ktorí prežili, popravia. Prepustia iba ženy, aby rozšírili informáciu o porážke Alama. Mexičania sa však čoskoro dočkajú nemilého prekvapenia, keď ich na hlavu porazí armáda generála Sama Houstona (Dennis Quaid)... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (105)

Djkoma 

všetky recenzie používateľa

Takový propadák. Nejen výdělky, ale i filmově jde o velmi slabý film, který těží z Americké historie. Snaha vytvořit jakýkoliv vztah diváka k postavám dopadá špatně, stejně jako celý odtažitý a studený pocit z filmu, který vám někdo pouští a vy se jen díváte. Až ho pak někdo vypne, vy o nic nepřijdete. Herecké obsazení vypadá slušně, ale kromě Billyho Boba Thortona mě nikdo nepotěšil a takový Dennis Quaid je nejen nevyužitý, ale také zbytečně drsný. Nevím, co čekalo studio od filmu o známém historickém okamžiku bez pořádné hvězdy, v režii naprostého a slabého rutinéra Johna Lee Hancocka, vždyť tu není žádný komerční potenciál a ani kvalita! Autentičnost místa nebo zbraní a obleků je ve výsledku naprosto k ničemu, když snímek jen chladně opakuje známé události bez jediné špetky originality, invence nebo s trochou dobrého pocitu. Tento film je jako studená kostka ledu, v které je krásná historická zbraň plná dobových detailů. Bohužel led neroztál. ()

petero 

všetky recenzie používateľa

Film začína akoby uprostred deja, čo vôbec nevadí. Postavy v podaní Quaida a Patrica si rýchlo získajú vaše sympatie vzájomným handrkovaním a konfliktmi s okolím. Thortonovi stačí, že sa len ukáže na plátne a má váš rešpekt, kt. si získa aj počas filmu (hranie na husle v pevnosti Alamo, výstrelom do nepriateľských radov a záverečnými slovami). Postupom prichádza nuda, film je o hŕstke vojakov-nevojakov-alkoholikov brániacich rozpadávajúce sa Alamo proti nablískanej pártisícovej armáde a márne čakajúcich nejakú posilu. (Film som videl na DVD kde keci nepriateľov neboli prekladané, takže + 10 min. nudy). Zo scény odídu Quaid, kt. v Alame ani nebol, Patric je pripútaný na posteli kôli ťažkej chorobe a BBT to sám neutiahne. Zmena nastane nečakaným vpádom nepriateľov do Alama a následného masakru všetkých v nej, hlavne Patric z posteli siahajúci po svojom rešpektívnom nožomeči je hnusne prepichnutý desiatimi bodákmi a vy začínate nenávidieť postavu Quaida prečo im neprišiel s niekým na pomoc a čo znamenali tie jeho hrdinské keci, keď teraz zdrhá pred blížiacou sa nepriateľskou armádou, ktorú zrazu rozpráši za 18min.(?)... ()

Reklama

tom88 

všetky recenzie používateľa

Viem, že to asi nieje na čisté 4*, skôr 3,5*, možno keby bol film o 20 až 30 minút kratší, bolo by to na čisté 4*. Niektoré scény boli dosť naťahované a niektoré tam ani nemuseli byť, ale dá sa to odpustiť, lebo Billy Bob to tam celé zachraňoval (Billy je čím ďalej lepším hercom) . Je to film na dlhšiu chvíľu, ale ku koncu bojové scény celkom potešia. 72%. ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Letmé nastínění politické přetahované v Texasu a zúčastněných postav s jejich drobnými starostmi před neočekávaným příchodem tisícihlavé mexické armády připravilo půdu slušně, ovšem pak to šlo od desíti k pěti. Filmaři již během prvního útoku vytáhli vlastenecký prapor obdivného patosu do nesnesitelné výše, protože přece oslavují hrdiny, co "vytvořili národ". V jinak opravdových, neošizených kulisách se navíc hlavně nudně povídalo, mezi krátkými útoky nastávaly dlouhé (celodenní) pauzy. Epická finální bitva nicméně do toho umírání trochu, ehm, života vlila. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Toto stvárnenie z roku 2004 je filmoch z rokov 1960 a 1987 tretím, ktoré som videl. Spočiatku som mal pocit, že jediný rozdiel bude ako vždy len v podaní pre inú generáciu. Avšak mierne ma to prekvapilo, keďže to do seba zaradilo aj udalosti po dobytí pevnosti Alamo. Neúcta k Mexičanom generáciu po generácii zjavne narastá, no našťastie zaradili aj určitú sebakritiku, ktorá to aspoň vyvažuje. Opäť je to dlhý film, no technicky oproti predchodcom vylepšený, do asi najmenšej dĺžky toho vtesnali najviac lebo sa poučili a bezvýznamné dialógy sem nedávali, aj keď nebolo zas všetko úplne dobré. Problém je len akýsi prínos, akási silnejšia emócia, niečo čo vo filmoch po roku 2000 sa považuje ako znak modernej kvalitnej kinematografie, toto je proste len obyčajný historický film, ktorý prevyšujú aj mnohé staršie. Všetky tri diela, ktoré som o tejto udalosti videl sú si kvalitou podobné a bolo by obtiažne určiť ich presné poradie, ak si chce niekto pozrieť film o tejto udalosti, kľudne nech zvolí ktorýkoľvek, čím si človek zvolí novšie, tým mu dá širší rozhľad, čím staršie tým detailnejšie rozoberá bitku o Alamo. S týmto ako aj s ostatnými však veľmi spokojný nie som. ()

Galéria (14)

Zaujímavosti (16)

  • Zabitie Davida Crocketta ako je znázornené aj vo filme je pripísané na účet mexického vojaka, Jose Enrique de la Pena. (Smok)
  • Natáčanie filmu trvalo 7 mesiacov. (Smok)
  • Disney pôvodne plánoval vydanie filmu na Vianoce 2003, ovšem ku dňu vydania musel verejnosti oznámiť, že režisér John Lee Hancock ešte stále na filme pracuje. (Smok)

Reklama

Reklama