Reklama

Reklama

Japonská mafie

  • USA The Yakuza (viac)
Ukážka z filmu

Bývalý soukromý detektiv Harry Kilmer ví hodně o Japonsku… a hodně o gangsterech, kteří drží ochrannou ruku nad hazardními hrami a obchodem se zbraněmi v Japonsku. Dobře také ví, že existuje špatný a správný způsob, jak se přiblížit brutálnímu podsvětí. A uvědomuje si, že co se týče síly, bojí se členové gangu jediného: větší síly, než je ta jejich. Do Japonska se vrací po letech, aby pomohl svému starému příteli nalézt unesenou dceru. Nalezne tu i ženu, kterou před lety tolik miloval. Vrací se vzpomínky a oživují se staré rány. Jednou z živých ran minulosti je právě ten jediný, který mu nyní může pomoci dívku najít... Robert Mitchum hraje hlavní roli v tomto napínavém filmu, o kterém jeho režisér Sydney Pollack říká, že: „je prvním filmem, který ztvárňuje nové Japonsko do skutečného příběhu, a přitom ho uchovává autentickým“. Autentičnosti přidává i další herec Ken Takakura, „japonský Clint Eastwood“. Od začátku je Japonská mafie – Yakuza – plná intrik a překvapení. Čest a věrnost jsou základem života a smrti. Násilí je rychlé jako tokijský vlak a tradice velí zemřít. (Warner Home Video CZ)

(viac)

Videá (1)

Ukážka z filmu

Recenzie (65)

Chrustyn 

všetky recenzie používateľa

NA svou dobu docela otevřená noir kriminálka s prostředí Japonska a hlavně japonské mafie. Drsný scénář Paula Schradera a standardně pomalá Pollackova režie, která unavuje hlavně v první polovině, která sice ukazuje krásné exteriéry a interiéry a seznamuje s japonskou kulturou, ale diváka spíše nudí. Akční závěr však výsledný dojem zachraňuje. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Škoda až příliš pozvolné úvodní poloviny, která platí daň za to, že je jedním z prvních setkání západního publika s Japonskem od války a tak je tu nutnost vysvětlovat pojmy i japonskou náturu. Tedy záležitosti, které dnes patří ke všeobecným znalostem. A tak se tráví moře času didaktickým vysvětlováním bušida, jakuzy, katany, citu a povinnosti pro čest a závazek apod. Místy to působí skoro až jako zfilmovaní těchto záznamů z wikipedie. Na druhou stranu to na rozdíl od mnoha podobných filmů není k japonským tradicím „zápaďácky urážlivé“ a naopak to pravidla i specifika dodržuje. Jakmile je však vše vysvětleno a začne samotné nesmlouvavé krvavé splácení dluhů a letitých osobních závazků, tak již není na co si stěžovat. Tedy krom toho, že pohled do historie, zvyků a závazků v rámci jakuzy si stejně lépe zpracovali sami Japonci; především pak v tvorbě Hidea Gošy. ()

Reklama

Duotone28 

všetky recenzie používateľa

Ak sa mam vratit spat kinematografiou...a dat si dokopy filmy nesuce v sebe fenomen a srdce "mafie"...,the Yakuza je urcite kultovym snimkom. Nejeden film bral z nej priklad...a mrzi ma, ze sa mi ju podarilo zhliadnut az TERAZ. Oproti spickovemu, brilantnemu a podla mna novodobemu mafianskemu klenotu "A Dirty Carnival" sa pochopitelne historicky vracia spat...a tak isto ani 30 rokov rozdielu medzi Pollackovim snimkom a vyssie spominanym Dirty Carnivalom nespravilo totalne ziadnu chybu...ci uz po stranke scenara alebo kamery...ktoru zvlast chcem vyzdvyhnut, a dat uznanie, bo tak ako sa s nou pracovalu prave v tomto filme so zmyslom pre detail...nevidel uz pekne davno. Z mojej strany kultovy snimok...a plne hodnotenie 5/5,nazdar ()

dezorz 

všetky recenzie používateľa

Najst skutocne dobru gangsterku, ktora by nielen dodrziavala pravidla dobreho znaru, ale aj mimozanrove pravidla dobreho filmu je skutocne tazka uloha. The Yakuza dobrou gangsterkou je. Natocil ju S. Pollack tesne predtym, nez natocil spionazny thriller Tri dni kondora. Povodne boli planovani rozni ini reziseri, scenarista tuzil po mladikovi Scorsesem, ale producenti nakoniec zvolili v tej dobe uz prevereneho Pollacka. A dobre urobili, namiesto nervozneho zacinajuceho scorseseho je tu pevna filmarska ruka. Naviac, scenar napisal clovek, ktory v japonsku skutocne zil a yakuzacke filmy mal dokladne napozerane. Tak vznikol US film odohravajuci sa v japonsku ktory je, na pomery zanru, velmi realisticky. Existencionalna gangsterka s moralnym posolstovom osobnej zodpovednosti podana klasickou pomalou vystavbou deja, spinavymi farbami, melancholickym hudobnym sprievodom a lenivym hercom v hlavnej ulohe. Akcnych scien je malo, o to brutalnejsie a realnejsie posobia. nejde sice o medznik zanru, ale tak zabudnuty ako tento film je, si veru nezasluzi byt. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Na začiatku som bol skeptický. Ale pravdou je, že ten príbeh sa tak krásne odvíja a rozbaľuje, že na konci z neho zostáva číre potešenie. Pollack veľmi umne a pomaličky rozvíja motívy priateľstva, pomsty a zrady. Vzťahy medzi postavami prechádzajú množstvom mikrosituácií, ktoré posúvajú celú rovinu povestného stretu západu a východu do novej a omnoho zaujímavejšej roviny. Ovplyvňujú sa navzájom. Cez hlavnú postavu sa dozvedáme o zvyklostiach, tradíciách a cti danej kultúry a tiež o organizácií ako je yakuza, a rôznorodé prostredia (od uličiek, kúpeľov alebo sídiel) umocňujú vizuálnu pestrosť a komplexnosť myšlienky, ktorú sa snaží režisér divákovi predať. Jediné čo mi naozaj vadilo bol toporný prejav hlavného predstaviteľa. Robert MItchum má možno na svojom konte množstvo zaujímavých úloh, ale tu sa jeho Harry Kilmer (či už oblečením, alebo prejavom) absolútne nehodí. Nebyť jeho(ako herca) ten film by patril k tomu najlepšiemu čo neo noir ponúka. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (7)

  • Za scénář dostal autor zaplaceno 300 000 dolarů, což v té době byla nejvyšší vyplacená částka za filmový scénář. (pawleta)
  • Původně se počítalo, že film natočí Robert Aldrich s Lee Marvinem v hlavní roli. Poté, co byl Marvin nahrazen Mitchumem, došlo i ke změně na místě režiséra. (pawleta)

Reklama

Reklama