Reklama

Reklama

Tri dni Kondora

  • Česko Tři dny Kondora (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý literárny vedec Joe Turner pracuje pre CIA. Jedného dňa po návrate z obeda nájde všetkých svojich spolupracovníkov zavraždených. Pod svojím krycím menom Kondor informuje o udalosti centrálu, ale potom mu napadne, že i on sa môže nachádzať v ohrození života... (STV)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (425)

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Klasická spolupráce Pollacka a Redforda. Velký thriller, který lehce strčí svou knižní předlohu do kapsy. Protože zatímco James Grady svého Kondora nechal rozmělnit v celé trilogii banálních zápletech, Pollack a Redford zhustili to dobré z prvního románu Šest dní Kondora a vytvořili dílo plné napětí a brilantních výkonů. Ačkoli si Pollack původně přál na záporáka Lina Venturu, nakonec si velmi oblíbil výkon Maxe von Sydowa. Zajímavý výkon podala i Faye Dunaway. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Na včerajšok si nespomínam. Dnes pršalo.“ 3,5*. Miestami (výťah) hitchcockovský triler o obyčajnom mladíkovi (skoro 40-ročný Redford ehm), ktorý sa omylom ocitne v epicentre desivých vládnych i nevládnych tajných akcií, v ktorých figuruje 20 nájomných vrahov na meter štvorcový. Snímka po akčnej scéne zostarla (bitka s poštárom), ale dýcha z nej krásna retro atmosféra, na ktorú bol Pollack vždy majster. K tomu silné herecké obsadenia (Redford, Dunaway, von Sydow). A situácia, kedy vláda krvavo (a neoficiálne) zasahuje do života obyčajných ľudí, je stále (a bude vždy?) aktuálna. ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Poučný film o tom, ako čítanie kníh škodí zdraviu. Pre literárneho vedca Joa Turnera (Robert Redford) je to deň ako každý iný. Prichádza do práce, zvíta sa s kolegami, vyrieši aktuálny problém a poberie sa kúpiť šéfovi raňajky. Historická literárna spoločnosť, v ktorej pracuje, je však len zásterkou pre analytické oddelenie CIA,a keď sa Turner vráti, zisťuje, že všetci sú mŕtvi. Netrvá dlho a v pätách je mu profesionálny zabijak s tvárou notorického predstaviteľa démonických záporákov Maxa von Sydowa... Tri dni Kondora sú znamenitým a komplexným napínavým špionážnym thrillerom, akých už dnes veľa nenájdeme (z novších možno jedine Jeden musí z kola von). V 70.-tych rokoch nebol tento druh zápletky príliš klišé, a už vôbec nie v prevedení, v ktorom ho zobrazil Pollack. Scenár nemá nijaké hluché miesto, ani minútu, počas ktorej by sa mohla dostaviť nuda - Turner je v neustálom ohrození života a dobre to vie. Dokonca aj tak trochu zbytočná postava Faye Dunawayovej je vďaka jej talentu niečo viac (a divák si tiež užije jednu žhavú sexuálnu scénu). Redford je samozrejme vynikajúci a najlepšia možná voľba do tejto role - čo dokázal svojim obsadením aj v ďalšom špionážnom thrilleri Všetci prezidentovi muži, kde si zahral po boku Dustina Hoffmana. Čerešničkou na torte je už len záverečný twist, v ktorom sa však niekto môže stratiť. 85% ()

dopitak 

všetky recenzie používateľa

Jakmile se někdo přehnaně rychle navzdory okolnostem sblíží, jde mi to trochu na nervy. Tady v jednom záběru Redford na Dunawayovou míří zbraní a v druhém... Takže souhlasím, že romantika celkem dost kazí dobrou atmosféru. Dneska se točí podobné filmy, hlavní ženská postava se taky raději vrhne do náručí hlavní mužské postavy, přestože by logika v danou chvíli velela začít ječet a utíkat na druhou stranu, jenomže v dnešní době je u toho taková honička postav, aut, zbraní a střihů, že si ještě rádi vzpomeneme na starýho dobrýho Pollacka. A v předrevolučním barrandovském dabingu se Soukupem, Munzarem a hlavně skvělým Otou Sklenčkou nemůžete šlápnout blbě. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Z dnešného pohľadu vizionársky film o zahraničnej americkej politike. Niežeby to tak nebolo vždy, ale v súčasnosti pointa filmu naberá na váhe. Literárny vedec Joe Turner mal tú smolu, že vďaka svojej šikovnosti a horlivosti stúpil niekomu na otlak, a tak musel byť odstránený. Tým sa začal pre neho boj o život, boj o čas potrebný na rozlúsknutie tohto špionážno-politického oriešku a tým aj na svoju záchranu. Koniec mi už prišiel trocha preexponovaný, už som sa trocha strácal, hlavne v menách, postavách a s nimi spätými súvislosťami. Tiež by ma celkom zajímali ďalšie osudy Joe Turnera, myslím, že sa z tejto postavy dalo vyťažiť ešte viac. Ale aj tak, veľmi dobrý, nadčasový krimi thriler. 80/100 ()

Galéria (70)

Zaujímavosti (33)

  • Film bol natočený na jeseň, no odohrával sa v zime. Na uliciach, kde sa natáčal film, sa museli odstraňovať listy zo stromov, aby sa vytvoril potrebný zimný vzhľad. Robert Redford, zanietený ekológ, na tento proces dohliadal, aby zabezpečil, že nedošlo k poškodeniu života drevín. (Arsenal83)
  • Počítač, který je na začátku filmu použitý pro skenování, je set dvou počítačových skříní. V jedné je samotný počítač DEC PDP-8/E a pod ním pevný disk RK05 (1500 otáček, 14" výměnné cartrige s plotnami o kapacitě cca 2,5MB). Druhá skříň je osazená páskovou jednotkou DECTape TU56. Optické rozpoznávání znaků na tomto počítači je pravděpodobně jen filmařskou licencí. Výkon stroje nebyl pro podobnou práci dostatečný. (nocturne)

Súvisiace novinky

Redford prchá před LaBeoufem

Redford prchá před LaBeoufem

26.07.2011

Samozřejmě jen na plátně. První dobrá zpráva: Robert Redford se vrací k jednomu ze žánrů, který jej proslavil – když se řekne „polit-thriller“, každý si vybaví legendární Tři dny kondora. Nový film,… (viac)

Denzel si hledá bezpečné bydlení

Denzel si hledá bezpečné bydlení

11.07.2010

V akčním thrilleru Safe House studia Universal si totiž zahraje vězně a zároveň korunního svědka, který je pod ochranou CIA. V rámci programu pro ochranu svědků je uklizen někam do Jižní Ameriky.… (viac)

Reklama

Reklama