Reklama

Reklama

Počítačový expert Michael Jennings (Ben Affleck) sa dobre živí kopírovaním a falšovaním programov. Firmy, pre ktoré pracuje, sa poisťujú tak, že mu po vykonaní práce dajú vymazať príslušnú časť pamäte. Muž tak žije stále akoby „nanovo“. S vidinou veľkého zárobku prijme nevšednú zákazku od svojho známeho, miliardára Jamesa Rethricka (Aaron Eckhart), a strávi v jeho laboratóriu tri roky. Namiesto sľúbenej sumy však v banke dostane len obálku, ktorú si údajne sám poslal. Obálka obsahuje dvadsať obyčajných predmetov. Vzápätí zistí, že má v pätách agentov FBI a o jeho život usilujú Rethrickovi ľudia. Michael začína skladať obraz toho, čo sa stalo, v čom mu pomáha jeho milenka, biologička Rachel Porterová (Uma Thurmanová). Bola jeho práca pre Rehricka naozaj taká nebezpečná, že mu hrozí smrť? Podarí sa mu odhaliť pravdu skôr, ako zomrie? (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (19)

  • V knižnej predlohe je súčasťou stroja času aj mechanické rameno, s ktorým možno manipulovať v minulosti. Toto rameno sa však vo filme neobjavilo. (Greenpeacak)
  • Scénář filmu prošel i rukama českého režiséra Jana Svěráka, který o něm chvíli uvažoval, ale nakonec jej odmítl: "Měl výborný začátek, ale ten konec byl tak blbě americkej... když má příběh zajímavý jen začátek, tak to je konec." (NIRO)
  • Natáčení probíhalo v Kanadě ve Vancouveru na místech Burrard SkyTrain Station, The Waterfall Building, University of British Columbia, Vancouver Technical Secondary School a ve Vancouver Film Studios. Dále se pak točilo ve Winnipegu v Manitobě. Natáčelo se od 3. dubna do 16. července 2003. (noelcoward73)
  • Za vývoj holo-monitoru získal Jennings (Ben Affleck) dne 22. prosince 2004 526 000 amerických dolarů a 19 centů. (Pyron)
  • V originální předloze Paycheck od Philipa K. Dicka si Jennings pošle naprosto jiné předměty, kterých je navíc jen 7. Byly to – šifrovací klíč, útržek jízdenky, stvrzenka k balíčku, kousek drátu, polovina pokrového žetonu, kousek zeleného oblečení a lístek na autobus. (HellFire)
  • 20 předmětů, které Michael vytáhne z obálky jsou – sluneční brýle, balíček cigaret, lístek na autobus, diamantový prsten, sponka, lísteček z cukroví, klíček údržbáře, zapalovač, sprej na vlasy, krabička zápalek, propustka do Allcomu, klíč k BMW, zrcadlo, známka, kuličková ložiska, klíč, půldolar, křížovka, kulka a hodinky. (HellFire)
  • Michael Jennings navrhoval holo-monitor od 19. října 2004 do 22. prosince 2004. Jeho hlavní projekt pak končil v červnu 2007. (HellFire)
  • Ve zdánlivě náhodné číselné sekvenci na začátku se objeví jména všech členů štábu a všech předmětů z obálky. (HellFire)
  • Původně měla být Affleckova postava fanouškem New York Mets, ale Ben je ve skutečnosti velký fanda Boston Red Sox. Tak John Woo zaměnil tyto týmy ve scénáři. (Chatterer)

Reklama

Reklama