Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Morální základy malého texaského městečka jsou v troskách. Výbušné drama o moci a chamtivosti s držiteli Cen Akademie Marlonem Brandem (Nejlepší herec v hlavní roli Kmotr, 1972 a V přístavu, 1954), Robertem Redfordem (Nejlepší režie Obyčejní lidé, 1980), Jane Fonda (Nejlepší herečka v hlavní roli Návrat domů,1978 a Klute, 1971), a televizní hvězdou Angie Dickinson. Šerif Calder (Brando) není jediný, kdo pronásleduje Bubbera Reevese (Redford) poté, co unikl z vězení. Z cesty by si ho přál i naftařský a dobytkářský baron Val Rogers (E.G. Marshall), aby zakryl milostnou aféru, kterou má jeho syn Jason s Bubberovou manželkou (Fonda). Štvanice začíná. Když alkohol a omezenost vytvoří z místních rozvášněný dav, který chce vzít spravedlnost do vlastních rukou, pokouší se Calderova manželka svého manžela přesvědčit, že není nutné přivést Bubbera živého. Ale šerif bojuje za spravedlnost a nezastaví se až do krvavého vyvrcholení. Akční film uznávaného režiséra Arthura Penna Štvanice podle scénáře Lillian Hellman nenechá nikoho chladným. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (136)

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Marlon Brando ve výborné, ne-li nejlepší formě a podobenství o tom, jak je těžké přežít uvnitř "normální" společnosti. Pro silné osobnosti je to dost obtížné kdekoliv - ať se ten protest realizuje navenek (Redford), anebo "jenom" plápolá uvnitř člověka samotného (Brando). Štvanice je naprosto geniálním vykreslením jednoho neuvěřitelně nesnesitelného městečka a jeho skutečně odporně pokryteckého maloměšťáckého obyvatelstva Ameriky šedesátých let, která tomuhle světa tak přála. ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

ústředním motivem tu sice je hon na uprchlého trestance v podání Roberta Redforda, ale vzhledem ke stopáži přes dvě hodiny nejde o nijak intenzivní naháněčku a chvílemi se to celkem slušně vleče. Kdyby byla Štvanice o půl hodinky kratší, mohlo to být stylové drama, které by mělo šanci stát se klasikou. Takhle je to jen slušné řemeslo s výborným obsazením a povedeným koncem, který toho dost zachraňuje...60% ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

To obsadenie, to bolo pre mňa hlavné lákadlo filmu. Škoda, že filmu trvá hodinu a pol, kým sa rozbehne a nastane tá skutočná štvanica, pričom sa ukáže, kto je tým správnym chlapom a kto správnou ženskou. Samostatný útek cez polia a lúky, divoká jazda vlakom sa za štvanicu nedá považovať a tie naozaj drsné okamihy majú nakoniec značné množstvo divákov. Mladí aj starí sa chceli baviť a doba bola už taká, nemohli si to pozrieť večer v správach. Ako my, keď dostávame večer svoju dávku násilia, krvi a cudzieho nešťastia vo večerných krimi správach. –––– Radši o tom přemýšlejte. Radši o tom pořádně přemýšlejte. To se někdy v životě stane, že se nedá dluh splatit. –––– Ty si myslíš, že věřím na advokáta? To je tak pro tebe. ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Nie je jednoduché hodnotiť filmy, natočené a odohrávajúce sa v rokoch, keď som ešte nebol na svete. Možno práve preto mi pripadali všetci obyvatelia mestečka takí čudní a len ťažko možem uveriť, že by takíto ľudia naozaj mohli niekedy niekde žiť. Proste spolok cvokov, medzi ktorými vyčnieva pár jednotlivcov, ktorí nepodľahli davovej psychóze a dokázali sa im postaviť. Takéto vyhrotené situácie dávajú skvelú možnosť vyniknúť hereckým výkonom. Všetkému kraľuje tradične excelentný Marlon Brando, ale výborne mu sekundujú aj Jane Fonda a Angie Dickinson. Redford žiaľ aj napriek tomu, že sa všetko točí práve okolo jeho postavy, nemá dostatok priestoru, aby dokázal naplno rozvinúť svoj herecký potenciál. Až na pár malých nedostatkov, vyplývajúcich z doby vzniku (bitky), ide o výborne natočenú strhujúcu drámu, ktorá stojí za pozornosť. ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Štvanice je přesně mezi 4 a 5*, přičemž nakonec hodnotím nižší cifrou, jelikož po výborném začátku slibujícím strhující podívanou se dočkáváme značně strnulého tempa a nachází se zde tak prostor pro nudnější pasáže, které jsou však ke konci vytlačeny parádní dramatickou naháněčkou, kde opět v jisté míře figuruje typicky americký soudce lynč, jemuž těžko může ruka zákona zabránit. Marlon Brando, Robert Redford a Jane Fonda jsou vynikající a činí tento snímek něčím víc, než jen pouhým dramatem. Závěrečné minuty opravdu neměly chybu. 4,5*. ()

Galéria (66)

Zaujímavosti (6)

  • V počiatkoch produkcie bol do úlohy, ktorú nakoniec stvárnil Robert Redford zvažovaný aj Steve McQueen. (m.a.t.o.)
  • Kástingová riaditeľka odmietla obsadiť Faye Dunaway s odôvodnením, že pre filmovú branžu nie je dosť pekná a odporučila jej venovať sa radšej divadlu. (m.a.t.o.)
  • V knihe "Fiasco: A History of Hollywood's Iconic Flops" (voľne preložené ako "Fiasko: História ikonických prepadákov Hollywoodu") od spisovateľa Jamesa Roberta Parisha je tomuto filmu venovaná celá kapitola. (Motinski)

Reklama

Reklama