Reklama

Reklama

Temné hmoty

(seriál)
  • Česko Jeho temné esence (viac)
Trailer 2
Veľká Británia / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Predloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrajú:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(23)

Obsahy(1)

Temné hmoty, seriálová adaptácia oceňovanej rovnomennej trilógie spisovateľa Philipa Pullmana, ktorá je považovaná za novodobé majstrovské dielo imaginatívnej fikcie, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdanlivo obyčajnú, ale odvážnu mladú ženu z iného sveta. Lyra pri svojom pátraní po zmiznutom kamarátovi odhalí zlovestné sprisahanie, ktorého súčasťou sú únosy detí. Zo všetkých síl sa snaží porozumieť záhadnému javu zvanému Prach. Kým Lyra cestuje naprieč paralelnými svetmi, z ktorých sa jeden nápadne podobá tomu nášmu, stretne odhodlaného a statočného chlapca menom Will. Spoločne narážajú na neobyčajné bytosti a nebezpečné tajomstvá. Osud živých i mŕtvych je pritom v ich rukách. (HBO Max)

(viac)

Recenzie používateľa hygienik k tomuto seriálu (10)

Season 1 (2019) (S01) 

Prvá séria Temných hmôt je svojbytná záležitosť, ktorej sa podarilo "emancipovať" od knihy. Je temnejšia, dospelejšia, viac proticirkevná, ale nudnejšia a menej charizmatická než film Zlatý kompas, ktorému sa podarilo zachovať si optimistický tón a viac sa držal predlohy. 2. séria Magický nôž je ohlásená, tak uvidíme, či aj vznikne. Celkovo je 1. séria pre mňa skôr priemerná. Pomohlo by ak by bola o 1 - 2 epizódy kratšia. ()

Lyra's Jordan (2019) (S01E01) 

Čítal som knižnú predlohu. Prvé kapitoly knihy opisovali reálie sveta (Čo je Magistérium, ako funguje Jordánske kolégium, komunita Cigoínov, kto je Lord Fa). Od seriálu by som očakával, že sa vďaka svojej dlhšej stopáži bude venovať vysvetľovaniu stanovísk jednotlivých postáv. Ale on tomu venuje rovnako málo času, ako film Zlatý kompas, ktorý bol ale pre deti. Keď v knihe stojí, že Lyra je ryšavá, prečo tomu tak nie je vo filme? Nemali na farbu na vlasy? A prečo bola Nicole Kidman ako pani Culterová 3-krát charizmatickejšia? Ja teda s hereckým obsadením nie som vôbec spokojný. Navyše považujem za smutné, že seriál dabujú do CZ až 14 dní po premiére. ()

The Idea of North (2019) (S01E02) 

Popri tomto vyznieva Zlatý kompas ako optimistický a krásny film. Tvorcovia HDM atmosféru knihy ešte viac potemneli, takže sa z toho pomaly stáva Príbeh služobníčky 2. Je mi jasné, že väčšine divákov to vyhovuje, ale knižka obsahovala viaceré posolstvá a objasňujúce dialógy, bez ktorých to stratí filozofický rozmer. Práve ten ma v knihe uchvátil. Nebola to prostá kritika cirkvi, ale polemika o nej. Prečo sú tam autá a mobily? Seriál je trikovo slabý a ani 1 herec mi tam nesadol. ()

The Spies (2019) (S01E03) 

V tretej časti sa seriál začína viac odlišovať od knižnej predlohy. Zatiaľ mu to skôr škodí ako pomáha. ()

The Daemon-Cages (2019) (S01E06) 

Konečne sa aspoň jeden diel vyrovnal po emocionálnej a filozofickej stránke filmu. Ba v niektorých momentoch ho prekonal. Mrzí ma ten vizuál ako z Príbehu služobníčky a ani DK v hlavnej úlohe mi stále nepasuje. Isté však je, že ide o doteraz najlepšiu časť seriálu. ()

The Fight to the Death (2019) (S01E07) 

Nebolo to dokonalé, ale dobré áno. Tá súčasná linka z nášho sveta má konečne spád. Z knižky pre deti sa stal plnokrvný konšpiračný seriál pre dospelých. Budiž. Pri minulom dieli som s piatou hviezdou veľmi váhal, tak dnes ju tam dám. Hlavne za ten prekvapivý koniec časti. ()

Betrayal (2019) (S01E08) 

Na posledný diel série veľmi nevyvážené. Z hľadiska dialógov konečne zaznelo to, na čo som 7 častí márne čakal, ba viac. Lenže to bolo tak nahustené, až mi to prišlo priveľa. Mali to povedať v priebehu viacerých častí, nie naraz. Naopak dej bol menej akčný než som čakal, bitka sa odbila za 3 minúty. Celkovo vizuálne som čakal niečo veľkolepejšie. ()

Město strak (2020) (S02E01) 

Rok som čakal na 2. sériu s nádejou, že bude optimistickejšia, výstavnejšia, proste krajšia ako tá prvá. Aký bol môj dojem? Ako keď zakopnem o prah dverí a padnem na hu... ale nie od nadšenia. 1. Nič sa v tej časti nestalo. 2. Za každým rohom stojí iná silná žena. Je ich tam nejak priveľa. 3. Z pani Culterovej tu urobili psychopatku bez akýchkoľvek zábran. 4. Lyra sa tu tvári ešte viac zakabonene ako v 1. sérii. ()

Jeskyně (2020) (S02E02) 

Také prudké dejové zlepšenie som nečakal a som nadšený. Aj tá pozemská linka, ktorá v knihe nebola tak kľučová, je tu po jej rozvinutí zaujímavá. Najdôležitejšie ale je, že postavy začali vyslovovať svoje emócie a dokonca, světe div se, obhajovať svoje konanie. Škoda, že až v 2. sérii. ()

Zlo (2020) (S02E06) 

Raz to asi muselo prísť. Bu bu bu epizóda, kde sa skoro nič nestane. Aj to málo, čo sa stane, sa nikto nepokúša vysvetliť. Dúfam, že posledný diel série zodpovie aspoň nejaké otázky. ()

Súvisiace novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (viac)

Reklama

Reklama