Reklama

Reklama

Monk

(seriál)
Komédia / Krimi / Dráma / Mysteriózny
USA, (2002–2009), 90 h 39 min (Minutáž: 40–118 min)

Tvorcovia:

Andy Breckman

Hrajú:

Tony Shalhoub, Ted Levine, Jason Gray-Stanford, Traylor Howard, Bitty Schram, Stanley Kamel, Emmy Clarke, Hector Elizondo, Kane Ritchotte, Tim Bagley (viac)
(ďalšie profesie)

Série(8) / Epizódy(124)

Obsahy(1)

Jeho inštinkt je neomylný a jeho kombinatorické a pamäťové schopnosti sú fenomenálne. V dedukovaní, pátraní a pozorovaní je priam geniálny... detektív Adrian Monk.
Na televízne obrazovky opäť prichádza legendárny detektív Monk. Adrian je postavička vskutku originálna. Po smrti svojej milovanej manželky Trudy, ktorá zomrela za doposiaľ nevyjasnených okolností, Adrian upadol do úzkostnej psychickej poruchy. Má fóbie z ľudí, davov, výšok, mikróbov a mlieka. Je obsedantný a roztržitý. Odišiel od polície, liečil sa u psychiatra a živí sa ako súkromný konzultant, čo znamená, že pomáha pri vyšetrovaní zložitých prípadov. Napriek všetkej psychickej nerovnováhe mu to neskutočne myslí. V dedukovaní, pátraní a pozorovaní je priam geniálny. Jeho inštinkt je neomylný a jeho kombinatorické a pamäťové schopnosti sú fenomenálne. Napriek tomu sa ani nepohne bez svojej osobnej ošetrovateľky, temperamentnej Sharony Flemingovej, ktorá ho sprevádza na každom kroku. Je jeho ochrankyňou, hovorkyňou a jedinou priateľkou. Často to medzi nimi iskrí, pretože Adrian je naozaj neznesiteľný, ale po každom rozchode sa znova vrátia k sebe. V tejto časti Monk pomáha pri objasňovaní dvoch zdanlivo nesúvisiacich vrážd. V hlavnej úloh esa zaskveje Tony Shalhoub, ocenený zlatým glóbusom. Do úlohy Adriana Monka bol obsadený skvelý herec Tony Shalhoub, ktorý za svoj presvedčivý výkon obdržal v roku 2003 Zlatý glóbus.
Detektív Adrian Monk (Tony Shalhoub) navštívi so Sharonou Flemingovou (Bitty Schramová) a svojimi kolegami New York. V momente, keď sa chcú ubytovať v hoteli, sa v jeho vestibule spustí nepochopiteľná prestrelka, pri ktorej zahynie niekoľko ľudí. Na miesto činu príde okamžite tím detektívov a snaží sa zistiť, čo sa vlastne stalo. Do vyšetrovania sa samozrejme zapojí i Adrian Monk a svojím netradičným prístupom k práci spôsobí nemalý rozruch medzi svojimi newyorskými kolegami. Na základe získaných dôkazov sa snaží v teréne zistiť o prípade niečo viac, ale na stanici metra dostane panický záchvat a stratí sa vyľakanej Sharone z dohľadu. Tá je nakoniec nútená nahlásiť jeho zmiznutie na polícii... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (406)

Melies 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

8 / 10 Detektívny sitcom, zachcelo by sa povedať. Monk je ojedinelý v tom, ako nenásilne dokáže kombinovať humor a riešenie zdanlivo nevyriešiteľných prípadov, začo vďačí najmä originálnym, aj keď občas trochu skratkovitým zápletkám, a znamenite prekresleným postavám a hercom, ktorí im vo finálnej fáze vdýchli život. Avšak nech sa snažia akokoľvek, ten, kto celý seriál skutočne posúva ešte minimálne o jednu priečku vyššie, je Tony Shalhoub – jeho paranoidná, mikróbov a špinavých kľučiek od dverí sa desiaca kreácia jednoducho nemá obdoby. Samozrejme, bez podpory svojich kolegov by nebol ničím iným, ako otravným detektívom vo výslužbe, no najväčšie zásluhy mu tentoraz patria právom. ()

Avalon820 

všetky recenzie používateľa

Můj přítel Monk... To je skvělá oddychová podívaná. Vtipná místa jsou vtipná, napínavá napívaná a pan Monk? To je tak osobitá postava trpící extrémním množstvím fóbií, že by za její ztvárnění měl dostat Tony Shalhoub Oscara. Dovedete si představit v jeho pozici někoho jiného? Já tedy ne. Sharona i Natali jsou skvělé asistentky, které nahrávají na smeč, kde mohou, Ted Levine po deseti letech od Mlčení jehňátek změnil strany zákona a Jason Gray-Stanford je úžasná trubka :) Postava vedle postavy zkrátka úžasná a já jsem rád, že jim s roustoucím počtem dílu ani vtipu neubývá. Po vzoru pana Monka asi také začnu jíst písmenkovou polévku podle abecedy :) ()

Reklama

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

Za geniálny slovenský dabing tú poslednú hviezdičku pridám. A zakomplexovaný Monk traumatizovaný tragickými spomienkami je veľmi silnou postavou, hlavne keď si uvedomíte, že jeho „pitvorenie“ nie je vôbec vtipné, práve naopak. A až smutne reálne. (Vtipné je samozrejme to, ako sa tu cielene, cynicky a originálne dekonštruujú mnohé konvencie kriminálnych seriálov a zápletiek.) 90% ()

maxxxim 

všetky recenzie používateľa

Nie zlý nápad, no prevedenie na plátno pokrivkáva za mojimi predstavami. Obsedantný myzofobik v hlavnej úlohe vám príde zábavný asi tak na 187 sekúnd, kým nespozorujete, že periodicita predvídateľných scén a pohybov akceleruje čoraz vyššou frakvenciou. Niekedy p. Monk zabrúsi aj do vôd, v ktorých sa necíti doma, čoho prejavom sú rôzne trapasy a dejové kolízie, ale to k nemu neodmysliteľne patrí. Seriál pozerateľný, ale nie do takej miery, že sa budete tešiť na ďalšiu časť, prípadne stopáž dlhšiu ako 10 minút. Dal som 2 hviezdy teda jednu za snahu p. Monka niečo zarobiť na živobytie, dovolenku a tak. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Škoda že Tony Shalhoub bude navždy Monkom, rovnako ako bude Rowan Atkinson navždy Mr.Beanom. Tony je inak doslova úžasný herec a potvrdil to hlavne vo filmoch "Pot a Krv" a "Muž, ktorý nebol". Seriál Monk je ale pomerne prihlúply, rozvláčny a dosť nezaujímavý. Postava Monka je síce celkom zaujímavá, ale celý dej každého dielu a určitá hlúposť toho, čo sa okolo neho odohráva, túto postavu zatláča do pozadia. Jeho genialita je nesporná, avšak jeho rôzne fóbie by v trošku humornejšom alebo svižnejšom podávaní splnili asi predstavy tvorcov o komedialite. Povedal by som, že je to jeden z typov amerických seriálov, ktoré pre nás Európanov sú nezáživné a nezaujímavé, hoci tamojší diváci sú ním nadšení. Určite to nie je seriál, ktorým by som si spríjemnil voľný čas, ktorý by som mohol tráviť u televízora. ()

Galéria (566)

Zaujímavosti (80)

  • V epizóde "Mr. Monk and the Airplane" ("Pán Monk a lietadlo") Sherona stretla v lietadle istého herca, ktorý údajne hral v seriále Krídla (od r. 1990). V ňom sa objavil aj Tony Shalhoub (Pán Monk). (BoncheR)
  • Scénáristi někdy schválně satirizují Monkovu skoro dokonalou paměť. Např. v dílu 2x01 "Pan Monk se vrací do školy" si Monk nemůže vzpomenout, jestli je zločin na střeše jeho 4. nebo 5. nejhorší noční můra. (HappySmile)
  • Díl, který je rozdělen na dvě 44 minutové části, byl ve Francii sestříhán a vysílán jako jediný 44 minutový díl. Materiál, který byl vystřižen, zde nebyl nikdy odvysílán. (HappySmile)

Súvisiace novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (viac)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (viac)

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

21.02.2012

...a našli režiséra. Z prvního Red se vyklubal obstojný hit, pěkně se prodával na blu-ray a DVD a nejmenovaná kabelová televize díky vysoké sledovanosti hraje film zhruba třikrát denně. Už nějakou… (viac)

Reklama

Reklama