Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čo ak bola každá voľba, ktorú v živote urobíme, vopred rozhodnutá? Čo ak neexistujú žiadne náhody a naše osudy boli už dávno predurčené? Uprostred ukrutnej búrky sa schádza desať ľudí, z ktorých si každý stráži svoje tajomstvo. Vodič limuzíny (John Cusack), televízna hviezda 80. rokov (Rebecca DeMornayová), policajt (Ray Liotta), ktorý preváža zabijaka (Jake Busey), prostitútka (Amanda Peetová), mladomanželia (Clea DuVallová a William Lee Scott) a rodina v kríze (John C. McGinley, Leila Kenzleová, Bret Loehr) nachádzajú útočisko v opustenom hoteli, ktorý prevádzkuje nervózny nočný správca (John Hawkes). Keď však začnú návštevníci jeden po druhom umierať, úľavu z nájdenia prístrešia rýchlo vystrieda strach. Všetci si vzápätí uvedomia, že ak chcú prežiť, musia odhaliť tajomstvo, ktoré ich spojilo. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Diskusia

breeder

breeder (hodnotenie, recenzie)

zabudol som na herečku. Tá je 11-ta postava. S chlapcom je ich potom 12. No predstavte si, v jednej hlave držať toľko identít, už to samotné je na kazajku

breeder

breeder (hodnotenie, recenzie)

SPOILER:

áno, presne tak, je to úplne jednoduché, keď film príjmate taký aký je, v podstate sa nebránite zvláštnej kompozície, kedy všetky postavy, ktoré vo filme vystupujú (až na hodnotiacu komisiu) sú všetky výmysel jedného šialene chorého schizofrenika. Všetkých 10 postáv. A ako sa aj dozvedáme, všetkých 10 postáv zomrelo. Zomreli všetci, dvaja väzni, šľapka, mladý pár, podivný recepčný, prvý aj druhý fízel, potom otec s matkou. 10 postáv. Ovšem, trošku tajné a odhalí to len človek s bystrou mysľou je, že postáv v hlave bolo v skutočnosti 11. Len tá 11-ta vlastne celý čas bola tak trošku v úzadí, navyše je o polovicu menšia než ostatné. Je to ten mladý chalan, ktorého ste od začiatku ľutovali, chúďatko, veď prišiel najskôr o matku a potom o otca.

Teraz v čom je pointa filmu? Myslíte až vám závity horia ale na pointu neprichádzate? Veď aký zmysel má rozohrať fingované divadlo s 11 postavami, navyše všetci pomaly mrú ako muchy? Veď to ani nie je realita?

Pre mňa je pointa jasná - pacienta sa nepodarilo prevychovať, vždy v ňom bude kus zla, kus vraha. Aj keby zabili to decko. Všimnite si, decko od začiatku nevinné, ustráchané. Ostatní prejavovali násilnú povahu. Ale? Hint - kto pozorne počúva, dozvie sa, že náš sériový vrah (ten, ktorý je v skutočnosti) utrpel v detstve traumu, ktorá ho poznačila. A teda odvtedy bol zlý. A tento chlapec (fingovaná postava)? On prežil 2 tragédia. Najskôr matku, potom otca, navyše videl brutálne vraždy.

Chlapec je náš zosobnený sériový vrah. Dáva to kus zmysel. Teda? Takýchto ľudí sa nepodarí prevychovať, pozor na nich. Zrejme ho mali nechať na popravu. Psychiater dostal po zásluhe, len koľkých ešte stihne odpraviť?

movieband

movieband (hodnotenie, recenzie)

DamonS

SPOILER Co si tak pamatuju, tak to nebylo tak nepochopitelné. Každá osoba byla v podstatě část psychiky toho chlapíka v závěru. Jinými slovy, části identity člověka se schizofrenií. KONEC SPOILERU

DamonS

DamonS (hodnotenie, recenzie)

Úplně nepochopitelný nudný zamotaný film, který jsem prostě nepochopil... už nikdy víc.

na príspevok reagoval movieband

movieband

movieband (hodnotenie, recenzie)

to mě se film ze začátku jevil tak trochu jak 1408 (ale to bude asi tím, že tam je Cusack), hodně na mě zapůsobila atmosféra a děj taky (na poprvé sem ho pochopil a dostál sem názoru, že je to skvělý film!) co mě v druhé polovině odrazovalo bylo postupné odhalování pravdy SPOILER co mě odradilo asi tak nejvíc byla  část, kdy ho tam vyslýchali a jak se mu měnila ta podoba a pak ještě ta část u motelu, kde pobíhala ta prostitutka, řidič a ten vrah a následné zastřelení jak řidiče tak toho vraha v zájemné přestřelce - která mi přišla strašně ubohá, ale to bylo jen v tom momentu, protože pak jsem pochopil na konci filmu, že to tak krátké muselo být ... co můj názor na film celkově vyzdvihlo, byl samotný opravdový závěr, kde jeli tím autem do toho ústavu a jak tam Malcolm viděl tu prostitutka jak dělala v té aleji těch citrusů a následné objevení toho malého kluka (jeho vražedné psychické stránky) ... co mě úplně dorazilo byly závěrečné slova toho malého chlapce ... KONEC SPOILERU "Šlapu schody do setmění, potkám pána, co tam není. Co tam není dneska zas, ach kéž, kéž tak vzal ho ďas." .. po titulcích sem byl jak v tranzu .. skvělý film!

EastinMiles

EastinMiles (hodnotenie, recenzie)

vyborne..na zaciatku som mal pocit zu to bude druha Magnolia..potom som sa bal ze to skonci ako Izba 1408,ale podobne crty ako Tajomny ostrov to zachranili a preto sa celkovo pacilo velmi.

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

xhc

xhc (hodnotenie, recenzie)

no to diskusiu asi poriadne nečítate a nie len pri tomto filme, dievča a chlapec ;)

xhc

xhc (hodnotenie, recenzie)

keď to tak nevidíš už od začiatku // aby som sa vyhol nedorozumeniu, týmto som myslel "videnie, že spoileruješ" .. a mimochodom, som rád, že to nevnímaš ako navážanie... chcel som len zachrániť od sklamania tých, ktorí nechcú prísť o prekvapenie z filmu.... (teda mne podobní, a viem , že nie som sám :-)

majo25

majo25 (hodnotenie, recenzie)

to xhc: Vôbec to neberiem ako navážanie sa, ale ako pripomienku, čoho si aj vážim. Ja som to robil kvoli chuti diskutovat, kedže máme odlišné názory, a tvoj pokojný prístup len kvitujem.

xhc

xhc (hodnotenie, recenzie)

majo25 svoje sme si povedali, už to nemusíme rozvíjať do ďalších tém. reagovať som chcel len na tvoje spoilerovanie....nič viac nič menej.. keď to tak nevidíš už od začiatku, je zbytočné s tebou o tom ďalej písať. môj post ber len ako pripomienku - nič viac nič menej.

majo25

majo25 (hodnotenie, recenzie)

Vidíš, ja sa riadim princípom demokracie, "Jeden" - neznamená nič, väščina - je demokracia. Menšina sa skoro vždy MUSÍ podriadit väčšine. I ked tu už ani nehovorím o filme, ale o živote celkovom. 
A spat k filmu, "ja som jeden z tých, ktorý nečítajú ani len opis filmu na dvd" - to by som NIKDY neriskoval.

xhc

xhc (hodnotenie, recenzie)

Len si myslím, že niekomu týmto sa zážitok prekazit nedá // ak sa nájde, čo i len jeden - potom som mnou budeš súhlasiť? pretože keby som si ťa ja prečítal ešte pred filmom - rozhodne by si mi prekvapenie filmu zkazil s veľkým štýlom .... a to by som ja na rozdiel od teba za hlúposť nepovažoval... ja som jeden z tých, ktorý nečítajú ani len opis filmu na dvd ... rád sa nechávam prekvapiť a tvoj post bol viac než dosť ... ja to tiež nechcem riešiť - iba som ti to chcel medzirečou spomenúť - nemusíme to ďalej rozvádzať ... obaja sme si povedali, viac naozaj netreba. ani ťa nechcem poučovať - ako som napísal: bolo to odomňa napísane iba v zmysle "medzi riadkami" ..

majo25

majo25 (hodnotenie, recenzie)

nie, nezahováram, netrafil si sa. Len si myslím, že niekomu týmto sa zážitok prekazit nedá. Si naivný, ked si to myslíš. Ale mier. Bavme sa radšej o filmoch, nie o hlúpostiach.

xhc

xhc (hodnotenie, recenzie)

majo25 nepíšem ti v zlom... je jasné, že už zahováraš, ale tak to proste chodí a malo by to byť samozrejmosťou, avšak nie je... mne si svojim postom filmový zážitok neprekazil, ale som si ale istý, že niekomu inému sa tak stane.... a podľa toho, ako píšeš, je ti to na háku.. no ako myslíš ;)

majo25

majo25 (hodnotenie, recenzie)

to xhc: robíš z komára somára. Sú oveľa dôležitejšie veci, ako takéto drobnosti.

xhc

xhc (hodnotenie, recenzie)

majo25 myslím, že napísať dopredu, že tvoj príspevok bude z časti vyzrádzať obsah filmu, by bolo od teba férovejšie, než čokoľvek iné ;)

majo25

majo25 (hodnotenie, recenzie)

No ak to niekto bude chciet vidiet, ale najprv si bude chciet prečítat diskusiu na csfd (!), tak moj koment, ako aj polovičku komentov ostatných, nech preskočí..:)

xhc

xhc (hodnotenie, recenzie)

majo25 aspoň dopredu upozorni, že ideš vyzrádzať obsah filmu.. mnohí ti poďakujú....

majo25

majo25 (hodnotenie, recenzie)

Zase zle okategorizovaný film. Že vraj horor...film nemá žiadne hororové prvky! Je to mysteríozny krimi-thriller. Trošku je na škodu , že príbeh sa odohráva iba vo vrahovej hlave, čo na 100% eliminuje nelogičnosti jeho vymysleného príbehu. Pointa a nutnost rozmýšľat pri tom filme je jeho velké plus. A prekvapivý záver je suprový. Pre tých, čo nesúhlasia s tou poslednou vraždou (psychiatra a prípadne aj vodiča), len poviem, že scenárista to dal len preto (čo je dobré), aby nikto ani na sekundu nezapochyboval o pravej vrahovej IDENTITE. Moje hodnotenie: 69%

Campbell

Campbell (hodnotenie, recenzie)

Já jsem taky tenhle film na poprvý nepochopil. Spoiler tedy toho holohlavýho co se sním děje ano, ale ne pak jak je spojene s tou holkou a Timmym, nicméně vynikající thriller.

Forsberg11

Forsberg11 (hodnotenie, recenzie)

Boha jeho, čo som to za debilitu napísal, že Empire Island :DDD. Ani neviem jak by to vbehlo na klávesnicu. No a určite mám také niečo rád, niečo ako brainstorming. Určite Lyncha a ďalších významných režisérov, ktorých som ešte neodhalil skúsim...

lakikaki

lakikaki (hodnotenie, recenzie)

Mullholand a Inland Empire sú filmy, u ktorých nie je vôbec isté, že nejaký zmysel majú. „Zábavné“ je na nich to, že po projekcii nič nechápeš a snažíš sa nájsť zmysel aj tam, kde nie je. Opakovaná projekcia ti môže akurát tak odhaliť diery v tvojich teóriách, ale pravdepodobnosť, že sa dopracuješ k absolútnemu pochopeniu filmu je značne mizivá. Takže opakované projekcie v prípade týchto filmov nepovažujem za nijak veľmi nápomocné, môžu ti akurát sprostredkovať nové možnosti rozvíjania svojich teórií. A v podstate práve v tom je rozdiel medzi dobrými „mindfuck“ filmami a napr. Identitou. Identita pointu má a človek ju môže maximálne tak odhaliť (či už pri prvom alebo pri x-tom pozretí), a napr. Lynchoviny (aspoň podľa mňa) pointu nemajú, ale divák sa ju aj tak snaží odahliť, čím ju de facto vytvára. Ak si myslíš, že by ťa niečo podobné bavilo, tak toho Lyncha skús.

Forsberg11

Forsberg11 (hodnotenie, recenzie)

Nie, nie ani ja som ťa nechcel uraziť, vyzeráš byť celkom v pohode. Na Lyncha sa chystám už dlho no mám obavy, že keď som nepochopil dobre toto, že čo budem mať z takého Mullholand Drive alebo Empire Island, ktoré podľa toho čo viem patria k najťažšie stráviteľným kúskom svetovej kinematografie. No ale možno sa to podarí pomocou opakovaných projekcií, nemyslíš?

lakikaki

lakikaki (hodnotenie, recenzie)

Odpusť mi ten malý výpad, bol som trochu namosúrený kvôli záveru filmu a tvoja otázka mi na nálade nepridala :) Určite som ale nechcel ani trochu naznačovať, že si debil, zaostalý alebo pribrzdený, len ma otázky, ako tá tvoja, vedia pekne nasrdiť v prípadoch, že daný film je krásne pochopiteľný a diváka po celý čas vedie za ručičku. Síce som pochopil, že si Identitu sledoval iba kútikom očka, ale u tak dobrého thrilleru to akosi nechápem; ale to je tvoja vec. A ak by si si náhodou chcel PORIADNE rozhýbať mozgové závity, zožeň si niečo od Lyncha alebo odporúčam tiež mnou nedávno videný a fakt vynikajúci Primer.

Forsberg11

Forsberg11 (hodnotenie, recenzie)

Vďaka. Ale mohlo to byť bez tej narážky, génius :) Za to že nepochopím jeden film ešte nie som debil ani zaostalý a neznamená to ani to že ty si oproti mne génius. Nepochopil som to asi aj preto, lebo, som ten film pozeral len tak letmo a tie hlavné záchytné body mi asi unikli. Inak si mi to všetko pekne vyjasnil, a som rád že bol niekto ochotný to vysvetliť aj takému pribrzdencovi ako som ja :)

lakikaki

lakikaki (hodnotenie, recenzie)

Forsberg11: Bez urážky, ale vďaka ľuďom ako ty sa občas cítim ako génius… SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! SPOILER! Ten „holohlavý tučný“ – Malcom – bol reálna osoba, človek, ktorý zabil v skutočnosti. Trpel rozdvojenou (presnejšie „rozdesatenou“ [rozjedenástenou?] ) osobnosťou. Scény na súde sa odohrávali v skutočnosti, scény v moteli sa odohrávali len v Malcolmovej hlave. Všetky postavy v moteli boli osobnosťami, ktoré si Malcom vytvoril. Malcolm podstupoval liečbu, počas ktorej musel konfrontovať všetky svoje osobnosti preto, aby ich postupne eliminoval (zabil) a aby mu ostala iba jedna, v ideálnom prípade nie tá, ktorá ho „ovládala“ keď zabíjal (v reálnom živote). Keď postavy v moteli umierali, mizli aj osobnosti z jeho mysle. Nakoniec prežila Paris, takže z Malcolma sa stala Paris aj v reále. Nakoniec (zbytočná scéna v aute) ale zisťujeme, že vrahom, ktorý Malcolma „posadol“ v dobe, keď reálne vraždil, nebol ani jeden z trestancov (blonďavý väzeň + väzeň, ktorý sa vydával za policajta), ale chlapec Timmy a Timmy nejakým spôsobom „prežil“ elimináciu a zotrval v Malcolmovej hlave, zničil (zabil) osobnosť Paris a ovládol Malcolma, ktorý sa pokúsil zabiť psychiatra a šoféra. Jasné?

Forsberg11

Forsberg11 (hodnotenie, recenzie)

Môžete mi to niekto vysvetliť prosím? kto bol vlastne vrah? to decko či ten holohlavý tučný? a koho vlasntne zabíjal keď v tom motele bola všetko jedna osoba?

xhc

xhc (hodnotenie, recenzie)

5* , iba raz ma vytocilo: neznasam tie hystericke sceny (tej zenskej) ....neznaasam to!!! ale rychlo som na ne zabudol takze plati: 5*

Stegman

Stegman (hodnotenie, recenzie)

Co si trochu zaspoilerovat?(POZOR!) Moc by mě totiž zajímalo, jak to vlastně dopadlo... Včera jsem to viděl, ale nejsem si závěrem ani trochu jist: Vrah byl ten, co se objevil ve scéně na Floridě. To je jasné. Co ale znamenala poslední scéna? {A} Že šílenec, řidič a vrah je jeden a ten samý (čili že předposlední scéna je - chronologicky vzato - vlastně poslední)? Nebo {B} že jen šílenec a vrah použili náhodou stejná slova (čili šílenec a vrah jsou dvě různé postavy)? Něco mi říká, že to bude spíš {A} než {B}; pak ale nechápu, jak se mohli setkat (a reagovat na sebe) v přítomnosti dalších postav. Anebo je to všechno úplně jinak a já jsem úplně mimo mísu?

wdolek

wdolek (hodnotenie, recenzie)

jarku, to byla slatanina. kdyby to neskoncilo tim ohromnym odkrytim naruseneho dusevniho stavu "hlavniho" hrdiny, bylo by to mnohem lepsi. at uz mel ten clovek dle scenaristy jakoukoliv dusevni chorobu, urcite tim nelze vysvetlit diletace casu, posun v casoprostoru a podobne - kdy je evidentne jeden a ten samy clovek na vice mistech - at uz se mu v hlave odehrava cokoliv... snad by to slo vysvetlit jen projekci vidin do realneho sveta, jako napriklad v Kouli... tohle neni ani Bcko, pritom to melo ze zacatku docela naslapnuto na neco vic.

 (hodnotenie, recenzie)

na zacatku zajimave propleteni vsech postav,ktere se setkaji v malem motelu!-jak uz se tu nekdo zminil.je to napinave od zacatku dokonce,ale konec byl tak nejak divne propleten ze bylo tezke vydedukovat jak cely film vlastne dopadl.

Plasmon

Plasmon (hodnotenie, recenzie)

Bol to velmi dobry film s perfektne zauzlenym dejom kde som do poslednej chvile nevedel ako to vlastne bolo.Konecne nejaky dobry "horor" skor taka vyvrazdovacka ale za pozretie to stalo.5/5

salahadin

salahadin (hodnotenie, recenzie)

Dokonalost, od A do Z přesně ten typ filmu, co mám rád. A když tam hraje Cusack a Liotta, není co řešit.

JayKay

JayKay (hodnotenie, recenzie)

Velmi ale velmi zaujimavy pribeh a naozaj prekvapive rozuzlenie....Mne sa tento film cely pacil....

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

petraso

petraso (hodnotenie, recenzie)

for @ll: že vás bylo víc,tak jsem to smázla.... :-)))))))))) Ale jinak to není mým zvykem...

hirnlego

hirnlego (hodnotenie, recenzie)

po druhém pročtení ti dávám za pravdu, ačkoli je to tak nešťastně formulované, že je možný obojí výklad ... spíš mě ale trápí tady petraso - kdybych film neviděla a ze zvědavosti nakoukla sem do diskuse, asi bych vůbec nebyla ráda

yenn

yenn (hodnotenie, recenzie)

hirnlego: golfista imho pouze tvrdí, že Identita by fungovala i bez pointy, nikoli že žádnou pointu nemá.

hirnlego

hirnlego (hodnotenie, recenzie)

lol "nejuznávanější" uživatel prohlašuje, že tenhle film nemá pointu, no to je srandy kopec

 (hodnotenie, recenzie)

Jednoznacne patri Thriller Identity, k filmom, na ktore sa nezabuda. Takych filmov je strasne malo.

Súvisiace novinky

Zemřel herec Ray Liotta

Zemřel herec Ray Liotta

26.05.2022

Ve věku 67 let zemřel herec Ray Liotta, známý například z filmů Mafiáni, Identita, Kokain nebo Země policajtů. O smrti herce informoval server Deadline, podle kterého herec zemřel poklidně ve spánku.… (viac)

Co chystá režisér Logana?

Co chystá režisér Logana?

10.06.2017

James Mangold zabodoval už Identitou, Walk the Line nebo Vlakem do Yumy, kariérní vrchol ale slaví až letos díky Loganovi. Jelikož se jedná o Jackmanovu rozlučku se samotným Wolverinem, od začátku… (viac)

Thriller s přísně utajenou zápletkou

Thriller s přísně utajenou zápletkou

29.02.2008

Hvězda extravagantní série HBO Tudorovci Jonathan Rhys-Meyers nezanevřel ani na účinkování v celovečerních filmech. S jeho jménem je už nějakou dobu spojována do současnosti přenesená adaptace… (viac)

Reklama

Reklama