Reklama

Reklama

Putovanie s dinosaurami

(seriál)
  • Česko Putování s dinosaury (viac)
Veľká Británia / Nemecko, 1999, 3 h (Minutáž: 30 min)

Scenár:

Georgann Kane

Hudba:

Ben Bartlett

Hrajú:

Kenneth Branagh (rozprávač), Avery Brooks (rozprávač), André Dussollier (rozprávač)
(ďalšie profesie)

Epizódy(6)

Obsahy(1)

Znovu se můžete vrátit do dávno minulých časů a prožít velká prehistorická dobrodružství s neobyčejnými tvory, kteří žili na naší planetě. Naše cesta začíná před mnoha a mnoha miliony let ... Tvůrci oscarové série PUTOVÁNÍ S DINOSAURY se vrací, aby vám přiblížili napínavé, akční, prehistorické dobrodružství, u kterého vám budou vstávat vlasy na hlavě. Díky nim se můžete znovu podívat do země těch nejpodivnějších DINOSAURů. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa Rozjimatel k tomuto seriálu (7)

Putovanie s dinosaurami (1999) 

Pútavé, poučné a nápadité dokumentárne dielo o dinosauroch, ktorého vznik bol inšpirovaný Spielbergovým Jurským parkom (1993). Kombinuje krásne zábery skutočnej prírody s výbornou počítačovou animáciou dobových živočíchov a rastlín a robí to vizuálne podmanivým spôsobom. O spôsobe života rôznych druhov dinosaurov sa dozvedáme formou takých malých životných príbehov, často veľmi napínavých. ()

Nová krev (1999) (E01) 

Epizóda sa odohráva 220 mil. rokov p.n.l. (perióda trias), na superkontinente Pangea. Vtedy sa začali objavovať jedny z prvých dinosaurov. O 20 mil. rokov neskôr masové vymieranie vyhladilo tisíce druhov plazov,  dinosaury to posilnilo. Medzi inými sa oboznámime s nasledovnými živočíšnymi druhmi:   1. Placerias - veľký staroveký bylinožravý plaz (1 t) nepríbuzný dinosaurom.  2. Coelophysis - jeden z prvých, menších dinosaurov, dravec.   3. Cynodont - spojivo medzi plazmi a cicavcami.   4. Postosuchus - veľký predátor, najväčší mäsožravec na Zemi (6 m), vzdialený príbuzný dinosaurov, pohyboval sa ale po 4 končatinách.   5. Peteinosaurus - lietajúci plaz (primitívny vtákojašter), loviaci staroveký hmyz, vládca vzduchu.   6. Plateosaurus - obrovský (4 t} bylinožravý dinosaurus, príbuzný Coelophysisovi. ()

Doba titánů (1999) (E02) 

Epizóda sa odohráva 152 mil. rokov p.n.l. (Jura), kedy je už superkontinent Pangea rozdelený. Medzi inými sa oboznámime s nasledovnými živočíšnymi druhmi:     1. Diplodocus - 40 m, 25 t, najdlhší z rodiny sauropodov (bylinožravé dinosaury), ktoré dominovali v danom období (neskorá Jura) a boli najväčšie zvieratá, ktoré kedy kráčali po planéte.     2. Ornitholestes - 2-metrový mäsožravec, blízky príbuzný dinosaurov, z ktorých sa vyvinuli vtáky.     3. Stegosaurus - 7 t, nebezpečný bylinožravec.     4. Anurognathus - vtákojašter (pterosaurus), drobný lietajúci plaz.     5. Allosaurus - vrcholný predátor svojho veku.     6. Brachiosaurus - 13 metrov vysoký sauropod, 70 t, najväčšie suchozemské zviera aké kedy existovalo.                         . ()

Kruté moře (1999) (E03) 

Epizóda sa odohráva 149 mil. rokov p.n.l., (neskorá Jura), hlavne v plytkom starovekom oceáne Tethys, ktorý a vytvoril uprostred pevniny. Medzi inými sa oboznámime s nasledovnými živočíšnymi druhmi:     1. Cryptoclidus - 8 t, gigantický morský plaz, ktorého predkovia pred 75 mil. rokmi vstúpili zo súše do mora, 4 končatiny sa im zmenili na plutvy, oddychujú na súši, kde sú v bezpečí pred predátormi.     2. Ophthalmosaurus - najstarší z morských plazov, najlepšie adaptovaný, pripomína rybu.     3. Rhamphorhynchus - morský vtákojašter (Pterosaurus).     4. Žralok - brázdil oceán dávno pred prvým morským plazom a brázdi dodnes, v tom období je potravou pre Liopleurodona.     5. Liopleurodon - 150 t, 250 m, najväčší a najmocnejší mäsožravec aký kedy žil na planéte.     6. Eustreptospondylus - 5 m, najväčší na súši, mrchožrút.     7. Podkovový krab (Horseshoe crab) - staroveké stvorenie pochádzajúce z obdobia 150 mil. rokov pred Jurou a existovali minimálne ďalších 150 mil. rokov. ()

Giganti oblohy (1999) (E04) 

Epizóda sa odohráva 127 mil. rokov p.n.l., (krieda / Cretaceous), v (budúcej) Brazílii. Medzi inými sa oboznámime s nasledovnými živočíšnymi druhmi:   1. Pterosaury (vtákojaštery) - už tu sú 100 mil. rokov, rozpätie krídel 6 a viac metrov je bežné.   2. Ornithocheirus - 12 metrov rozpätie krídel, 100 kg, bezkonkurenčný kráľ oblohy.   3. Tapejara - bizarný pterodaktylný vtákojašter s veľkým hrebienkom.   4. Iguanodon - bylinožravec, kráča po 4 končatinách, ale vie behať po dvoch, jeden z najúspešnejších dinosaurov na planéte, obýval všetky kontinenty., jeho zadné žuvacie zuby boli evolučná výhoda, európsky druh do 3 t, väčší ako americký druh.   5. Polacanthus - neobratný. ostnatý, opancierovaný bylinožravec.   6. Utahraptor - mäsožravec s krátkymi nohami šprintéra.  7. Vtáky - lietajúce dinosaury, majú spoločných predkov s masožravými raptormi, ako evolučne úspešnejšie prevezmú oblohu od pterosaurov. ()

Duchové polárního lesa (1999) (E05) 

Epizóda sa odohráva 106 mil. rokov p.n.l. (stredná krieda), v Antarktíde. Medzi inými sa oboznámime s nasledovnými živočíšnymi druhmi:   1. Leaellynasaura - 2 m, dinosaurus adaptovaný na extrémne podnebie, veľké oči, sociálne zviera žijúce v hierarchických klanoch.   2. Koolasuchus - gigantický obojživelník, 0.5 t, mäsožravec, pozostatok z časov pred dinosaurami (150 mil. rokov dozadu).   3. Polárny Allosaurus - letný návštevník z teplejších severnejších zemí, 1 t, predátor, najväčší zabijak v lese, menší nasledovník mäsožravcov jury, vzácny druh, čo prežil na južnom pole.   4. Muttaburrasaurus - 3 t, bylinožravec, s nos ako trúbka.   5. Tuatara - plaz, čo prežil z časov dávno pred dinosaurami a prežije aj dávno po dinosauroch. ()

Konec dynastie (1999) (E06) 

Epizóda sa odohráva 65,5 mil. rokov p.n.l. (koniec kriedy), v (budúcej) Montane. Medzi inými sa oboznámime s nasledovnými živočíšnymi druhmi:   1. Didelphodon - malý cicavec, mrchožrút, vačnatec, vykrádač dinosaurích hniezd.   2. Tyranosaurus - 5 t, 13 m dlhý mäsožravec, najmocnejší predátor.   3. Ankylosaurus - 7 t, pre pancier odolný aj voči Tyranosaurovi, kyjak na chvoste.   4. Torosaurus - bylinožravec s rohami a veľkým hrebienkom.   5. Anatotitan - člen rodiny hadrosaurov kačacím zobákom (vtákopyskaté), najrozšírenejšej skupiny dinosaurov neskorej kriedy.   6. Quetzalcoatlus - obrovský vtákojašter (Pterosaurus), 13 m, žerie ryby, už vzácny, posledných 20 mil. rokov na ústupe.   7. Dromaeosaur - mrchožrút.   Koniec dinosaurov a 65 % života nastal pádom kométy s ničivou silou 10 miliárd hirošimských bômb do Mexického zálivu. Prežili iba vtáky, ako potomkovia dinosaurov. ()

Reklama

Reklama