Reklama

Reklama

Angel

(seriál)
USA, (1999–2004), 80 h 40 min (Minutáž: 44 min)

Hrajú:

David Boreanaz, Alexis Denisof, J. August Richards, Charisma Carpenter, Andy Hallett, Amy Acker, Glenn Quinn, James Marsters, Vincent Kartheiser (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(5) / Epizódy(110)

Obsahy(1)

Angel, upír s duší, po odchodu ze Sunnydale zamíří do L.A., kde chce pomáhat bezmocným a nadále pokračovat v boji proti zlu, aby tak aspoň částečně odčinil staré hříchy. Kromě jiného mu však život komplikuje i démonická právnická agentura Wolfram & Hart, která je přesvědčená o jeho důležitosti v blížící se apokalypse. Jeho tím tak čekají v tomto nikdy nekončícím boji krušné chvíle. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie používateľa SeanLSD k tomuto seriálu (3)

Angel (1999) 

Nikdy by som si nepomyslel, že niečo také môžem povedať, ale ANGEL je možno ešte lepší ako BUFFY, aspoň v niektorých ohľadoch. Je temnejší a dospelejší, čomu sa ani nemožno veľmi čudovať, lebo kým slečna Summersová má 17 rokov, jej nemŕtvy priateľ / frajer / kolega asi 271 a jeho predlhý (ne)život nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou, či už s dušou alebo bez nej. ____ Ani Buffy nemala na ružiach ustlané, ale predsa tam bola prítomná tá žiarivá iskra mladosti, radosti a života... Angelov svet je ale temnejší než noc, v tých najlepších chvíľach tichý, tmavý a melancholický, v tých najhorších skutočné peklo na zemi plné krvi, bolesti a smútku bez vyhliadky na smrť, a s iba chabou nádejou na vykúpenie. ____ Spolu s BUFFY pritom tvoria prepracovanú dvojicu, s presne nadväzujúcimi súvislosťami, dokonca na striedavé sledovanie - pre to isté publikum, pretože kto nesledoval prvý seriál, neužije si (a z valnej časti ani nepochopí) ani jeho následovníka (čo už tak neplatí naopak), a vlastne by to ani nemalo veľký zmysel. ___ V 1. SÉRIÍ sa osudy starých, hosťujúcich postáv - hlavne vzťah s oboma premožiteľkami, v 3 častiach zavŕšia - a súčasne úžasne chytro zostanú otvorené - veľmi emotívnym spôsobom, dá sa povedať, že BUFFY je bez nich neúplná. Situácie nových hrdinov sa zaujímavo a nanajvýš nečakane rozvinú a inferiórne postavy zo Sunnydale sa dostanú do popredia (i keď zrejme nie tak, ako by si priali) a dočkajú sa svojej dávky utrpenia.___ Nástup seriálu v prvých 3 častiach je doslova impozantný a človek získa pocit, že tam snáď ani nebude slabých dielov. V strede série sa však vyskytnú značné kvalitatívne zaváhania, kedy som si hovoril, že tvorcovia by urobili lepšie, keby sa nesnažili za každú cenu byť duchaplní. Prečo by mala byť každá druhá veta nasilu vtipná, ak celkové vyznenie je ponuré, prečo musia postavy šaškovať ? Hádžu si tým polená pod nohy a seriál sa akoby nevie rozhodnúť, čím chce byť. Sú tu epizódy dobre napísané, ale strašne natočené (HERO) aj také, kde je to presne naopak (SHE). Ale táto nevyrovnaná dýchavičnosť sa rýchlo spraví a ANGEL naberie rovnomerný vytrvalý dych a rytmus. Nasledujú výborné variácie tradičných motívov (RING, I´VE GOT YOU UNDER MY SKIN), vynikajúce ucelené príbehy (ETERNITY), intenzívny dvojdiel s Faith (ktorý sa dokonca - a to už je naozaj neuveriteľné - vyrovnajú tomu zo 4. série BUFFY) a grandiózne finále s neodolateľne diabolskou kompániou od Wolframa a Harta, ktoré je veľkým prísľubom do budúcnosti. ()

Season 1 (1999) (S01) 

V Angelovom samostatnom rozjazde sa osudy starých, hosťujúcich postáv - hlavne vzťah s oboma premožiteľkami, fantasticky zavŕšia - a súčasne úžasne chytro zostanú otvorené. Stane sa tak mimoriadne emotívnym spôsobom, dá sa povedať, že BUFFY je bez nich neúplná. Situácie nových hrdinov sa zaujímavo a nanajvýš nečakane rozvinú a inferiórne postavy zo Sunnydale sa dostanú do popredia (i keď zrejme nie tak, ako by si priali) a dočkajú sa svojej dávky utrpenia.___ Nástup seriálu v prvých 3 častiach je doslova impozantný a človek získa pocit, že tam snáď ani nebude slabých dielov. V strede série sa však vyskytnú značné kvalitatívne zaváhania, kedy som si hovoril, že tvorcovia by urobili lepšie, keby sa nesnažili za každú cenu byť duchaplní. Prečo by mala byť každá druhá veta nasilu vtipná, ak celkové vyznenie je ponuré, prečo musia postavy šaškovať ? Hádžu si tým polená pod nohy a seriál sa akoby nevie rozhodnúť, čím chce byť. Sú tu epizódy dobre napísané, ale strašne natočené (HERO) aj také, kde je to presne naopak (SHE). Ale táto nevyrovnaná dýchavičnosť sa rýchlo spraví a ANGEL naberie rovnomerný vytrvalý dych a rytmus. Nasledujú výborné variácie tradičných motívov (RING, I´VE GOT YOU UNDER MY SKIN), vynikajúce ucelené príbehy (ETERNITY), intenzívny dvojdiel s Faith (ktorý sa dokonca - a to už je naozaj neuveriteľné - vyrovnajú tomu zo 4. série BUFFY) a grandiózne finále s neodolateľne diabolskou kompániou od Wolframa a Harta, ktoré je veľkým prísľubom do budúcnosti. ()

Season 2 (2000) (S02) 

Angelova druhá séria dosahuje svojho vrcholu už pred polovicou v línií s Darlou a Drusillou, W+H a temným Angelom, a neprekvapí, že záver sa jej už po žiadnej stránke nemôže vyrovnať. Hoci koniec prinesie zaujímavé možnosti, kde sa prekvapivo absolútne všetky postavy musia vyrovnávať s novými úlohami, David Greenwalt napokon vymäkne a všetky ponúkané extrémne zapletenia, vyústenia a obete zabetónuje napokon happyendom (možno preto, aby o to viac zašokoval posledným záberom, ktorý vracia k Buffy ). Celá tá krutá démonia dimenzia s nevysloviteľným názvom sa nemôže vyrovnať peklu každodennosti, ktoré spozná v polovici série a vrcholovým častiam, predovšetkým trojici REUNION, REDEFINITION, REPRISE. ()

Reklama

Reklama