Reklama

Reklama

Luce (Kelvin Harrison Jr.) je černošský mladík, ktorý sa narodil vo vojnou zmietanej Eritrei, kde musel bojovať ako takzvaný detský vojak. Adoptoval si ho americký manželský Peter a Amy Edgarovci (Naomi Watts, Tim Roth) a dnes je hviezdou strednej školy vo Virgínii ako vynikajúci športovec s výborným prospechom. Cíti však nevraživosť voči svojej učiteľke dejepisu, Afroameričanke Harriet Wilsonovej (Octavia Spencerová), kvôli ktorej vylúčili z atletického tímu jeho kamaráta Deshauna Meeksa (Astro), keď mu v skrinke našla marihuanu a zavolala políciu. Znepokojená Harriet zavolá do školy Luceovych rodičov a ukáže im jeho esej. Študenti si mali vybrať obľúbenú historickú postavu. Luce si vybral Frantza Fanona, černošského politického radikála, panafrikanistu a marxistu, ktorý vyzýval k násiliu. Harriet to považovala za dôvod na prehľadanie Luceovej skrinky a našla zakázanú pyrotechniku. Znepokojení rodičia Luceovi nič nepovedia, ale spýtajú sa ho na učiteľku Harriet. Luce sa o nej vyjadruje negatívne, pretože nie je objektívna, má predsudky a vyzdvihuje len študetov, ktorí podporujú jej osobné názory. Zo Stephanie, o ktorej sa hovorí, že ju spolužiaci na večierku sexuálne zneužili, rada robí trpiacu obeť. Luce tvrdí, že neverí v násilie a len splnil zadanie pre esej - vybral si historickú osobnosť a popísal jej názory. Čo sa týka skrinky, zdieľa ju s ostatnými členmi atletického tímu a o pyrotechnike nič nevie. Učiteľka Harriet má sestru Rosemary (Marsha Stephanie Blakeová), ktorá trpí duševnou chorobou. Rosemary zdemoluje dom a Harriet ju odvezie do nemocnice, pretože je príliš labilná na to, aby s ňou žila. Amy (Naomi Wattsová) sa stretne so Stephanie Kimovou (Andrea Bangová), ktorá jej prezradí, že chodila s Luceom, ale rozišli sa.  Na večierku ju napadli nejakí chlapci, ale Luce sa jej zastal. Amy nemá o ničom ani ani potuchy... (TV JOJ)

(viac)

Videá (6)

Trailer

Recenzie (23)

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Jak se jako rodič/učitel postavit k indiciím, že se váš adoptovaný syn/příkladný jedničkář možná radikalizuje? Vnímavé (sociální) drama celou dobu naznačuje něco zásadního, aby ve výsledku přišlo se středoškolskou banalitou (i když i ta může být počátkem). Přímým vyzněním tedy zklamalo, byť teď při psaní komentáře zjišťuji, že se o něm dá přemýšlet i dál. ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Psychologické hysterické thrilleroidní drama. 1)  Problémy Ameriky se vší její korektností (nelze použít "rasistický" výraz colored, ale jen pojem of colour aj.), MeeToo a jinými specialitami mi připadají jako nemoci z blahobytu._____ 2)  Spoiler. Čti až po zhlédnutí filmu! Celou dobu jsem Louisovi bezvýhradně věřil a fandil. Hysterické chování a podezřívavost rodičů a zejména urputné učitelky Wilsonové mě silně lezlo na nervy. Nakonec se ukázalo, že všechno je jinak. Dostali mě._____ 3)  Mimochodem, kolik Eritrejčanů má podobně vysoký inteligenční kvocient, jaký vidíme u Luceho?_____ 4)  25letý Kelvin Harrison Jr. (Luce) s podmanivým úsměvem se do role hodil._____ 5)  Ovšem na jedné straně překvapující pointa mě současně i zklamala. Nedozvěděl jsem se, proč k celé věci došlo a proč se Luce choval tak, jak se choval. Asi si to máme, my diváci, domyslet sami._____ 6)  Výstižný koment: Sabrewulf*. ()

Reklama

petikacka 

všetky recenzie používateľa

No, pro mě je to rozhodně zajímavý film. Drama o chudáčkovi maličkém chlapci z Eritreje potažmo Etiopie, kterého adoptují američtí bílí bohatí manželé a zdá se, že z něj vychovali naprostého správňáka s nejlepšími známkami a ještě k tomu geniálního sportsmena. Všechno by bylo hepy kdyby....Kdyby nám ze šprta nezačaly naskakovat pupínky divného pocitu jeho totální manipulace každého a každým. Moc nechápu záměr režiséra, poněvadž zde to vypadá na pozitivní rasismus obrácený naruby a to už mi hlava pomalu nebrala. Z toho mám akorát pocit, že když se ti nelíbí kam jsi se dostal a máš se dobře, tak se vrať do válčící země a udělej si pořádek tam a pak budeš asi konečně spokojenej. Za mě 85% ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tim Roth a Naomi Watts si adoptovali etiópskeho chlapca, ktorému sa v škole darí a je akoby vzorom čiernej komunity. Potom mu jeho triedna učka so žabím ksichtom dá za úlohu napísať esej a všetci sú strašne šokovaní, že chlapec spomína policajné násilie. Takže Octavia mu prehľadá skrinku a nájde niečo znepokojujúce. Môže to znieť zaujímavo, ale film sám o sebe nie je až tak atraktívny. Je to dráma, kde nie je ani jeden dôvod na úsmev, všetci sú tam nejak utrápení, pridáva sa k tomu taká zvláštna hutná hudba, ale aj tak to mnou nijako nehlo. Jediná šanca je teda ak ste ešte nevideli film o rasových a genderových stereotypoch. Ale to by ste za posledných 10 rokov museli mať vypnutý TV, nemať pripojenie na inernet a doživotný zákaz vstupu do kín. Niekto hovorí, že ide o úžasný psychologický thriller, podľa mňa šlo o únavnú nudu. ()

solisoli 

všetky recenzie používateľa

Intelektuálny americký pár si adoptuje 7 ročného Afrikána, že aká je Amerika veľkorysá. Harmonicky vychovávaný Luce sa stáva príkladom pre rodičov, ktorí si myslia, že majú doma anjela. Tento mýtus o Luceovi vyvráti profesorka, ktorá sa popri inom rada pletie do mravných pokleskov študentov. A oheň je na streche. Objavia sa u Lucea prskavky a začne sa riadny hypersenzitivní boj, kde sa hľadá skutočná pravda. Pomaličky vyplávajú bežne obscénne zábavky študentov, ktoré sa dostanú na druhú koľaj, nakoľko profesorku vyfauluje Lucea s rodičmi, zo školy, navyše okorenené černošským striptízom, ako to už v podobných obohraných príbehoch, býva zvykom. Trápna, mľandravá, nezáživná paródia bez precedensu. ()

Galéria (11)

Reklama

Reklama