Reklama

Reklama

V roku 2006 vybudovala americká armáda na severe Afganistanu niekoľko vojenských základní, aby s pomocou miestnych obyvateľov zastavila prísun zbraní a talibanských bojovníkov z Pakistanu. Jednu zo základní postavili v provincii Nurestan, odľahlom údolí obklopenom pohorím Hindúkuš. Základňa Keating bola ostro kritizovaná pre svoju nevýhodnú polohu a riziká s ňou spojené. Nachádzala sa hlboko v horách v desivo zraniteľnom teréne a bola považovaná za smrtiacu pascu. Neústupčivosť vojenského velenia si napokon vyžiadala obrovské straty na životoch amerických vojakov, keď na základňu zaútočil nepriateľ. 3. októbra 2009 ráno pred šiestou bojovú základňu Keating brutálne napadlo viac 400  bojovníkov Talibanu. 53 amerických vojakov vzdorovalo útoku mnohonásobnej presile. Ich straty  boli obrovské a tento nerovný boj sa stal najkrvavejším stretom americkej vojny v Afganistane. Štyri mesiace po bitke sa zistilo, že v čase útoku Talibanu na základňu Keating mala byť americká jednotka už dávno preč a vôbec tam nemala čo robiť. Bola tam omylom, lebo ju zabudli preveliť... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (153)

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Běžný chod "neubránitelné" vojenské základny hluboko v horách Afghánistánu zachycuje kamera skoro dokumentárním stylem, už chybí jenom výpovědi zúčastněných do objektivu. Stěžejní část tvoří odražení masivního útoku Tálibánu, které dokáže být slušně intenzivní, ovšem přes nasazení či dlouhé vtahující záběry přitisklé na písek a krev plivající vojáky úrovně takového Black Hawk Down nedosahuje (spíš se blíží videohernímu Call of Duty). Lepší 3 * ()

M.i.k.e 

všetky recenzie používateľa

na Outpost sem narazil víceméně náhodou a i když jde viditelně o low cost válečňák, který se odehrává na jedné (úplně dementně umístěné) základně uprostřed ničeho s pár herci, výsledek je překvapivě solidní a intenzivní řemeslo, které dokáže vtáhnout a hlavně finální bitva o základnu je dost drsná a přitom nepřepálená. Je tu celkem znát, že jde o skutečnost opřený příběh, takže i když je tu cítit americký patriotismus, neteče z toho patos tak jak se to kolikrát celkem zbytečně děje.Co mě trochu mrzí je určitá anonymita postav. Těch tu sice není úplně moc, ale zároveň jich není ani málo a některé charaktery mi úspěšně splývaly a pletly se mi (tím spíš ve finálně řežbě). Tak jako tak jde o solidní film, který strčí s přehledem do kapsy i slavnější kolegy typu Lone Survivor atd...70% ()

Reklama

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Lepšie tri hviezdy, ale na štyri to žiaľ nemá. A je to škoda, lebo moderný vojnový film neskutočne upozadil jednu zásadnú vec, gore. Nie, že by tam žiadny nebol, ale pri tom masakri, ktorý nastal na tak malej ploche, bolo jasne viditeľné, že tam toho malo byť viac nie kvôli divákom, ale kvôli reálnejšiemu poňatiu. Takto samotná vojna ide trochu mimo a dosť to znížilo samotné napätie, že ako to vyvrcholí, keďže ja sa držím šablóny, že porovnanie, či to bolo naozaj podľa skutočnosti, alebo nie, si nechám až po zhliadnutí konkrétneho snímku, takže si to neštudujem dopredu a dopredu si nekazím zážitok s tým, že by som vedel, kto prežil a kto nie. Knihu som nečítal, takže to bola pre mňa čistá nepopísaná strana dejín amerického vojska a konkrétne takých, kde v podstate "utrpeli výhru". Nebyť Čierneho jastraba či Vojakov z Benghází, tak na tie štyri hviezdy vyskočím, lebo postavy boli castingovo dobre vybrané a aj mladý Eastwood dokonca ušiel, ale keďže tieto tri pecky sú neni iná liga ale doslova iná dimenzia spracovania, tak zostávam pri silnejších ale stále len troch hviezdach. Samozrejme sa tým nenechajte odradiť. Film je zaujímavý a minimálne ukáže, akí kreténi musia byť v určitých vrstvách vysokého velenia v USA, keď ich napadlo založiť základňu tam, kde ju založili. To bola v podstate pozvánka na rozstrieľanie a nešlo o to či, ale kedy. ()

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Nebolo to zlé. Lepšie ako niektoré iné filmy s menším rozpočtom, no Black Hawk Down nečakajte. Na oko to vyzerá pekne, sú tu nebezpečné hory a základňa rovno v údolí, skromná US vojenská výprava a dvojica známych hercov. Tak isto ani iný herci a ich postavy nie sú zlé. Príbeh moc nemá čo ponúknuť, šokujúce scény sa tu tiež nenájdu a film je primárne o udržaní tábora. Akcie je pomerne dosť a strieľa sa tam často, no niekedy je to iba chvíľka. Bavil ma tento príbeh amerických hrdinov a bránenie základne, no chýbali mi to trošku prepracovanejšie akcie, pretože klasické strieľania na nepriateľa s M4A1 moc nestrhne a takmer žiadnu taktickú obranu tu nenájdeme. Taktiež snajper by sa tu hodil, takto to bolo odbyte jednou scénou s Dragunovkou. Tak či tak, bavili ma postavy a aj akcie, ale určite to mohlo byť aj strhujúcejšie. 70%  - 3* ()

b.dragonfly 

všetky recenzie používateľa

Tohle byla jízda! Nebýt první pomalejší hodinky, kdy jsme nahlédli do života jednotky amerických vojáků a ve které zařvou "jen" dva velitelé, dávám 5*. Druhá půlka je ovšem totální masakrózní nářez, kdy se musí ubránit obrovské přesile bojovníků Tálibánu a je to fakt pecka. Skvělou roli zahrál Caleb Landry Jones. Top válečným filmem pro mně sice zůstává Na život a na smrt, ale tohle si zaslouží čestné druhé místo. ()

Galéria (103)

Zaujímavosti (6)

  • Vo filme si svoje role zahralo aj niekoľko skutočných vojakov, ktorí slúžili na danej americkej základni v Afganistane. Pôsobenie vo filme si pochvaľovali všetky zúčastnené strany. (MikaelSVK)
  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v Afganistane, tak jeho natáčanie prebiehalo na viacerých miestach v Bulharsku, vrátane filmových štúdií Nu Boyana. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (viac)

Reklama

Reklama