Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vedenie elektrárne stále popiera výbuch v Černobyle. Ruská vláda sa snaží zistiť, aká je situácia a následne začína s riešením problémov a evakuáciou oblasti. Vedkyňa z Bieloruska prichádza zo zistením, že problém by mohol byť omnoho horší. (Aktuality.sk)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (167)

Dacsus 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Dnešní tvorcovia horrorov by si mali začať robiť poznámky. Takto totiž vyzerá skutočný horror. Desivé, pod kožu lezúce scény, častokrát takmer mimochodom zachytené, pomaly ale iste budujúce mrazivú atmosféru (napr. na ulici Prypjati scéna, kde kamera spoza staršej pani s jej dcérou sleduje príchod obrnených vozidiel). A samozrejme hudba dokonalo toto všetko podfarbujúca. A napriek tomu že sa to horrorom byť nesnaží, dokumentuje to len reálne udalosti, je to desivejšie ako akýkoľvek z tých jumpscare blábolov, ktoré chrlí Hollywood už zopár dekád. ()

Ficka_CZ 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Drobné nedostatky (fakta vs. fikce) - Dle tvůrců jsou tři dobrovolníci, kteří jdou otevřít ventily rezervních nádrží zaměstnanci elektrárny. Ve skutečnosti jediným zaměstnancem, který se této operace zúčastnil, byl Ananěnko. Bezpalov a Baranov byli vojáci, kteří se (také dobrovolně) k Ananěnkovi přidali. Plus fakt, že Mi8, který (jako Jednička) hned při prvním zásypu spadne poté, co zavadí o lano jeřábu, spadl ve skutečnosti až někdy v říjnu při pokračování zásypu reaktoru. Ale i přes tyto nedostatky musím konstatovat, že takhle dokonale vykreslenou atmosféru jsem už dlouho nezažil. Tvůrci si můžou plácnout přes rameno.. a klidně i dvakrát. ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Túto seriálovú udalosť (tak dobre, Mini-sériu) r. 2019 (silno pochybujem, že sa Černobylu vôbec niečo aspoň kúsok priblíži za poslednú dekádu ?) odporúčam naozaj úplne každému, kto má aký-taký potenciál, t.j. koho vkuse baví sledovať depresívne zábery ako sviňa ! Existenčná atmosféra je poriadne extrémna ! _ V druhej epizóde som bol priamym pozorovateľom rôznych sekvencií, odohrávajúcich sa cca. 56 hodín (2 dni + 8 hod.) po úvodnej havárii, keď sa celý svet de-facto dozvedel, čo sa stalo, a pritom katastrofa nebola ešte ani zďaleka zažehnaná, ktoré spája spoločný handicap ! Myslel som si, že začiatok už nič neprekoná, ale vyzerá to tak, akoby si tvorcovia udržiavali (skrátka, majú esá v rukáve) stále vysokú latku obdivuhodnej atraktivity. Možno (určite) tomu vďačím za príchod nových postáv - Stellana Skarsgårda a Emily Watson (pre zaujímavosť: stretli sa už pred viac, ako 20. rokmi v snímku - Prelomiť vlny, ktorý považujem za maximálny skvost provokatéra Larsa von Triera), ktorí ozvláštnili, t.j. zatraktívnili hlavnú problematiku, v ktorej najviac vyčnieva Jared Harris, ktorého Valery Legasov je dominantný líder celého ansámblu. Je to moc strhujúce, že strhujúcejšie si to ani viac nedokážem predstaviť ! Najlepšie na všetkom je to, že keď sa zapozeráte, tak od obrazovky nedokážete oči odtrhnúť ! Výnimočná práca švédskeho d.p. Jakoba Ihreho ! ()

barrahir 

všetky recenzie používateľa

"Bohužel" už jsem viděl pár dokumentů předtím a... druhý díl na rozdíl od prvního už plně neodpovídá historii. Vrtulník nespadl při prvním letu, ale po půl roce díky oslnění od slunce, ale to bych pominul v rámci dramatizace. Horší mi přišlo, že konzilium fyziků, kteří na tom dělali, nahradila fiktivní Ulana Khomyuk (Emily Watson), bez jejíhož dramatického příjezdu osobákem do Černobylu by do dvou dní vybuchl vodík v nádržích a půlka Evropy vlastně byla zachráněna díky statečnosti jedné soudružky, protože Legasov to přehlédl. 8/10 ()

the_weaver 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Neschopnosť vedúcich aparátčikov najlepšie vynikne v priamej konfrontácii s odborníkmi a tej im v tomto dieli bolo naložené požehnane. Najviac však desili katastrofické scenáre z úst vedcov, ktorým sa mi ani dnes nechce veriť; tým skôr, že od ich naplnenia ľudstvo delila len odvaha troch ľudí a pár dní. ()

Galéria (99)

Zaujímavosti (13)

  • V čase 00:33:01 jde Valerij Legasov (Jared Harris) do restaurace a objedná si pití. Servírka mu podá skleničku, kterou odmítne a chce jinou. Sousedka u baru se ptá, zda je pověrčivý. Pravděpodobně první skleničku odmítl proto, že už věděl o nehodě v elektrárně a požádal o jinou, obrácenou dnem vzhůru, protože si myslel, že se do ní nemůže dostat radioaktivní prach. Ženě na dotaz o pověrčivosti přikývl, aby o nehodě nevěděla. Existuje také slovanská lidová pověra, podle níž ponechání lžic na stole obráceně znamená pozvání ďábla na večeři s těmito lžičkami. Je to tedy pravděpodobně varianta na tuto pověru. (HonzaR.)
  • Muži, ktorí boli poslaní do podzemia elektrárne v skutočnosti neboli dobrovoľníci, ako to vykresľuje seriál, ale boli to zamestnanci elektrárne, ktorí boli touto úlohou priamo poverení. Na rozdiel od seriálu nemali masky, ale len respirátory, a ich odmena za vykonanú prácu bola nižšia. Vymyslený je tiež potlesk a privítanie po ich návrate. Podľa jedného z nich, Alexeja Ananenka (Baltasar Breki Samper), to považovali za normálnu prácu, ktorú bolo treba vykonať. (PeterLuk)
  • Natáčení probíhalo v litevské jaderné elektrárně Ignalina, exteriéry Pripjati v litevském hlavním městě Vilniusu, ve čtvrti Fabijoniškės. (Skalda1989)

Reklama

Reklama