Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Australský dobrodružný film odehrávající se v roce 1888 na vás dýchne romantikou příběhů z Divokého západu, přestože se tu nevyskytují chladnokrevní pistolníci s kolty proklatě nízko, ani tu není cítit vůně střelného prachu. Netradičně pojatý romantický western je plný krásných koní, lidských citů a vášní, odvahy a tvrdého chlapského života kovbojů. Jeho hrdinou je Jim Craig, mladý horal, který po smrti svého otce najde práci u bohatého rančera Harrisona. Zatímco ostatní honáci jím pohrdají pro jeho původ, rančerova dcera Jessica se s ním spřátelí. Brzy se však mezi oběma pomalu začne rodit mnohem silnější cit než je přátelství. Odmítavý postoj starého rančera k Jimovi i jeho vztahu s Jessicou však zlomí mladíkova odvaha, kdy se mu podaří v obtížném horském terénu dostihnout a zkrotit stádo divokých koní. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (93)

ariari 

všetky recenzie používateľa

dobre vystihnhuté scenérie a pohodová westernovka, uričte lepšie pozerateľnejšie ako súčasne vlaky do Youmy a podobné krvavé akciovky, z ktorých čaro westernu už vyprchalo pod tlakom naplnenia producentových vízií zárobku postaveného na predpísanom počte krvavých, morbídnych a erotických scén. toto by sa našťastie hľadalo márne v dobre natočenom westerne, tenje o vnímaní ako takom, nie o šablónach. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Pekný dobrodružný príbeh v lone krásnych hornatých pasienkov, v ktorom hlavne zamakali na scenári. Ústredná mladá dvojica je v podstate sympatická, aj keď obom by som skôr tipoval 16 a nie 26 rokov. Čím to trochu koketuje s rodinným žánrom, v ktorom sa o slovo hlásia prvé romantické skúsenosti. Našťastie, oná romantika sa dá prečkať, pretože si neodkusla príliš veľa priestoru od hlavnej línie príbehu a zároveň je to vyrovnané vkusným humorom. Laťku atraktívnosti dvíha v dvojroli vždy skvelý Kirk Douglas. ()

Reklama

Šakal 

všetky recenzie používateľa

ANO, jak píše uživ. senor, tohle rozhodně není pravý divoký západ, natož klasický western, ale kombinace jeho hodně zidealizované a zromantizované představy šmrncnuté řádně červenou knihovnou. Je to spíše taková australská romance zasazená do " tvrdého " honáckého prostředí. Nicméně musím přiznat, že k tomuto snímku se u mě váže nostalgie z klukovských let. Nádherné scenérie australské divočiny, krásná Sigrid Thornton ( narozdíl od uživ. sud, já byl naprosto spokojen :o) ) a dvojroli zatvrzelého rančera Harrisona a jeho bratra zlatokopa Diggera Spura si notně užívající, nestárnoucí Kirk Douglas. Nevím, možná na mě zapůsobila i ta doznívající horečka ( co mám ), snad je to tím, že jsou vánoce, ale já dám za slabší 4*. Spíše to bude ale tou kombinací nádherné přírody a koňských očí. Že bych byl nakonec romantik :o)? NÉ, spíše to bude opravdu tou horečkou a vánocemi :o) p.s. ale přiznávám, dá se k tomu přistoupit i tak, jak to udělal uživ. kajda.l Ne nadarmo se totiž říká, že láska prochází žaludkem :o) ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Austrálsku kinematografiu som vždy zbožňoval, lebo o čo sa v Austrálii nakrúca menej filmov, o to sú lepšie. Jasné, nie vždy, občas aj oni nakrútia blbosť a priemer, ale keď sa zadarí, tak to potom stojí za to. MUŽ OD SNEŽNEJ RIEKY je bohužiaľ priemerná limonáda. Krásy austrálskej prírody a stáda divočinou sa rútiacich koní nestačia. O to viac, o čo slabší je scenár. Mladík stratí otca, zamestná sa u hlúpeho koniara (Kirk Douglas) a tu sa z chlapca stáva muž, rieši konflikty s kolegami a, samozrejme, nudne sa zamiluje. Výsledných sto minút je najmä ku koncu skutočne riadne otravných, nevraviac o nevýrazných hereckých výkonoch (že hrá Douglas dvoj-úlohu som postrehol až po hodine!!). Poučky o tom, že skôr sa dá skrotiť more, ako niektoré kone, že v tvrdej zemi sú tvrdí muži alebo že nejde o to, čo človeku patrí, ale čo zvládne, spoľahlivo vojdú jedným uchom dnu a druhým von. Kritika film zniesla pod čiernu zem, ale diváci si jednoduchú snímku obľúbili a spravili z nej komerčný hit. No keď v roku 1988 priklusal NÁVRAT K SNEŽNEJ RIEKE, už to bolo fuk aj im. P.S. Čo urobíte ako prvé, keď vás zhodí kôň? ()

vrgulnik 

všetky recenzie používateľa

Krásná příroda, kovbojové, správňák vyhraje a získá nejhezčí holku a navíc první film na letním kině - co si může desetiletý kluk víc přát...? :-) Přesně v tom věku jsem to viděl poprvé a tak nedokážu hodnotit zcela objektivně. Jako dnes vidím, jak se hlavní hrdina řítí ze svahu, který má minimálně 60 stupňů :-) a na konci v podstatě leží. Tenhle film mám prostě rád. ()

Galéria (35)

Zaujímavosti (6)

  • Když si na konci Jim vede k vozu svou Bessi, je z několika záběrů patrné, že jde o hřebce (případně valacha), ale určitě ne o kobylu. (Prochy38)
  • Na začátku filmu, když stahují koněm na řetězu z lesa kmen stromu, je vidět, že kmen nebyl čerstvě uříznutý a světlý. Konec kmene je tmavý a je vidět , že ležel v lese uříznutý již delší dobu. (montywalsh)
  • Hudba z tohoto filmu byla použita v roce 2000 při jezdecké části zahajovacího ceremoniálu olympiády v Sydney. (Lina)

Reklama

Reklama