Reklama

Reklama

Pasteur & Koch: Boj s mikróbmi

(TV film)
  • Česko Pasteur a Koch: Souboj velikánů světa mikrobů (viac)
Francúzsko, 2018, 90 min (Alternatívna 52 min)

Obsahy(1)

Louis Pasteur, Francúz, sa stal slávny aj vďaka vývoju vakcíny proti besnote. Nemec Robert Koch zase dostal Nobelovu cenu za medicínu pre objav baktérie tuberkulózy. Na konci 19.storočia ohrozovali ľudskú populáciu epidémie - a rivalita týchto dvoch velikánov medicíny priniesla zásadný obrat v boji s mikróbmi. Tuberkulóza, mor, cholera, záškrt, tetanus, besnota - proti všetkým týmto chorobám bojovali aj Pasteur a Koch. I keď každý na opačnom konci frontu: Prusko-francúzska vojna ovládala vtedy politický svet dvoch veľmocí... ich obyvatelia však čelili aj smrteľným výzvam epidémií. A proti nim bojovali títo slávni vedci - a to s rovnakým zápalom a nadšením.... Tvorcovia filmu vám priblížia tento výnimočný duel, ktorého výsledkom boli prevratné vedecké objavy. (RTVS)

(viac)

Recenzie (7)

sportovec 

všetky recenzie používateľa

Nevídaný souboj dvou skvělých vědců a posléze vítězství soudnosti nad adrenalinem v náležité vzájemné úctě - tak by tomu mezi lidmi obecně mělo být. Destrukce je vždy především zhoubná. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Dokument do telky o dvoch vedcoch. Rozprávač hlbokým hlasom opisuje osudy jedného a druhé. Niečo je hrané, niečo je doplnené fotkami. Pointa ale je, že pokiaľ by medzi nimi nevznikol konflikt, ani jeden by sa vo svojej práci neposunuli. A to platí dodnes. 3 z 5 ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Zaujímavo zdramatizovaný výskum dvoch velikánov, ktorí podľa názvu filmu spolu bojovali, ale v skutočnosti sa zoči voči videli iba dvakrát a nikdy sa navzájom nerozprávali. Boj prebiehal iba písomnou vedeckou formou a vo veľkej vzájomnej úcte. Film objasňuje objavovanie infekčných chorôb a je škoda, že sa nedožili objavenia vírusu ako takého, ktorý bol v ich dobe a vtedejšej technike neviditeľný. –––– Dielo Louisa Pasteura by nebolo tým, čím bolo, bez výskumu Roberta Kocha a naopak. ()

Galéria (5)

Reklama

Reklama