Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Císař Marcus Aurelius (Alec Guinness), který cítí blížící se smrt, určí věrného Livia (Stephen Boyd) svým nástupcem. Livius chce pokračovat v jeho zásadách v naději, že nastolí nekonečný mír. Ovšem ještě je tu syn Marca Aurelia, Commodus (Christopher Plummer). Jeho stoupenci zavraždí Marca Aurelia dříve, než oficiálně prohlásí Livia svým nástupcem a tím zajistí Commodovi trůn. Krutý Commodus se ujímá vlády, vyžene svou setru Lucillu (Sophia Loren) a Livia z Říma a svými činy vyprovokuje vzpouru východních provincií. To je začátek pádu Říše římské… (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (92)

Kangax 

všetky recenzie používateľa

Zub času sa tu poriadne podpísal. Čo je tu skvelé, tak to sú dekorácie a prostredia v ktorých sa film odohráva, tie sú nadčasové. Na svoju dobu sú tu aj slušne realistické bojové scény. Barbari (Germáni) sú správne špinavý a scény na ich území patria k najlepším vo filme. Bohužiaľ celkom slušný (aj keď historicky málo pravdivý) scenár je pokazený prílišným moralizovaným a zbytočne naťahovanými dialógmi. Sophia Loren je tu skôr otravná a jej vymyslenému romániku s generálom je venované príliš veľa priestoru. Celkovo si novší a známejší film Gladiátor požičiava s tejto starej klasiky až príliš veľa, a bohužiaľ kopíruje aj zbytočnú a nezmyselnú scénu boja Lívia s cisárom Commodom v aréne. Záver s upálenými Germánmi je však správne patetický a v poriadku... Po vláde Marca Aurélia totiž skutočne začala Rímska ríša pomaly upadať, aj keď to trvalo ešte 200 rokov... ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $19miliónovTržby USA $4,750,000Tržby Celosvetovo $-║ Predchodca Gladiatora(100%) aj keď nie tak silný ako Scottov Oscarový snímok ale určitá epickosť a vykreslenie postáv sa tam nájde, trošku je moc zdĺhavá minutáž filmu ale na to si už zvykám lebo v 60.rokoch sa ani ináč netočilo a strihať z filmov sa akoby odmietalo. /80%/ ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Je jasné, kde zobral inšpiráciu Gladiátor (2000), minimálne čo sa konca týka. Áno, Commodus ako zlý a ohrdnutý syn je vďačný námet... Celý príbeh bol však utopený v nudných a jalových dialógoch a v dejových linkách, ktoré vôbec nebavili - veľa politiky na úkor jednotlivých postáv. Potom keď už došlo na sľúbenú drámu, som bol už tak otrávený, že som sa dokázal tešiť iba ak tak z blížiaceho sa konca. Ešteže tam hrala S. Loren, aspoň bolo na čo pozerať. Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

sportovec 

všetky recenzie používateľa

Máme-li sčítat a vážit kvalitu tohoto jinak vyššího patra hollywoodské produkce, je to do značné míry opakováním o kontrastu velkoryse pojaté výpravy, nenasytné až pažravé kamery, velkých scén, ale také - i v tomto lepším případě - opakováním poetiky romantického dramatu a vět sice i nosných a klasických, ale pro tehdejší svět a tím více pro ten současný také více netečně mrtvých než alespoň občas živých. Takto pojatý scénář nezachrání ani ta největší herecká jména. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Tak už vieme, kde sa objavila predloha skvelého Gladiátora, ale „pôvodná“ verzia, z ktorej Ridley Scott asi čerpal, je omnoho suchšia, nevýrazná, bez tej krásnej zimmrovskej hudby, so slabšími hercami i dejom, len tá Sophia Loren vyzerá dobre. Ale tri hodiny na snímok tejto kvality je strašne veľa. Aj v porovnaní s podobnými historickými filmami tej doby vôbec neobstojí. Inak je to historická fikcia, kde nie je skoro nič pravdivého okrem toho, že Marcus Aurelius i Commodus naozaj existovali. ()

Galéria (71)

Zaujímavosti (26)

  • Stephen Boyd vinil masívny komerčný neúspech tohto filmu zo zničenia jeho filmovej kariéry. (Arsenal83)
  • Alec Guinness sa stal počas natáčania dobrým priateľom Sophie Loren. V jeden večer počas natáčania Loren presvedčila Guinnessa, aby si s ňou zatancoval "The Twist", čo urobil prvýkrát v živote. (Arsenal83)

Reklama

Reklama