Reklama

Reklama

Nebezpečnejšia než fronta Druhej svetovej vojny bola cesta naň. Riziko si uvedomuje aj kapitán amerického konvoja (Tom Hanks), ktorý má dopraviť nové posily a zásoby spojencom do Európy. Počas piatich dní plavby cez rozbúrený Atlantik bez vzdušnej podpory je však konvoj napadnutý nemeckými ponorkami. Kapitán a jeho flotila vedia, že jedinou šancou na dopravenie tisícok vojakov na front je vyhrať nepredvídateľný boj s nepriateľom. (Itafilm)

(viac)

Videá (2)

Trailer 2

Recenzie (344)

Shakers 

všetky recenzie používateľa

Veľmi som sa tešil na tohto ponorkového šedého psa. Jeden s dôvodov je moja láska k filmom s druhej svetovej a ponorkám a ďalší kľúčový faktorom je Tom Hanks, ktorý hral v mojom obľúbenom Ryanovi, režíroval a produkoval môj obľúbený seriál Bratstvo neohrozených a tento krát okrem toho, že tu hral hlavnú rolu, podpísal sa pod produkciu a dokonca aj o scenár. Ale poďme k príbehu. Hitlerovi sa tak úplne nepodarilo dostať Veľkú Britániu na kolená, Göringové Luftwafe neuspelo a výsadok, ktorý bol plánovaný sa nakoniec nekonal a tak sa Adolf rozhodol, že "ten ostrov" nechá vyhladovieť a nepríde ani žiadna podpora vojenského arzenálu od kamošom s Júesej. Takže sa zvolila nová taktika a to tá, tkorú vidíme vo filme - strážiť Atlantik a potopiť každú loď, ktorá by spojencom prišla na pomoc. A nasadil na to obávané ponorkové vlčie svorky. Priebeh filmu a vlastne celý film ma dosť bavil, kedže je to krátke furt sa tam niečo deje a moc priestor nudiť sa nieje. Atmosféra je fajn, niekedy je to dokonca aj celkom napínavé (hudba tomu dosť pomáha), Tom Hanks v pohode ako vždy, ostatý sú tu viac menej iba do počtu, kedže je to film hlavne o tom ako kapitán dáva rozkazy. Niekedy ma mrzela trošku stereotypná akcia, čakal by som občas lepšiu kameru lebo celý čas čumieť iba na digitálne vlny nieje úplne to práve. Na druhú stranu chápem, že to tvorcovia chceli podať niečo ako čeľuste, kde nevieme kedy žralok zaútočí a kde je. K úplnej spokojnosti mi tu, ale chýbal trošku hlbší presah, pretože sa tu celý čas plavíme iba na mori. Chcelo by to niečo ako hustý prológ s Normandie v Zachráňte vojaka Ryana. Kludne ten film mohol fungovať aj bez neho ale oboznámil nás s týmito udalosťami od začiatku. A niečo také by som bral aj tu. Greyhound je fajn film a bavil ma, ale bol by lepší ak by sa neplavil iba na vlnách. 85% - 4* ()

Fr 

všetky recenzie používateľa

„KONVOJE VEZOUCÍ VOJÁKY A ZÁSOBY DO VELKÉ BRITÁNIE BYLY PRO SPOJENECKÉ SÍLY ZÁSADNÍ. KONVOJE BYLY NEJVÍCE OHROŽENY PONORKAMI, KDYŽ BYLY MIMO DOSAH LETECKÉ PODPORY UPROSTŘED ATLANTIKU. BYLO TO ÚZEMÍ PŘEZDÍVANÉ JAKO „ČERNÁ DÍRA“....“ /// Mám rád „ponorkový“ filmy. Třeba Ponorka… - to je klasika. A tohle je takovej pohled z druhý strany. Nebo spíš shora... Na filmování v oceánu už se dneska nehraje. I tady to nahrazuje CGI a frajer, kterej cáká Hanksovi vodu do ksichtu. Nevadí to, protože baví děj. Nejde ani tak o příběh, ale o tempo a zábavnost. Při relativně krátký minutáži jdeme za chvilku „do vody“ a hlavně do akce. Kapitán Krause vydává rozkazy, sonar maká na 1000%, digitální vlny bičujou loď, kolem sviští torpéda…Už z toho je jasný, že v hlavní roli je kapitán, na kterým leží osud celýho konvoje. Ovšem lodí ubývá… Dobrý drama plný války a schopností člověka, který se bude dát vidět víckrát. A ten závěrečnej patos promíjím… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Good Shepherd“, kterou v roce 1955 napsal C.S.Forester, neznám. 2.) Zajímaj mě všechny černý díry. 3.) Thx za titule „Karel Himmer“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ *** ()

Reklama

Kaka 

všetky recenzie používateľa

Sympatičtější a střídmější alternativa emmerichovské Bitvy o Midway. S kratší stopáží, lepší strukturou formální stylizace a více přímočarým tahem na branku. Hanks se toho jako Captain torpédoborce ujal (ne)překvapivě s velkou parádou. Paradoxem filmu je to, že ač se jedná o válečný, tak mnohem zajímavější, než místy značně digitální boje je především precizně detailní vyobrazení fungování posádky a jejich postupy a úkony které plní v rámci své pracovní rutiny. Žádná díra do světa, ale alespoň si to nechce mermomocí držet pozici megalomanského velkolepého válečného spektáklu. ()

Praxis 

všetky recenzie používateľa

Dobrý pastýř Tom Hanks, se kterým byste kdykoliv zašli někam na pivko, zachrání udatně všechny a všechno a pak si půjde se zakrvacenýma nohama konečně lehnout. Má to hrozně divné CGI, na druhou stranu napětí se dá krájet a všechno, o co ve filmu jde, by se dalo zkrátit do následujícího: Hodinu a půl hází Tom Hanks pumy na německé ponorky. Zní to divně, ale ve výsledku to náramně funguje. Možná i díky té střídmé stopáži. Dejte si to a fakt se nudit nebudete. 75% ()

Lacike 

všetky recenzie používateľa

Vojnový film o námorných bitkách v Atlantickom oceáne. Na jednej strane Tom Hanks ako chrabrý ale neskúsený kapitán amerického torpédoborca snažiaci sa uchrániť konvoj a na druhej strane svorka nemeckých ponoriek. Trochu ma mrzelo, že namiesto rovnocenného rozumného súpera sú Nemci len za anonymné zlo, ktoré občas vystrčí periskop ako zlovestný žralok plutvu, čím vzbudzujú strach a filmu to dodáva skoro až hororovú atmosféru. Celkom som si zvykol aj na očividné nonstop CGI priemernej kvality. Síce mi CGI nevadilo, ale ani zďaleka neohromilo. Na to by potrebovali dvakrát toľko peňazí. Najväčším sklamaním je pre mňa absencia nejakej prepracovanejšej taktiky. Je to skôr taká adrenalínová jazda miestami až v bláznivom Fast and Furiours štýle od začiatku filmu do konca. Okrem Hanksovej postavy sa mi stihol trochu zaryť do pamäti výrazný xicht Stephen Graham ako jeden z jeho podriadených a potom ešte otravný čierny kuchár, ktorý pôsobí čisto len ako postava na splnenie súčasných kvót. Nikto ďalší tam už žiadny priestor nemá a ani o Hanksovej postave sa toho veľa nedozvieme. Našťastie vďaka svižnému tempu a 80 minútovej stopáži bez záverečných titulkov, to rýchlo odsýpa, takže výsledkom je solídna jednohubka zo žánru, ktorý sa už príliš netočí. 6/10. ()

Galéria (10)

Zaujímavosti (16)

  • V závěrečných titulcích můžeme vidět některá videa ze 2. světové války. (ČSFD)
  • Kapitán Krause (Tom Hanks) ve filmu zvažuje, zda si může dovolit porušit rádiové ticho. To se na první pohled zdá jako chyba / nesmysl ve scénáři, ale není. Stávalo se, že v průběhu bitvy ponorky ztratily s konvojem kontakt a zbytečné vysílání by jim mohlo pomoci konvoj opět nalézt. Kapitán také opakovaně mluví s dalšími loděmi konvoje vysílačkou – k tomu se využívaly krátkovlné vysílačky s velmi malým dosahem, a proto nehrozilo zaměření. (Jarek572)

Súvisiace novinky

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

Tom Hanks plánuje pokračování Greyhound

13.04.2022

Herec Tom Hanks (Most špiónů, Sully: Zázrak na řece Hudson) a jeho produkční partner Gary Goetzman (Zprávy ze světa, Soukromá válka pana Wilsona) si zřejmě našli nový domov na streamovací službě od… (viac)

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

Greyhound nejúspěšnějším filmem na Apple TV+

16.07.2020

Válečný snímek Greyhound s Tomem Hanksem se stal nejúspěšnějším titulem na streamovací službě Apple TV+. Film režiséra Aarona Schneidera, k němuž Hanks napsal i scénář, zaznamenal rekordní čísla… (viac)

Sony vše odsouvá na rok 2021

Sony vše odsouvá na rok 2021

31.03.2020

Ačkoliv se americký prezident nechal slyšet, že by rád měl koronavirus za sebou už do Velikonoc, realita se zatím zdá být poněkud jiná, a ve studiu Sony si to uvědomili v podstatě jako první. Místo… (viac)

Reklama

Reklama