Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká filmová komédia o podivuhodných návštevníkoch z kozmu, ktorí prileteli na lietajúcom tanieri. Hneď po úvodnom slávnostnom fotografovaní expedície sa obaja vyberú za dr. Jánským. On je ten šťastný, ktorého si vybral najvyšší počítač Galaxie ako reprezentatívnu vzorku obyvateľstva našej planéty. Mimozemšťania sa teda ocitnú na sídlisku v byte Jánského a s jeho pomocou zhromažďujú všetky dostupné poznatky o živote ľudí na Zemi a vždy po určitej dobe majú na svoju planétu vysielať správy o svojich objavoch. (RTVS)

(viac)

Zaujímavosti (29)

  • Trikové sekvencie zhotovil kameraman Vladimír Novotný, oslovený pre spoluprácu, pretože podobné triky vytváral už v predchádzajúcich filmoch Oldřicha Lipského. Možnosť realizácie trikových sekvencií konzultoval Novotný s Lipským a architektom filmu Nejedlým, ich realizovateľnosť bola overovaná v priebehu prípravy technického scenára. Prepojenie kreslenej a hrannej časti filmu bolo v takejto podobe použité vo Barrandove po prvýkrát. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Od filmu bol očakávaný výrazný divácky ohlas. Zrejme z toho dôvodu bolo pristúpené aj na nečakane vysoký rozpočet 6,8 milióna Kčs. Tvorcom boli dokonca niekoľkokrát navýšené výplaty. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Dosť dlho sa čakalo na natáčanie filmu. Dôvodom bolo, že režisér Lipský musel dokončiť rozpracované projekty a až potom bol uvoľnený na natáčanie. Bez jeho účasti by pravdepodobne film ani nebol realizovaný. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Milan Lasica (mimozemšťan A) mal veľmi záporný vzťah k vedecko-fantastickým (sci-fi) filmom. Nikdy ich neobľuboval, ani sa na ne nikdy veľmi nedíval, ani ich nevyhľadával a táto jeho, dá sa povedať, skoro averzia voči takýmto filmom trvala až do jeho smrti. (Raccoon.city)
  • V roku 1983 film vyhral na 11.MF komediálnych filmov v Španielskej La Coruñi hlavnú cenu Herkulovu vežu za scenár. Na 34. FFP – leto ´83 (66 miest) Cenu Filmového festivalu pracujúcich ako najlepší film. Na 21. festivale českých a slovenských filmov v Ostrave Cenu Československého filmu udelenú Severomoravským krajským národným výborom za najlepší film. (Raccoon.city)
  • Vo filme si zahral aj režisérov otec Vilém Lipský, a to drobnú úlohu vedca na kongrese, ale bohužiaľ premiéry filmu sa už nedožil. (Raccoon.city)
  • Na Slovensku padla za odvysielanie filmu pred pár rokmi aj pokuta. Jedna z tamojších komerčných TV staníc ho totiž označila za "nevhodný pre divákov do siedmich rokov", zatiaľ čo podľa televíznej rady je určený až divákom nad 12 rokov, pretože sú v ňom vulgárne výrazy a milostné scény. Televízia tak musela nakoniec zaplatiť 663 eur. (Raccoon.city)
  • Naďa Konvalinková (Jiřinka) mala natočiť jednu nahú scénu, do ktorej sa jej veľmi nechcelo. Režisér ju ale jednoducho k tomu donútil. (Raccoon.city)
  • Lubomír Lipský, ktorý mal pôvodne stvárniť postavu doktora Jánského (Jiří Menzel), svojmu bratovi, ktorý film režíroval a na poslednú chvíľu ho preobsadil, to nemal za zlé, naopak mu dal za pravdu, že Menzel sa na danú postavu hodí ďaleko lepšie ako on. (Raccoon.city)
  • Film dosť osobne zblížil Jiřího Menzela (dr. Jánský) s dvojicou Milan Lasica (A), Július Satinský (B). Pozval ich k sebe na byt a tam im púšťal filmy na videokazetách zo svojej bohatej zbierky, čo bola v tej dobe drahá a ojedinelá záležitosť a Milan Lasica v jednom rozhovore uviedol, že vtedy videl film na videu po prvýkrát. (Raccoon.city)
  • Režisér Oldřich Lipský si pôvodnú podobu scenára presadiť nedokázal. Dramaturgovia na Barrandove mu ju tak zoškrtali, že z neho zostalo len akési leporelo anekdôt. (Raccoon.city)
  • Filmom sa inšpirovala Česká pojišťovna a natočila v podobnom žánri reklamný spot, v ktorom účinkovali aj predstavitelia hlavných rolí Milan Lasica (A) a Július Satinský (B). (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (viac)

Reklama

Reklama