Reklama

Reklama

Jáchyme, hoď ho do stroje!

  • Československo Velký den Františka Koudelky (pracovný názov) (viac)
TV spot
Československo, 1974, 95 min

Réžia:

Oldřich Lipský

Hrajú:

Luděk Sobota, Marta Vančurová, Věra Ferbasová, Josef Dvořák, Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák, Karel Novák, Václav Lohniský, Eva Fiedlerová, František Husák (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

František Koudelka (Luděk Sobota), svojrázny smoliar z Chvojkovíc, odíde zo zamestnania v miestnom JRD a vydá sa z rodnej viesky do Prahy, kde nastúpi do moderne riadeného autoservisu vedeného svojráznym vedúcim Kafríkom. Ten ho spoločne s podnikavým psychológom Kláskom varuje pred braním úplatku s tým, že každý štvrťrok opustí nedobrovoľne brány závodu niektorý zo zamestnancov, aby práve kvôli problémom s braním úplatku skončil na psychiatrickej klinike docenta Chocholouška. V Prahe však hrdinu nečakajú len problémy s úplatkami, ale aj láska. V bistre, kam sa občas chodí najesť, predáva občerstvenie sympatická predavačka Blanka. František sa do nej zamiluje. Chcel by ju požiadať o schôdzku, ale proti sebe má nielen svoju vlastnú nesmelosť, ale aj ráznu tetušku, ktorá má dohliadnuť na to, aby František v Prahe nezdivel. Našťastie, je vybavený vedecky zhotoveným kondiciogramom, ktorý ako spoľahlivý sprievodca životom radí mladíkovi, kedy má svoje šťastné dni alebo, naopak, dni kritické, kedy by sa radšej nemal do ničoho púšťať. S pomocou kondiciogramu dokáže mladý muž prekonať nielen všetky životné nástrahy, ale aj vlastnú nesmelosť. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (96)

  • Natáčanie filmu muselo byť urýchlené, pretože väčšina štábu, vrátane režiséra Lipského, mala pracovať na sovietskom koprodukčnom filme Cirkus v cirkuse (1975), ktorého termíny boli záväzné, preto musel byť film dokončený v stanovenom termíne. A to aj napriek tomu, že bol film nasadený do výroby v júli, muselo sa natáčať aj v jesenných mesiacoch, keď sa filmári stretávali s krátkymi dňami a nepriaznivými svetelnými podmienkami a pre dokončenie boli výrazne prekročené limity nadčasových hodín a tiež výdavky na osvetlenie. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Pri písaní došlo k významnejšej zmene v scenári, ovplyvňujúcom režijnú a výtvarnú koncepciu filmu, vrátane rozšírenie niektorých scén. Za neskoré dodanie dodatkového plánu informujúce o týchto zmenách vedenia bola výrobná skupina filmu pokutovaná. [Zdroj] (Raccoon.city)
  • Keď traktor "Máňa" samostatne vchádzal do rybníka, stále bolo vidieť schovaného šoféra, a preto šofér odporučil filmárom dať za kabínku čierny záves, čo niektoré traktory bežne mávali. (Raccoon.city)
  • Zdeněk Svěrák (podnikový psycholog Klásek) spomína na príhodu s hercom Václavom Lohniským (psychiatr docent Chocholoušek), ktorý mal v scenári text: "Sanitka sa rúti ulicami a dravčie oči docenta Chocholouška pátrajú cez sklo." Po natočení scény sa pýtal, či mal dostatočne "dravčie" oči. (Raccoon.city)
  • Obaja scenáristi od začiatku počítali s hlavnou úlohou Františka Koudelku pre vtedy málo známeho herca Luďka Sobotu, ktorého poznal iba obmedzený okruh ľudí z prostredia libereckého divadla Ypsilon a teda písali dialógy priamo podľa jeho charakteru. Zaujal ich svojím originálnym a nevšedným prejavom, preto ho odporučili režisérovi Oldřichovi Lipskému. Ten zo Sobotou natočil kamerové skúšky, na ktorých liberecký herec uspel a Jáchymom odštartoval svoju kariéru známeho herca. (Raccoon.city)
  • Ladislav Smoljak sa domnieval, že najzaujímavejšia scéna filmu je tá s proti úplatkovým kurzom. Bežne sa mu potom v živote stávalo, že bol pri vybavovaní niektorých záležitostí oslovovaný ľuďmi hláškou: „Neber úplatky, neber úplatky nebo se z toho zblázníš.“ Jednu dobu sa vysielal film v upravenej verzii, kde musela byť vystrihnutá scénka s proti úplatkovým kurzom. Dôvodom bola "nemilosť" herca Jána Valy (mechanik Maňas), ktorý sa nesmel objaviť na televíznych obrazovkách. (Raccoon.city)
  • Pri motoristických pretekoch mal Petr Nárožný (Stanislav Volejník) dubla bývalého skúseného automobilového zvodníka Václava Syřiště, ktorý od roku 1999 prevádzkuje vlastný autobazár Autocar Syřiště. (Raccoon.city)
  • Ako docent Chocholoušek sa predstavil Václav Lohniský, ktorý si po odvysielaní filmu musel zvyknúť na to, že ho ľudia začali oslovovať menom tejto postavy. (Raccoon.city)
  • Keď sa Béda Hudeček (Josef Dvořák) v autoservise opýta Františeka Koudelky (Luděk Sobota), čo si myslí, že "kolkátka" je to Renault a on samozrejme odpovie 16, čo bola aj pravda, Béda odpovie, že 30, čím samozrejme myslí vek koketujúcej paní Nevyjelové (Eva Fiedlerová), čím prakticky predpovedal dobu, lebo Renault 30 TS bol prvýkrát predstavený rok po natáčaní filmu v marci 1975. (Raccoon.city)
  • Litograf, kníhtlačiar a sadzač Pavel Pech si zvolil umelecké meno ako má hlavný hrdina filmu, ktorého stvárnil Luděk Sobota, František Josef Koudelka a v roku 2007 vytvoril reflexiu na film 15 celostránkových dvojfarebných linoritov vo veľkosti 2x2 centimetre, ktorých jeden mal obsah 64 strán. Išlo konkrétne na narážku japonského maliara miniatúr Uko Ješitu (Tetsuchi Sassagawa) nakoľko má každý linorit na obale názov "Uko" a prvej strane "povoáním hodinář". Na ďalšej stránke môžeme nájsť vyobrazenie miniatúry "Odysseúv boj s Kyklopem". (Raccoon.city)
  • Honorár Luďka Sobotu za hlavnú rolu Františka Koudelku podla jeho slov: "240 korún za deň. Ja som mal vtedy najnižšiu triedu. Takže za celý film som dostal asi 12 000 korún. To boli štyri mesačné platy.“ (Raccoon.city)
  • Film získal Cenu výkonného výboru festivalu na Medzinárodnej prehliadke humoristických filmov v La Coruña 1975, na Festivale českých a slovenských filmov v Prahe 1975 získal Oldřich Lipský Cenu za réžiu a toho istého roku bol vyznamenaný Múzou Euterpe. (Raccoon.city)
  • Film sa pôvodne volal „Vysoká fáze“, čo vyzeralo ako názov dokumentu o energetike. (Raccoon.city)
  • Autor scenára Ladislav Smoljak bral ako osudovú chybu, že bol do hlavnej úlohy Františka Koudelky obsadený Luděk Sobota. Po premiére, aj napriek úspechu, tvrdil, že im zničil film. (Raccoon.city)
  • Závodník Stanislav Volejník (Petr Nárožný), ktorý bol neoficiálny víťaz a trval na opakovaní ceremoniálu, jazdil na aute SAAB Sonett V4 [97] z roku 1967. (Raccoon.city)
  • Názov fiktívnej strojnej traktorovej stanice Chvojkovice-Brod sa koncom deväťdesiatych rokov stal populárnym označením, ktoré nesie niekoľko rôznych skutočných športových oddielov. (Raccoon.city)
  • Konečný názov snímky vznikol v Oslově. Natáčalo sa totiž na priestranstve pred obchodom so zmiešaným tovarom, kde predával pán Jáchym. Filmárom sa jeho meno zapáčilo natoľko, že ho nakoniec použili v názve. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (viac)

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (viac)

Reklama

Reklama