Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Komédia
  • Dráma
  • Akčný
  • Dobrodružný
  • Krimi

Obľúbené filmy (10)

Baron Prášil

Baron Prášil (1961)

G │F│B │C│D │F To sú prvé tóny, ktoré zaznejú ako čarovné zaklínadlo vo filme Barón Prášil. Pamätám si ich od detstva, dodnes pre mňa nestratili svoje kúzlo. Vždy keď ich začujem, ocitám sa v rozprávke a som v nej ešte dlho potom, ako Cyrano na konci príbehu širák odhazuje vdál, ať letí hvězdám v ústrety... Je veľa hviezd ve velké náruči, která se zove vesmír. Až sa zdá, že ich tam ktosi len tak, márnotratne, pre našu radosť, porozhadzoval. Rovnako sa mi zdá, že do filmu Barón Prášil niekto len tak, márnotratne, pre našu radosť, porozhadzoval svoje zlaté talenty: režisér Karel Zeman, herci na čele s Milošom Kopeckým, výtvarníci, a samozrejme autor hudby – Zdeněk Liška.

Zóna záujmu

Zóna záujmu (2023)

Vždy som mal akúsi nevôľu dívať sa na filmy odohrávajúce sa v koncentračnom tábore, lebo podľa môjho názoru tú hrôzu nie je možné preniesť na filmové plátno a ani do žiadneho iného umeleckého média. Preto je každý takýto film nutne viac alebo menej falošný. Film Zóna záujmu je pravdivý, lebo sa neodohráva v koncentračnom tábore, ale za jeho múrom. V dome a záhrade rodiny veliteľa tábora. Václav Havel vo svojej eseji Moc bezmocných napísal, že život v pravde je zbraňou proti útlaku. Ak určité dostatočne veľké množstvo ľudí naplní svoju túžbu po živote v pravde, každý totalitný systém musí padnúť. Ale platí to aj naopak, ak ľudia chcú žiť v lži, ohrozí to ich slobodu a demokraciu. A ak v klamstve chce žiť príliš veľké množstvo ľudí - končí to Holokaustom.  A o tom je ten film. Ale nie len preto je to film pravdivý. Zóna záujmu je pravdivý film, lebo je to film v prvom rade o nás - aj my dnes žijeme v takej záhrade za múrom, za ktorým umierajú ľudia, umiera príroda, my o tom vieme, a predsa kypríme pôdu, zalievame kvety, kúpeme a opaľujeme sa.

8 1/2

8 1/2 (1963)

Fellini vedel, že umelec sa nemusí obnažovať do krajnosti a že nie je podmienkou vzniku umeleckého diela objaviť samého seba. Stačí nestratiť dieťa v sebe, byť úprimný a zábavný. Pravda príde potom sama. Pozerať Felliniho filmy znamená mať výdatnú a výživnú stravu, ktorá však neťaží, ľahko sa strávi a je plná vitamínov. A je v nej aj ten najdôležitejší vitamín - humor. To, čo je v Tarkovského poézii neprítomné, či dokonca podradné (potulní herci v Rubľovovi), Fellini vyzdvihol nad všetko ostatné. Preto je a navždy bude pravdivý, tak ako Shakespeare.

Dokonalé dni

Dokonalé dni (2023)

Môj compañero čistí tokyjské toalety a moje slzné kanáliky.

Srdečný pozdrav zo zemegule

Srdečný pozdrav zo zemegule (1982)

"Kam nás to poslali?" Tak by sa mohli pýtať novorodeniatka, ak by pravda vedeli rozprávať. "Kam nás to poslali?" pýtajú sa dvaja substráti, v podaní Júliusa Satinského a Milana Lasicu, poslaní na Zemeguľu. Je veľké šťastie, že v čase jedného zákazu za druhým, s ktorými sa títo páni potýkali na Slovensku, pozval ich Oldrich Lipský do svojho majstrovského kúsku. Jeho génius sa tak spojil s ich géniom, a géniom Vladimíra Jiránka, plus Jiri Menzel, Ludek Sobota, Petr Skoumal,a další, a vzniklo vskutku geniálne dielo - Temná dystopická vízia ľudstva, prorocká vízia, ktorej nadčasovosť sa ukazuje zakaždým, keď vyzriete z okna, alebo nazriete do internetu, a s krvmraziacou úzkosťou pochopíte posolstvo filmu - "Jestliže ve vesmíru platí stejné zákony vývoje jako na Zemi, pak by eventuální obyvatelé jiných planet museli zákonitě zblbnout jako my." Naozaj nič pre slabšie povahy.

Krvavá pani

Krvavá pani (1980)

Celá kinematografia - od komédie, cez romantický fim, az po horor - pár ťahmi.

Ovládací panel
10 bodov