Reklama

Reklama

„Čtyři vraždy stačí, drahoušku“

  • angličtina Four Murders Are Enough, Darling
TV spot

Nesmelý učiteľ literatúry Georg Camel (Lubomír Lipský) vedie absolútne nezaujímavý a pokojný život. Márne sa usiluje pripútať pozornosť svojich žiakov k dielu Williama Shakespeara, ale aj jeho pokusy o to, aby šéfredaktor miestneho časopisu vydal jeho básne, sa míňajú účinkom. A úplne najhoršie je na tom so vzťahom k ženám. Redaktorka spoločenskej rubriky, príťažlivá Sabrina (Jiřina Bohdalová) o neho takmer ani nezavadí. Zdá sa, že v jeho živote sa nikdy niť zaujímavé neudeje. Až náhle... Všetko sa zmení v okamihu, keď do jeho podnájmu vpadne – a to doslova a do písmena – mŕtvola Dr. Portera, ktorého otrávili lupiči, aby mu ukradli šek na úžasnú sumu – na milión dolárov! Nechápajúci Georg sa tak z ničoho nič ocitne uprostred bláznivého boja o miliónový šek. Chúťky si naň robia dve konkurenčné gangsterské bandy, ktoré a dokonca nasťahujú do domu, kde býva Georg v podnájme u pani Harringtonovej (Marie Rosůlková). A keďže ich praktiky sú mimoriadne nevyberané, kedykoľvek od tejto chvíle Georg otvorí dvere, vypadne z nich mŕtvola! Z nesmelého učiteľa, považovaného za masového vraha, sa stáva mediálna hviezda. Razom získava rešpekt svojich žiakov, ochotu šéfredaktora tlačiť jeho verše a dokonca sa stane to, v čo nedúfal ani v tých najsmelších snoch – získa srdce sebavedomej Sabriny. Trampoty so šekom sa však nekončia... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

TV spot

Recenzie (495)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ak by som musel vybrať iba jednu crazy komédiu spomedzi tunajších klenotov a ponúknuť ju ako vzorku zahraničnému divákovi, boli by to Štyri vraždy. Najvtipnejšie, najoriginálnejšie, najbláznivejšie a asi aj najlegendárnejšie. Všetci, ktorí dávajú menej ako plný počet, by si zaslúžili zastreliť. Vrchol: Improvizovaná pieseň v bare, vzorka novej vlny z Michaga. ()

Oskar 

všetky recenzie používateľa

Režisér Oldřich Lipský nejdřív pojal úmysl natočit detektivní komedii podle románu jugoslávského autora Nenada Brixiho 'Mrtvým vstup zakázán'. Přizval k tomu Miloše Macourka a ten z toho přes Lipského nedůvěru k takovému nápadu udělal tuto oslnivou comicsovou crazy komedii, která patří k tomu naprosto nejlepšímu, co u nás v rámci žánru bylo natočeno. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Nadcasova klasika, ktora bavila ludi v roku 1971 a bude aj v roku 2011 a urcite aj neskor : to je film Ctyri Vrazdy Staci Drahousku. Spusta skvelych hercov a hereciek, vyborny scenar, strih a to vsetko pod taktovkou rezisera Lipskeho. K tomu si treba pripocitat spustu hlasok. Skvela oddychovka, 95 % ()

mchnk 

všetky recenzie používateľa

Na začátku normalizačního období přichází mistr Lipský s komiksovým příběhem odněkud z Bonzanie ze Států. Už tento lehký paradox dává filmu jedinečnost, kterou nelze hledat nikde jinde. Pohled na "válku" gangů podle Lipského a Macourka, je s pomocí geniálního kreslíře Jana Saudka a s nutnou dávkou zamotanosti, dotažen do dokonalého konce. Nádech americké společnosti s bary, reklamami, neobvyklou školou, basketbalem, anglickými jmény a lehkými děvami. Přidáme do toho nezapomenutelné hlášky, pro tvůrce typickou nadsázku a dokonalou plejádu herců, kterým vévodí Iva Janžurová. Oldřich Lipský zobrazoval příběhy z cizích krajin, ovšem pěkně na český způsob, tohle je jeden z nich. ()

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Nečtu komiksy, nemusím americké gangsterky ani akční filmy sci-fi rozměrů. Bohužel všechny ty bláznivé a vražední scény, které tvoří většinu obsahu této téměř dvouhodinové podívané, do těchto žánrů (byť v parodickém pojetí) až příliš hluboko sahají. Výtvarní a kostýmní stránka velice nadprůměrná, herci vesměs odvádějí komediální výkony na úrovni, scénář hýří jedním vtipem za druhým, ať už v rámci děje nebo v podobě absurdních reklam. Takže bych se měl skvěle bavit, leč není tomu tak. Neoslovilo mě to, dýchá z toho na mne podivná atmosféra a velkolepý akční závěr s požárem tomu fakt dodal grády (ironicky...). Z parodie na černé braky vznikl jaksi další brak, jen jsem v rozpacích, co je blbější - zda tohle nebo Pane, vy jste vdova!? Scenárista Miloš Macourek se holt nezapře, byť tyto dva snímky točili ve stejném roce dva odlišní režiséři. Ale jestli se to vysílalo někdy v Itálii, tak tam z tohoto filmu museli mít diváci velkou radost - stejnou, jakou má dodnes spousta Čechů. Nicméně Iva Janžurová je v těchto bláznivých převlekových rolích geniální natolik, že ty dvě hvězdičky zde prostě musím dát. ()

Galéria (13)

Zaujímavosti (19)

  • Jan Libíček (policejní komisař Brooks) celé natáčení doslova protrpěl. Měl velké zdravotní problémy, trpěl silnou cukrovkou, měl nemocné ledviny a denně spolykal několik prášků proti bolesti, které navíc zapíjel pivem. „Nevěděl už kudy kam. Strašně trpěl. Byl tak zoufalý, že si i občas dal toho panáčka. Myslel si, že tu bolest pak nebude tolik vnímat,“ prozradil scenárista. Maruška Rosůlková s Františkem Filipovským mu marně domlouvali, ať jde okamžitě do nemocnice, že zdraví je přednější. On se ale lékařů bál, odmítal jejich pomoc,“ dodal Miloš Macourek. (alonsanfan)
  • Honorár pre juhoslovanského autora námetu Nenada Brixyho mohol byť vyplácaný len pod podmienkou, že peniaze bude míňať len v Československu. (Raccoon.city)
  • Kája Saudek pre nový film vytváral aj propagačné materiály, a to vrátane niekoľkých verzii plagátov. Jedná sa o štyri realizované verzie plagátu, z ktorých je iba jeden celo kreslený. V prípade ostatných dokresľuje fotografie a dopĺňa ich tak, aby znázorňovali komiksovú stránku filmu. Na starosti Káji Saudka boli aj ďalšie propagačné materiály, ako napríklad štvorstranný leták, ktorý obsahoval zábery z filmu a krátky rozhovor s režisérom Oldřichom Lipským. V zloženom stave leták napodobňuje komiksový zošit s portrétom Jiřiny Bohdalové (Sabrina) s Lubomírom Lipským (Georg Camel) na titulnej stránke a zoskupením gangstrov na poslednej. (Raccoon.city)

Súvisiace novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (viac)

Reklama

Reklama