Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupinke kamarátov vo vykričanej newyorskej štvrti sa jeden z ich žartíkov vymkol z rúk a skončil sa smrťou. Dostali sa do nápravného ústavu pre mladistvých, kde im sadistickí dozorcovia spravili zo života peklo, kvôli ktorému po rokoch nemyslia na nič iné, ako rafinovanú a zničujúcu pomstu. (STV)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (598)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Ďalší film, kde sa malí chlapci postupne stávajú pánmi ulice len vďaka tomu, že začínajú u nejakého gangstra alebo uctievaného bossa. Tento model je už trošku podozrivo opakovaný, ale stále ostáva zaujímavý, pokiaľ sa okolo toho omotá kvalitný scenár a nezvrtne sa to v naozaj originálnu oscarovku. A keď vravím, že v originálnu, tak poriadne. Vedľajšie role sú spísané na veľmi dobrej úrovni, tak isto aj ich hviezdne obsadenia, akurát De Niro ako kňaz mi nesedel. Situácie a scény, či už zo súdnej siene, tvrdej ulice alebo z nápravného strediska, sú vykreslené dosť chladno a nemilosrdne a ostáva už len dúfať, že niečo podobné sa deje len v Amerike. 85%. ()

Marius 

všetky recenzie používateľa

Spáči sú podľa môjho názoru jedným z najlepších dramatických filmov a zároveň jedným z najviac nedocenených filmov. Spáči sú hereckým koncertom väčšiny zúčastnených, najmä však Roberta de Nira, Dustina Hoffmanna a Brada Pitta. Príbeh štyroch chlapcov z "Pekelnej kuchyne" o vine, treste, nočných morách, vykúpení a sile priateľstva. 10/10 ()

Reklama

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Je nepopierateľné, že filmov s príbuznou problematikou je hodne. Tiež je nepopierateľné, že tvorcovia vykonajú takmer čokoľvek, aby sa odlíšili, aby zaujali. A práve tie odlišnosti ma zaujali najmenej. Nenašiel som najmenšiu podobnosť medzi "sofistikovanou" pomstou Montecrista a intuitívnym zabitím Nokesa pri náhodnom stretnutí. A vykresliť prostredie polepšovne alebo väzenia je možné aj tak, že divák úplne zabudne za čo tam tí klienti sedia. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Čechoslováci majú film Vyšší princip, amíci Sleepers. Myslím filmy, ktoré úspešne polemizujú o otázke viny a možnosti onoho vyššieho princípu, ospravedlňujúceho hrdelný zločin. Dá sa to? Verte, že áno. Veľmi svižne ubiehajúca dráma, o ktorej pokiaľ vopred nič neviete, dokáže vás viac krát prekvapiť. K plnej spokojnosti mi v závere chýbal jeden moment, ktorý sa priam do deja pýtal a mohol dať filmu ešte jednu rovinu navyše, ale to je záležitosť na hodinový pokec pri pive. Film vyvoláva samozrejme aj otázky ďalšie, ale to je pochopiteľne dané predlohou a ani pri takejto luxusnej stopáži (na celovečerák) nebolo možné všetko dotiahnuť do čo najuspokojivejšieho možného konca. Nemal by som nič voči seriálovému spracovaniu. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

„Musíš to pretrpieť. Keď raz začneš utekať, ľudia nezabudnú. A už nikdy utekať neprestaneš." Jeden z najlepších filmov 90. rokov. Má v sebe niečo z Kingovho Tela. Možno sú Spáči trocha pridlhí, ale nakoniec všetko do seba pekne a osudovo zaklapne (Rizzo). Vlastne, aby som pravdu povedal, pokojne by som si dal 4-hodinový režisérsky strih (ak by taký existoval, čo žiaľ neexistuje). Na konci diváka čaká príjemné naplnenie. Zaujímavé sú zmeny nálad: od bezstarostného chlapčenského letného (mestského) dobrodružstva cez zostup do najhlbšieho ľudského pekla až po finálnu, silnú satisfakciu. Dokonalé herecké obsadenie (deti, kňaz De Niro, alkoholik Hoffman s vrkočom, Kráľ Benny, pedofil Bacon), nádherne prekombinovaný plán pomsty (jedna z hlavných postáv miluje Grófa Monte Christo, to hovorí za všetko), žeravá newyorská Pekelná kuchyňa a mimoriadne intenzívne scény (prvé znásilnenie, vyzradenie minulosti vo Wilkinsone otcovi Bobbymu a Carol, pád vozíka dole schodmi). Mierne mi vadila jemná odfláknutosť zvyšku bacharov (okrem Nokesa), vinou čoho ste si ich z prvého dejstva nezapamätali a tak, keď došlo na pomstu, možno ste si ju neužili až tak, ako ste si mali. ()

Galéria (47)

Zaujímavosti (7)

  • Lorenzo Carcaterra, který je autorem knižní předlohy, tvrdil, že je příběh inspirovaný jeho vlastním životním příběhem. Když toto tvrzení začaly řešit úřady v New Yorku, zjistilo se, že neexistují žádné záznamy o soudních přelíčeních, které by se týkaly takového případu. (don corleone)

Reklama

Reklama