Reklama

Reklama

Vrahovia mesiaca kvetov

  • Česko Zabijáci rozkvetlého měsíce (viac)
Trailer 16

Neuveriteľný príbeh podľa skutočných udalostí o bohatých Indiánoch, nekonečnej ľudskej chamtivosti, vlne hrozných zločinov, ktoré spočiatku nikto nechcel vyšetrovať, a láske, ktorá sa môže zrodiť z tých najnižších pohnútok. (CinemArt SK)

Zaujímavosti (46)

  • Tento film nie je prvým filmom o vraždách Osedžov. Už v roku 1926 sa nimi zaoberal film Tragedies of the Osage Hills a neskôr ich tiež zobrazoval The FBI Story (1959). (Arsenal83)
  • Odkazy vo filme na osoby s obmedzením a bez obmedzenia odkazujú na to, že väčšina členov kmeňa Osedžov bola súdmi považovaná za nesvojprávnu spravovať svoje vlastné financie, čo znamená, že museli mať dozorcu – obyčajne belocha – aby narábal s ich peniazmi. To vysvetľuje aj situáciu, v ktorej Molly (Lily Gladstone) musí žiadať o vlastné peniaze na lekára. (Arsenal83)
  • Podľa populárno-náučnej knihy Davida Granna „Killers of the Flower Moon“ tieto vraždy zahŕňali rozsiahle sprisahanie zahŕňajúce stovky jednotlivcov na rozdiel od niekoľkých vrahov s niekoľkými komplicmi, ako je ukázané vo filme. Pri adaptácii historických udalostí do filmu však Eric Roth chcel urobiť scenár efektívnejším, a preto to pozmenil. (Arsenal83)
  • Film sa od domorodých obyvateľov dočkal aj kritiky, hoci im má byť naklonený. Po uvedení filmu sa domorodá herečka Devery Jacobs sťažovala, že postavy Osedžov nie sú ukázané so „cťou alebo dôstojnosťou“, ale sú dehumanizované tým, že sa zobrazuje ich smrť, aj keď je film založený na skutočných udalostiach. Herečka uviedla, že podľa nej „zobrazením väčšieho počtu zavraždených domorodých žien na obrazovke normalizuje násilie páchané na nás a ďalej dehumanizuje našich ľudí“. (Arsenal83)
  • Lily Gladstone tvrdila, že ona a Leonardo DiCaprio sa stali rýchlymi priateľmi a ľahko sa spojili kvôli ich spoločnému záujmu o aktivizmus a hudobný vkus. Gladstone dodala, že DiCaprio a jej otec sú obaja Škorpióny a ich typ osobnosti sa podobá. (Arsenal83)
  • Reč Paula Red Eagle počas kmeňového stretnutia improvizoval Everett Waller. Yancey Red Corn (náčelník Bonnicastle) bol taký dojatý, že začal prirodzene plakať. (Arsenal83)
  • Obsadenie Brendana Frasera do vedľajšej úlohy sa stretlo so širokou pozitívnou podporou v online priestore kvôli dlhej histórii Fraserových fyzických a profesionálnych ťažkostí. (Arsenal83)
  • Keďže jazyk, ktorým hovoria Osedžovia nemá žiadnu písomnú verziu, Martin Scorsese vytvoril scenár s Noamom Chomskym, ktorý sa silne inšpiroval abecedami kmeňa Navahov a Minionov. (Arsenal83)
  • DiCaprio sa vyjadril, že Scorsese si vybral Lily Gladstone do roly na prvý pohľad: "Nenechal ju ani čítať jej repliky. Marty len inštinktívne vedel, že Lily je tá pravá. V jej očiach bola pravdivosť, ktorú videl aj cez obrazovku počítača. Nikdy som nezažil, že by s niekým stretol a potom okamžite získal tú istotu a inštinkt so záverom: 'Nečakajme už ani minútu.'“ (Arsenal83)
  • Na festivale v Cannes Martin Scorsese povedal: "Film nie je o tom, kto ho urobil. Ale o tom, kto ho neurobil." (Arsenal83)
  • Lily Gladstone dostala ponuku na rolu práve v momente, kedy šla meniť kariéru. Kvôli Covidu ponuky nechodili, a tak sa rozhodla prihlásiť sa na miesto dátovej analytičky a práve, keď to šla urobiť, cinkol je nový email so žiadosťou od Scorseseho, aby sa s ním porozprávala na Zoome. (Arsenal83)
  • Autor knihy, na ktorej je film založený, David Grann, strávil desať rokov skúmaním materiálu, ktorého výsledkom je aj film. (Arsenal83)
  • Vyšetrovanie v okrese Osage bolo vôbec prvým vyšetrovaním predloženým novovytvorenému Federálnemu úradu pre vyšetrovanie (FBI), ktorý viedol J. Edgar Hoover. (Arsenal83)
  • Dňa 9. novembra 2023, v deň, keď sa skončil štrajk SAG-AFTRA, zverejnila Lily Gladstone na sociálnych médiách výzvu pre domorodých ľudí, aby si film pozreli: „Pozrite si to vtedy a len vtedy, ak sa cítite pripravení, a uvidíte to s ľuďmi, s ktorými sa budete cítiť bezpečne. Pravdepodobne budete musieť spracovať veľa generačného smútku." (Arsenal83)
  • Počas scény, kde sa Ernest nazval pekným diablom (handsome devil), sa Mollie smeje, zatiaľ čo Ernest na ňu spokojne pozrie. Podľa Martina Scorseseho Leonardo DiCaprio improvizoval a smiech Lily Gladstone a DiCapriova reakcia boli skutočné. Scorsese povedal, že to bol moment, keď sa DiCaprio a Gladstone stali hercami. (Arsenal83)
  • V denníku The Guardian nazvali film „eposom plíživého, existenciálneho hororu o zrode amerického storočia, strašidelným príbehom o kvázi genocídnych sériových vraždách“ a tiež ocenili „výkon tragickej sily“ Lily Gladstone. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

19.04.2024

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (viac)

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

Nominace na Ceny Akademie zveřejněny

23.01.2024

V úterý 23. ledna 2024 byl v Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hills z úst herců Jacka Quaida a Zazie Beetz oznámen kompletní výčet nominací pro nadcházející 96. ročník předávání cen americké Akademie… (viac)

Oppenheimer ovládl 81. Zlaté glóby

Oppenheimer ovládl 81. Zlaté glóby

08.01.2024

Večer v neděli 7. ledna proběhl v kalifornských Beverly Hills 81. ročník předávání cen Zlatý glóbus. Moderátorem ceremoniálu byl komik Jo Koy a jeho přímý přenos vysílala ve Spojených státech… (viac)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (viac)

Reklama

Reklama