Reklama

Reklama

Až přijde válka

  • Slovensko Keď príde vojna (festivalový názov) (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Peter Švrček, 18ročný mladík, býva u rodičov a na prvý pohľad sa nijak neodlišuje od svojich vrstovníkov. Cíti sa však byť vlastencom a pred niekoľkými rokmi založil organizáciu Slovenskí Branci. Jeho intenzívnym vojenským výcvikom „k obrane a zachovaniu národa“ uprostred slovenských lesov prešlo viac ako dvesto mladých mužov hľadajúcich vedenie a vlastnú identitu. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú Petrovým autoritatívnym sklonom. Peter verí, že jeho organizácia má budúcnosť a plánuje jedného dňa odložiť uniformu a osloviť masy – už ako politik. (ASFK)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (53)

Marze 

všetky recenzie používateľa

Rozpačití odpůrci nevědí, co s nimi, nejsou prý političtí extremisté, ale bezpečnostní hrozba, ministerstvo je zaregistruje jako sdružení a vůdcové netají politické ambice. Znají zákony, s policií i úřady jednají zdvořile, ochotně – a pak se smějí, jak je převezli. Pomáhají Matici slovenské, do škol nosí bojové ukázky, neváhají glosovat uprchlíky „invaze, kolonizace“ ani podporovat panslovanství. Chovají se jako celebrity a každý, i negativní ohlas jim pomáhá: dává jim totiž nálepku ubohých psanců. Škoda že dokument nezkoumá motivy jednotlivců. Ale skýtá cennou zprávu o generaci, která se umí zviditelnit. Pozornost jim zjevně dělá dobře, před kamerou se slušně stylizují, dovedou zacházet s heslem „všichni naši národní velikáni to neměli lehké“ . A od rozhodnutí zakladatelů, že si nechají funkce doživotně, neboť „nemáme jinou volbu, když to má fungovat“, už je k diktatuře blízko. Což produkuje více strachu než porada, jak sehnat vysílačky a miny. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Zimbardo by mal radosť. Toto je presne Luciferov efekt v praxi - ako sa z panáčikov, ktorým sa dá akurát smiať, stane vďaka odhodlanosti, presvedčeniu a uniforme jediného vodcu, ako aj ľahostajnosti spoločnosti, poriadkových zložiek a v neposlednom rade nás, divákov, strach naháňajúca sila. Teda - až tam to film nedotiahol, ale ku koncu smiech riadne tuhne na perách. ()

Reklama

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Na moje prekvapenie, je to dobrý dokument. Ako, ukáže všetky tváre SB a ich predstaviteľov. Na strane druhej, natáčať tri roky a spraviť z toho biednych sedemdesiat minút príde nepochopiteľné. Proste Gebert je v tomto génius, iba žeby ne. Malo to všetky črty štandartného dokumentu, od ilustračných záberov, divoký strih, cez nevysvetlené udalosti až po podprahovky, ktoré divák musí sám dešifrovať a zaradiť do konceptu. Celkovo je to tak natočené, že to neponúka odpovede ani vysvetlenia a všetko je na divákovi, čo si SB po projekcií bude myslieť, a ktoré pasáže si vyberie a osvojí. Rozhodne by som si vedel predstaviť plnohodnotný dvojhodinový film, s rozprávačom, konfontáciami a viacerými ukážkami tréningov. Nie len príjimačom. 4 z 5 ( Podduklianske osvetové stredisko, Svidník ) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vzhľadom na to, že už som videl krátkometrážny dokument o slovenských brancoch Toto nie je hra, téma nie je pre mňa nová a ani tak šokantná, ako keď som o tomto združení netušil. Ale rozhodne je Až přijde válka plnohodnotnejší a informačne bohatší film a nie je to dané iba dĺžkou. Gebertovi sa podarilo do snímky vtesnať celkom jasný naratív (od pobehovania po lese po jasne stanovené politické ambície) a tým, že postavy neprehovárajú na kameru, pôsobí v istom zmysle až hraným dojmom. Tento kinematografický smer je v súčasnosti veľmi populárny a je fajn, ako ho na profesionálnej úrovni zlvádne aj český, resp. slovenský tvorca. Body nayvše rozhodne aj za to, že divák je nútený si urobiť názor sám a nie je mu prvoplánovo podsúvaný. 70% ()

Isherwood 

všetky recenzie používateľa

Po zhlédnutí mám víc jak otázek, jak odpovědí, ale jako zrychlená poznávačka vzestupu mladého fašounka velmi poučné. Citelně mi tam chybí myšlenkové hnací motory a motivace k buzeraci desítek podobně naladěných kluků, ale ohlédnutí do historie nabízí paralely, které mnohé mezery vyplní samo. Tuším v tom škodolibý režijní záměr, ale závěrečná návštěva kadeřníka a proslov na náměstí už jsou jak z jiného světa. Uznání potvrzuje sedm zdvižených pravaček z desíti. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (3)

  • Celosvětová premiéra proběhla 16. února 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)
  • Minister obrany SR Peter Gajdoš priznal, že medzi brancami pôsobia aj profesionálni vojaci, ktorí im odovzdávajú skúsenosti z ozbrojených síl. (swn)
  • Bývalý člen Slovenských brancov Martin Keprta bojuje v proruských oddieloch v Donecku a Luhansku na Ukrajine. (swn)

Súvisiace novinky

Slovenský Iron Sky Film Festival v Holandsku

Slovenský Iron Sky Film Festival v Holandsku

14.11.2019

16. – 17. listopadu proběhne v Humanity House v Haagu již druhý ročník česko-slovenského festivalu Iron Sky Film Festival. Letošní ročník se bude zaměřovat na pravicový extrémismus v České republice… (viac)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (viac)

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

Finále Plzeň - Grande finále domácí tvorby

12.04.2018

Zpráva všem, kdo mají rádi český a slovenský film! V Plzni koncem dubna proběhne už 31. ročník filmového festivalu Finále Plzeň, který nabídne to nejlepší z česko-slovenské filmové, televizní i… (viac)

Reklama

Reklama